The Pond Library

De trommelfilter of drumfilter

trommelfilter

De geschiedenis van voorfiltering begon met het plaatsen van borstels in een meerkamerfilter. Later volgde het lege vortex vat en met de introductie van zeven werd een nieuwe start gegeven in de zoektocht voor een reeks van nieuwe voorfiltering systemen gebaseerd op de ultrafijne zeefpatronen die het fijnste vuil uit het vijverwater zouden halen.

De allernieuwste ontwikkeling, we schrijven oktober 2005 is de trommelfilter of ook drumfilter genaamd.

De geschiedenis van voorfilteren

Alle koi liefhebbers hebben 1 ding gemeen. We willen collectief af van alle zweefvuil en troep in de vijver. Wie heeft er niet eens een nylonkous aangewend of andere probeersels om toch een poging te ondernemen zoveel mogelijk vuil tegen te houden?

We zijn in de jaren dat de hobby bestaat onvermoeid op zoek gegaan naar systemen om zoveel mogelijk vuil tegen te houden op een liefst zo éénvoudig mogelijk manier.

Als we de geschiedenis van voorfilteren bekijken dan kunnen we één grote trend vaststellen: we gaan steeds fijnere materialen gebruiken die superkleine deeltjes tegengehouden. Het begon met het tegenhouden van vuil met borstels, opvangen met de vortex. De zeef stelde ons in staat om vuildeeltjes tot gemiddeld 200 micron (= 0,2 mm) uit het water te tillen.

De trommelfilter doet nog fijner. Dit toestel maakt het mogelijk om tot 40 micron fijn vuil uit het water te filteren (= 0,04 mm). 1mm = 1000 micron.

Fijner filteren > meer schoonmaken

De ultrafijne uitfiltering die met de trommelfilter bereikt kan worden vraagt ook om een nieuwe manier van schoonmaken. Hobbyisten die een zeef staan hebben kunnen wel beamen dat zo”n toestel fijn filtert maar dat het ook om wat routine in onderhoud vraagt. Ultrafijn filteren wil ook zeggen snel dichtslibben. Stel u voor dat je je huidige zeefpatroon van 200 micron vervangt door een model dat 40 micron fijn is mocht dat al verkrijgbaar zijn. Het kan niet anders zijn dan dat de trommelfilter anders werkt.

Afkomstig uit viskwekerij en waterzuivering

Zoals vele filter concepten die in de koihobby geïntroduceerd zijn geweest zijn ze geen compleet nieuwe uitvinding maar kennen hun oorsprong elders, vaak in de viskwekerij, waterzuivering of andere industrieën waar ze toegepast worden.

Voor de koihobby zijn compactere modellen vereist die betaalbaar en plaatsbaar zijn ook al moeten ze dienst doen voor grotere vijverinhouden. Zo ook de trommelfilter die nu beschikbaar is voor onze hobby.

Werking en principe

De trommelfilter ziet er een indrukwekkende machine uit, dat is het ook maar de werking ervan is heel erg simpel, nog éénvoudiger dan ik dacht. Simplistisch verwoord kun je zeggen dat het vijverwater via het gravity of het pomp gevoed principe de trommelfilter via de invoer binnenstroomt en in de ultrafijne ronde zeef terecht komt. Aan de achterkant van de trommelfilter bevindt zich de uitvoer die dan aangesloten wordt op de eerste filterkamer.

De zeeftrommel draait niet continu rond tijdens de werking van het filter maar begint enkel te draaien wanneer het waterpeil in de trommelfilter een bepaalde stand heeft bereikt. De mate van vervuiling van het vijverwater bepaald hoe snel het niveaupeil bereikt wordt en hoe vaak de schoonspoel procedure herhaald zal worden.

De trommelfilter is uitgerust met een sensor die het commando heeft aan een reductiemotor om de zeeftrommel te laten draaien wanneer een bepaald graad van vervuiling in de trommelfilter werd bereikt. De bijgeplaatste hogedrukpomp sproeit met een vijftal sproeikoppen bij een druk van 6 tot 8 bar de zeeftrommel schoon. Het afval en spoelwater dat vrijkomt verlaat de trommelfilter via een afvoerbuis. Dankzij het schoonspoelen onder hoge druk blijft de uiterst fijne zeeftrommel schoon en wordt weinig water verspild.

Slot

Na dieper kennis gemaakt te hebben met de trommelfilter kan ik enkele troeven van deze nieuwe voorfiltering opsommen om dit artikel te beëindigen:

  • Het volledig automatisch werken en schoonspoelen
  • De hogedruk pomp die het zeefpatroon schoon kan houden samen met het weinige waterverlies dat ermee gepaard gaat.
  • Het grote debiet tot maximum 70 kuub per uur
  • Het ultrafijne zeefpatroon van 40 micron wat echt alles uit het water haalt.
  • De robuuste bouw van het apparaat.
  • De mogelijkheid om de trommelfilter zowel in te zetten in een pomp gevoede filter als in een gravity systeem.
Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuin- en omgevingsaanleg.

Artikel Inhoud

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.