The Pond Library

De Spannende Periode van Koi Ikeage bij Kwekers

Oksel191010 061

Ontdek het spannende proces van de jaarlijkse koi oogst in Japan, waar kwekers hun prachtige vissen uit de mudponds halen voor inspectie en verkoop.

Wat is de koi oogst of ikeage?

Het seizoen van oktober tot begin november markeert een belangrijke periode voor Japanse koi kwekers – het is tijd voor de jaarlijkse koi oogst, ook bekend als koi ikeage. Gedurende deze tijd worden de koi die hebben gezwommen en gerijpt in de mudponds naar binnen gehaald. Het is een opwindend moment waarop men de kans krijgt om te zien hoe de koi uit de mudponds tevoorschijn komen. Veel koi-dealers trekken naar de kwekerijen om dit spektakel mee te maken en om koi aan te kopen. De aangekochte koi worden vervolgens overgebracht en in november houden koi-dealers open dagen waarop klanten de nieuwe oogst kunnen bekijken.

Afslepen van de mudponds

Het leeghalen van de mudponds is een essentieel onderdeel van dit proces. Gedurende een langere periode hebben de koi in deze vijvers zonder folie kunnen gedijen. Ze konden er vrijelijk zwemmen, zich ontwikkelen en uitgroeien tot prachtige exemplaren. Met de komst van de winter worden de koi naar binnen gehaald. De mudponds worden gedeeltelijk geleegd en de koi worden met grote netten uit het water gehaald.

Koi kiezen en keuren

Zodra de koi uit de mudponds zijn gehaald en naar de speciale koi-huizen zijn overgebracht, is het tijd voor het kiezen en keuren van de koi. Dit gebeurt voordat er een prijs wordt vastgesteld en besloten wordt of tot aankoop wordt overgegaan. Het is een zorgvuldig proces waarbij elke koi wordt beoordeeld op verschillende criteria voordat er een definitieve beslissing wordt genomen.

Bijpassende artikels

Bron & Referenties

Foto’s: qualitykoi.be

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

Artikel Inhoud

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.