Je hebt dealers en je hebt dealers. Koi / vis speciaalzaken en tuincentra met een vis afdeling. Bescheiden koi speciaalzaken en vijverzaken die lijken op een supermarkt. Maar bij wie geef je je centen uit en vertrouw je voor je aankoop van koi of vissen en bij uitbreiding je vijver hardware, voeder en andere benodighdheden.
Naar de vijver speciaalzaak of niet?
Laat ons starten met de vraag of we kopen in een vijver, koi speciaalzaak of in een winkel die ook naast vijvervissen een ander uitgebreid gamma verkoopt. Bijvoorbeeld tuincentra die naast tuinplanten, tuindecoratie, etc ook een afdeling vissen heeft.
Hoe maak je een onderscheid? Kom je een zaak binnen waarbij je merkt dat de infrasturctuur voornamelijk bestaat uit bakken met vijvervissen en/of koi dan mag je er ook van uitgaan dat deze zaak zich gericht heeft op de verkoop en het verdelen van vissen en koi. Een belangrijk deel van hun inkomsten halen ze dus uit de verkoop van deze dieren. Ze hebben er dus alle belang bij dat dit in orde is en dat de uitbater zich hierop met passie heeft toegelegd.
De ene dealer is de andere niet
Ook al kiezen we ervoor om te kopen in een vijver speciaalzaak dan nog kunnen we merken bij bezoek aan meerdere zaken dat deze verkopers al dan niet met passie bezig zijn. Sommigen willen zoveel migelijk vis verkopen en laten je jezelf de vis of koi kiezen. Anderen zullen je dan weer bijstaan met raad en daad. Je helpen selecteren. Je vertellen wie de koi ouders zijn, van welke kweker de koi komt, etc. Met wat geluk vertelt de verkoper je zijn gehele verslag naar zijn laatste reis naar Japan om er de koi te gaan kiezen.
Voor wie je kiest? Ga op je gevoel af. Bij welke winkel voel je je het best? Maken ze tijd voor je? Is er sprake van lichte koopdwang of mag je gerust 3 keer komen kijken naar je droomkoi?
Je vaste koi partner
Het verdient de voorkeur om te kiezen voor een vaste verkoper waar je een vertrouwensband mee kan opbouwen. Bij eventuele problemen zal deze je maar al te graag verder helpen. Krijg je eerder het gevoel een klant te zijn met een ID nummer, kies dan een andere dealer.
In de vijver hobby gaat het niet enkel over het kopen van vissen of koi maar komt er heel wat meer om de hoek loeren. Waterkwaliteit, filterinstallatie, voeder, visziekten ,…
Ideaal is een dealer in je buurt te kiezen. Dat bespaart je veel tijd en reiskosten. Kan dat niet? Geen probleem. Het belangrijkste is dat je er een goed gevoel bij hebt. Veel koi hobbisten malen heel wat km’s af en doen een heuse koi tocht van de ene dealer naar de andere om een kijkje te gaan nemen.
Welke koi dealer?
Wanneer we een koivijver hebben willen we uiteraard prachtige Japanse koi aan een betaalbare prijs maar hoe selecteren we de juiste koi dealer waar we willen kopen?
Koi zijn er in alle soorten en maten en prijzen. De vraag is hoeveel willen we geven voor een koi waarbij we instant verliefd op worden? Moet dat een koi zijn, persoonlijk gekozen door de dealer in Japan in zijn zoektocht ( koi ikeage ) aldaar of niet? Willen we showkwaliteit of hebben we dat niet voor ogen? Mooie koi is voor ieders ogen anders en kost 100 euro of 1000 euro en meer.
Je hebt koi dealers die naar Japan afreizen en andere niet. Voor de ene hobbyist een must en voor de andere geen prioriteit. Fact is wel dat een gepassioneerd koi dealer zelf zijn koi gaat selectern in Japan en hier ook over verteld aan zijn klanten. Dat kan mondiaal of via zijn website, facebook etc. Koop je bij zo’n dealer je koi dan krijg je er ook een verhaal bij. De geschiedenis van je aankoop, de koi ouders, de kweker, informatie over de opgroei en hoe je koi in de toekomst zal evolueren qua patronen en kleur ontwikkeling.
Een goede koi dealer herkennen
Ik kan wel enkele puntjes opsommen waarbij je een gepassioneerd koi dealer kunt onderscheiden van iemand die liever vis verkoopt:
- Passie voor koi en dat merk ja aan de persoon en zijn zaak
- Verzorgde zaak met goede naam.
- De koi faciliteiten zijn in orde. Het water is tip top. De koi vertonen geen ziektebeelden, zwemmen rustig hun rondjes en zijn nieuwsgierig naar de potentiële kopers die naar hen komen kijken.
- Bij de aankoop van een koi krijg je er ook een verhaal bij.
- De dealer neemt zijn tijd voor je, vangt koi in bowls zodat je ze beter kunt bekijken. De dealer vertelt je meer over de geschiednis van de koi en hoe je koi zich zal ontwikkelen in de toekomst.
- De koi dealer hanteert geen koi prijzen per kg of cm.
- De dealer neemt foto’s van elke koi en kent ze een variëteitsnaam, grootte, geslacht, afkomst, etc toe en plaatst deze op zijn website, facebook of in de zaak op papier in een catalogus.
- Bij een verkoop akkoord inspecteert de dealer de koi nog eens alvorens op deskundige manier klaar te maken voor transport.
- Goede dealers hebben ook interesse in jouw koivijver, jouw ervaringen en vragen hoe je koi het stelt. Ben je beginner. Kreeg je al te kampen met medische koi problemen,…
- Je krijgt een uitnodiging om de nieuwe binnengekomen koi te komen bekijken
- Wanneer je koi koopt maar de weersomstandigheden laten niet toe dat je je aankoop overbrengt naar de vijver dan zal de dealer je deze ook niet meegeven. Bijvoorbeeld aankopen vlak voor de winter. Wanneer het vijverwater te koud is of wanneer de koi net binnengekomen zijn en nog een quarantaine periode moeten doorlopen.
- Koi afkomstig van een dealer die zich wel eens laten tonen op een koishow via de dealer of klant.
- Pluspunt voor de betere dealer is dat hij zelf ook koivijvers aanlegt. Naar mijn inziens voor de eigen praktijk ervaring die hij dan kan opdoen en ook zijn klanten hierover kan informeren.
Geschonden vertrouwen
Soms kan het ook verkeerd aflopen met pas aangekochte vissen en/of koi. Geef niet meteen de schuld aan je dealer. We zijn en blijven immers bezig met levende dieren en dan kan er altijd iets fout gaan. Het is mezelf ook al overkomen en doch hield ik me aan mijn vaste koi leverancier. Pas wanneer je merkt dat er meermaals problemen zijn is het raadzaam een andere dealer te leren ontdekken.