The Pond Library

Nitriet (NO2)

Nitrieten (NO2) worden gevormd wanneer ammoniak wordt afgebroken als onderdeel van de stikstofkringloop. Dit gebeurt met behulp van onder andere de bacterie Nitrosomonas.
Nitriet is minder toxisch dan ammoniak; het verstoort de hemoglobine in de rode bloedlichaampjes, vissen worden er lusteloos door, en het veroorzaakt een zuurstofgebrek.
Ook hier is er een samenhang met andere waterparameters op te merken. Bij een hoog zoutgehalte, hard water en een hoge zuurtegraad is nitriet minder toxisch. Hieruit kan men afleiden dat een nitriettoename in zeewater minder erge gevolgen geeft dan in zoet water.
Bij een vastgestelde nitrietvergiftiging, met behulp van commerciële kits of spectrofotometer, is het noodzakelijk om het water te verversen en zout aan het water toe te voegen. Het chloride-ion gaat immers in een soort competitie met nitriet om door de kieuwen opgenomen te worden.
Op lange termijn moet een goede biologische filter opgebouwd worden. Hierbij is het ook noodzakelijk om goed te doorluchten, het visbestand te verminderen en minder voederen.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.