The Pond Library

De charmante Chagoi

chagoi-in-de-hand

De Chagoi is een charmante, vriendelijke, éénkleurige, niet metaalglanzende koi die kan voorkomen in verschillende kleurnuances. Hij heeft een elegante, koninklijke uitstraling en daarom een aanwinst voor de koivijver.

Kawarimono klasse

De Chagoi is de best herkende en meest populaire koi uit deze complexe klasse waartoe ook klinkende namen zoals Soragoi, Ochiba Shigure, Midorigoi, Beni- en Kigoi, Kumonryu en andere in ondergebracht zijn.

Groeipotentieel

Het is een feit dat een Chagoi sneller groeit dan de gemiddelde koi. Chagoi wordt voor deze eigenschap veel aangekocht. Doch is het groeipotentieel erfelijk bepaald en zal de uiteindelijke lengte die uw Chagoi zal bereiken afhangen van de ouderdieren. Zo zal een volgroeide vrouwelijke Chagoi van 60cm nooit nakomelingen verkrijgen die veel groter worden.

Als u dus een Chagoi wenst aan te schaffen met de bedoeling deze tot een jumbo koi te laten uitgroeien dan zult u de stamboom moeten nagaan en navraag doen bij de dealer welke kweker en welke ouderdieren uw Chagoi als nakomeling hebben gegeven.

Vriendelijk karakter

Een vaak gehoord verhaal om tot de aanschaf van een Chagoi over te gaan is om zijn vriendelijk en rustig karakter waarbij ook de andere koi aangezet worden om rustig en handtam te worden.

Kleurnuances

Van een Chagoi is bekend dat ze kunnen voorkomen in een groot scala van kleurtinten, gaande van (roestig)bruin naar olijfgroen, tot saffraangeel en alle tinten daartussen.
Hoe lichter de kleur, hoe moeilijker het is om een Chagoi van goede kwaliteit te vinden.

Lichaamsbouw

Een Chagoi kiezen op basis van zijn kleur is naar ieders behoefte maar een absolute must om de koninklijke uitstraling en de elegantie van een perfecte Chagoi te bekomen is de lichaamsbouw. De Chagoi is juist zo gegeerd om zijn bescheiden en elegante schoonheid.

Andere belangrijke kenmerken

Niet alleen is het imponerend vermogen van de Chagoi van doorslaggevend belang maar net zoals alle andere koi uit de Kawarimono klasse zijn de schubbenrijen en de vorm van de vinnen mee doorslaggevend.

Doitsu en ginrin Chagoi

Zoals alle andere koi variëteiten kunnen ook Chagoi voorkomen in de gedaante van een Doitsu of een Ginrin variant.

Soragoi en Ochiba Shigure

Nauw verwant aan de Chagoi zijn de grijsblauwe Soragoi en de grijsbruine Ochiba Shigure.
Evenals de Chagoi is de Soragoi ook een snelle groeier, doch is deze kooivariëteit minder populair omwille van zijn grauwe kleur. De Ochiba heeft daarentegen de charme van het grijsbruine patroon. Ochiba is lang geleden bekomen door het kruisen van een Chagoi met een Soragoi waardoor deze ook een behoorlijk groeipotentieel meekreeg.

Net zoals bij de Chagoi zijn er bij de Ochiba en Soragoi ook verschillende kleurnuances te vinden.

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.