Er bestaat een mogelijkheid om zowel een elegante, stevige als 100% waterpas liggende randafwerking te verkrijgen die tevens ook heel nuttig is bij het maken van de vijvervorm en het uitgraven.
Gedaan met het leggen van tuinslangen om je vijvervorm te bepalen. Je hoeft de tuinslang evenmin uit te halen om je vijver waterpas te krijgen. Met behulp van paaltjes en dunne strips hout kunnen we de ideale rand bouwen voor de vijver. De voordelen zijn:
- Uiterst stevige afscheiding tussen vijver en vijvergrond. Tuingrond kan niet meer inspoelen.
- 100% waterpas liggende vijver
- Elegante manier om vijvermateriaal zoals polyester of vijverfolie mooi weg te werken
- We kunnen op voorhand de hoogte van de vijver bepalen tegenover de tuin
Deze methode is vooral bestemd voor vijvers die we vervaardigen uit polyester of vijverfolie. Voor vijvers die gemetseld worden met betonblokken is deze methode niet van toepassing.
Welke materialen hebben we nodig?
- Een stevige blokhamer
- Een waterpasser
- Een, vooral rechte lat die als dienst zal doen om de waterpas op te leggen en te kijken van het ene paaltje naar het andere
- Paaltjes van ongeveer 40cm lengte en enkele centimeters dikte
- Azobe houtstrips. Azobe is een hardhout soort en verkrijgbaar in de betere houtzaak
- Boormachine, schroevendraaier (gemakkelijk is een accu boormachine, schroevendraaier)
- Vijzen
Hoe gaan we tewerk ?
De vijver vorm geven
Wanneer we een vijvervorm bedacht hebben op papier kunnen we dit in de praktijk brengen. De meest éénvoudige methode om de toekomstige vijver in je tuin uit te lijnen is het gebruik maken van kalk of wit zand. We strooien de kalk in een dunne lijn naar gelang we de vijvervorm willen maken. Mislukte rondingen kunnen we snel wegvegen en een nieuw streepje kalk aanbrengen. Deze methode maakt je ook heel duidelijk hoe de vijver er zal uitzien. De spierwitte kalk op de donkere tuingrond of gazonmat geeft een groot contrast Hou een beetje rekening met je vijvervorm, in een later stadium gaan we de vorm moeten vastleggen met dunne houtstrips. Afhankelijk van de houtdikte die je gaat gebruiken kan je al dan niet kortere bochten maken. Plooi het hout eens om te zien hoe sterk je de bochten in je vijver kan maken.
De vijvervorm vastleggen
Wanneer we tevreden zijn over het resultaat kunnen we nu de vijver een eerste laag gaan uitgraven. Met de spade steken we langs de kalklijn om onze vijvervorm optimaal te behouden. Vervolgens graven we uit de vijver een laag van een 20 tal cm.
De rand maken
Na het uitgraven van de eerste 20cm zijn we klaar om onze vijverrand te bouwen met de paaltjes en de houtstrips. We gebruiken vierkante paaltjes van een paar cm dikte. Hoe smaller hoe beter, om ze later te camoufleren. Aan de buitenkant slaan we ons eerste paaltje enkele centimeters dieper dat we onze vijver hebben willen. Voor voldoende stevigheid maken we de paaltjes minstens 40cm lang. Afhankelijk van de keuze van je vijverrand afwerking maak je ze wat langer. Als je nog wil uitgraven aan de buitenkanten van je vijver moet je er wel opletten dat de paaltjes niet terug loskomen.
Om gemakkelijk te werken doe je het volgende: sla je eerste paaltje enkele centimeters dieper dan de uiteindelijke hoogte van je vijver -> schroef de eerste houtstrip enkele centimeters hoger vast aan het eerste paaltje (dit wordt de uiteindelijke hoogte van je vijver)-> neem de houtstrip aan het uiteinde vast en plooi het zodanig dat je de ideale vijverronding bekomt -> neem een tweede paaltje en sla het vast op het uiteinde waar de eerste houtstrip zich nu bevindt in geplooide toestand, sla het paaltje iets minder diep – > schroef de houtstrip nu vast aan het tweede paaltje en dit evenveel cm boven het tweede paaltje als het eerste -> leg de waterpas op de houtstrip of een rechte lat op de paaltjes en sla het tweede paaltje nu dieper totdat de houtstrip of de paaltjes zich waterpas bevinden.
En zo gaan we verder met ons derde en volgende palen. Elke houtstrip is nu voorzien van een begin en eindpaal maar voor de stevigheid gaan we hiertussen ook paaltjes slaan. We weten nu precies waar ze moeten komen. In bochtenwerk zullen we soms de paaltjes wat dichter op elkaar moeten plaatsen. Het is even bekijken waar juist de paaltjes te zetten voor de meeste stevigheid.
Nu hebben we een heel stevige, fijne en 100% waterpas liggende vijver. We hebben nu een heel mooie aflijning van de vijver.. We plooien gewoon de folie over de houtstrip en graven het in. Voor vijvers in polyester brengen we polyester aan tot gelijk met de bovenkant van de houtstrip.
Bij de verdere randafwerking voorzien we dan waterplanten, keien enz. Bekijk verder het artikel Mogelijkheden om een vijverrand af te werken