Als u enkele vaste regels als basis neemt, zal het u veel zorgen en teleurstellingen besparen. In dit artikel geef ik een checklist weer met zaken waarop u zoal moet letten bij aanschaf van een koi.
Aandachtspunten
Koop bij een goed geïnformeerde koihandelaar
Een goede handelaar zal graag willen dat zijn koi in goede handen zal terechtkomen en zal u daarom ook graag de nodige informatie, omtrent de vis en zijn leefmilieu, verstrekken om de koi optimaal te kunnen verzorgen.
Geen overbevolking of kleine behuizing
Wanneer de infrastructuur het niet toelaat, dan zou de verkoop van koi verboden moeten zijn. Er is niets zo erg als een massa koi, die op elkaar gehoopt zitten in een kleine bassin, het dagelijks bezoek van mogelijke klanten ondergaan.
Hierbij lijden ze niet alleen onder de stress, omdat ze flank tegen flank moeten zwemmen, maar ze kwetsen zich ook aan de wanden door de schrikbewegingen die de groep hun opdringt.
Waterkwaliteit
Het water in het bassin moet schoon en goed gefiltreerd zijn, niet alleen omdat u de vissen dan goed kunt bekijken, maar ook omdat een koi bij slechte waterkwaliteit sneller ziektes en infecties kan oplopen.
Verzorgingsproblemen kunnen opgemerkt worden aan de hand van het schuim op het water,..
Zieke vissen horen thuis in een quarantaineruimte en zwemmen zeker niet tussen de exemplaren die te koop worden aangeboden!
Vissen die lusteloos aan het oppervlak hangen of rondzwemmen met toegeknepen vinnen zijn een andere voorbode van ziekten.
Tijd voor de klant
Een koihandelaar die zijn naam waardig is, zal u zeker enkele vragen stellen wanneer hij merkt dat u een beginner bent. Vb, ‘Hoe groot is uw vijver?’, ‘Gebruikt u een biologische filter?’,…
Eventuele goede en slechte eigenschappen van de vis van uw keuze, soortnaam,…kunnen als bijkomende informatie verstrekt worden door de handelaar aan de klant.
De kennis die u zo opdoet, kunt u gebruiken wanneer u later eventueel weer overweegt koi te kopen.
De vissen
De vissen moeten er actief en alert uitzien, en dienen onmiddellijk op voedsel te reageren. Vissen die met gesloten vinnen bij de vijverbodem rondhangen, wijzen op problemen.
Let vooral op de kieuwbewegingen, die langzaam en regelmatig moeten zijn. Kijk ook of er geen witte waas op de huid van de vis aanwezig is, want dit kan betekenen dat het dier te kampen heeft met de aanwezigheid van Trichodina. Kijk ook goed of er geen schubben naar buiten staan en of er kleine gaatjes in de huid zitten. Koop ook geen vis met troebele ogen, rottende vinnen of knobbeltjes op het kieuwdeksel of hoofd.
Als u eenmaal een vis gevonden heeft die er gezond uitziet, kunt u de handelaar vragen of hij de vis voor u in een bak wil plaatsen, zodat u het betreffende exemplaar naderbij kunt bekijken. Hierbij kunt u de vis controleren op rode plekken op het lichaam of op de vinnen. Zulke plekken kunnen erop wijzen dat de vis nog niet zo lang geleden is geïmporteerd, of er kan sprake zijn van een zich ontwikkelende ziekte. Let er ook op dat de vis geen parasieten op de vinnen heeft, zoals visluis of ankerworm rond de buik en de staart.
Ook om het risico van besmetting te beperken, zou er bij een betrouwbare handelaar een ziekenboeg in de praktijk aanwezig moeten zijn. Met andere woorden zouden er geen zieke vissen in de winkel te zien mogen zijn!
De afkomst van de koi
Japan is het thuisland van de koi. Koi die hier vandaan komen, zijn van topkwaliteit. Deze bevatten prachtige kleuren en verschillende variëteiten zijn verkrijgbaar in allerlei maten. Over het algemeen zijn deze wel duurder dan koi uit andere landen.
Koi uit Amerika en Singapore zijn vaak van een wat onduidelijke variëteit, en de kleuren zijn vaak wat minder duidelijk te zien. Vaak kan er bij het ouderdomsproces een verlies van hun lichaamsvorm optreden. De koi kan dan dik en vormloos worden.
Israël levert net als Amerika vissen die goedkoper zijn dan die uit Japan, maar ze zijn niet naar variëteit gekweekt en de kleuren kunnen wazig zijn.
Europa kent twee soorten koileveranciers. De eerste is een specialist die zich meestal alleen bezig houdt met koi. Als u op zoek bent naar een topvis en hiervoor bereid bent om de hoge prijs te betalen, dan moet u zo’n onderneming zoeken.
Het tweede type leverancier biedt allerlei soorten koudwatervissen en waterplanten aan. Zo’n bedrijf heeft meestal een selectie van redelijk afgeprijsde koi uit verschillende landen.
Tijdstip van aanschaf
Japan exporteert eersteklas koi altijd in november en december. Dit heeft twee redenen. Ten eerste worden de kweekvijvers in Japan altijd geoogst in oktober. Ten tweede bevat water bij lage temperaturen meer zuurstof. In combinatie met het feit dat koi minder actief zijn bij lagere temperaturen en dan dus minder eisen stellen aan hun leefmilieu, maakt dit het vervoer minder riskant.
Koi worden ook in maart, april en mei geïmporteerd, maar de eersteklas soorten zijn daarna niet meer te koop, omdat ze dan tot oktober in de kweekvijvers blijven.
Koi van gewone kwaliteit zijn op de meeste verkooppunten wel het hele jaar door verkrijgbaar.
De meeste koiliefhebbers kopen hun vissen in de lente, wanneer het water weer wat warmer wordt en de vissen weer wat actiever worden. Hierbij beschikken de vissen over een flinke tijd om te kunnen wennen voordat ze hun eerste winter ingaan.