The Pond Library
The Pond Library > Koi > Sainokami: op een goed koi jaar

Sainokami: op een goed koi jaar

In Niigata is vandaag het traditionele sainokami-festival gevierd. Dit jaarlijks terugkerende festijn, ook wel het vuurfestival genoemd, moet de mensen in het Niigata-district uitzicht geven op een goede gezondheid en dito koi-oogst.

Het festival draait om een brandstapel midden in het dorp. Deze wordt opgebouwd door de mannen uit het dorp met het sterrenbeeld uit de dierenriem van het huidige jaar. Terwijl de vlammen soms metershoog reiken, komen de mensen uit het dorp bijeen om rijstkoekjes en gedroogde garnalen op het vuur klaar te maken.

Vuurfestival in Mushigame, 2008

Brandende bamboe

Het vuur voorspelt hoe het nieuwe jaar eruit zal zien. Leidend zijn hierbij de richting van de rookpluim en het suizende geluid van de brandende bamboe.

Dennis Barten

Sinds het najaar van 2005 was Dennis Barten de hoofdredacteur van Koi Wijzer, het magazine van de vereniging KOI 2000. Als persvoorlichter was hij bovendien nauw betrokken bij de organisatie van De Nationale Koi- en Vijverdagen. Hij is woonachtig in Nijmegen en studeerde geneeskunde (medicijnen) aan de Radboud Universiteit. Voor deze sie schrijft Dennis artikelen over verschillende onderwerpen, veelal vanuit een kritisch-wetenschappelijke invalshoek.

Had je wat aan dit artikel?

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.