Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library

Nitrieten (NO2) worden gevormd wanneer ammoniak wordt afgebroken als onderdeel van de stikstofkringloop. Dit gebeurt met behulp van onder andere de bacterie Nitrosomonas.
Nitriet is minder toxisch dan ammoniak; het verstoort de hemoglobine in de rode bloedlichaampjes, vissen worden er lusteloos door, en het veroorzaakt een zuurstofgebrek.
Ook hier is er een samenhang met andere waterparameters op te merken. Bij een hoog zoutgehalte, hard water en een hoge zuurtegraad is nitriet minder toxisch. Hieruit kan men afleiden dat een nitriettoename in zeewater minder erge gevolgen geeft dan in zoet water.
Bij een vastgestelde nitrietvergiftiging, met behulp van commerciële kits of spectrofotometer, is het noodzakelijk om het water te verversen en zout aan het water toe te voegen. Het chloride-ion gaat immers in een soort competitie met nitriet om door de kieuwen opgenomen te worden.
Op lange termijn moet een goede biologische filter opgebouwd worden. Hierbij is het ook noodzakelijk om goed te doorluchten, het visbestand te verminderen en minder voederen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.