The Pond Library
The Pond Library > Visziekten > Vier invloedsfactoren op het vis welzijn

Vier invloedsfactoren op het vis welzijn

Voorkomen is beter dan genezen. Visziekten manifesteren zich pas als er zich een samenloop van omstandigheden voordoet. Gezonde vissen in gezond water die met een ziekteverwekker (pathogeen organisme) geconfronteerd worden, zullen zich voldoende kunnen wapenen en niet ziek worden. Vier belangrijke factoren spelen een rul

De waterkwaliteit & levensomstandigheden

Vissen stellen eisen aan de waterkwaliteit en hun levensomstandigheden. Het is duidelijk dat wanneer de waterkwaliteit niet goed is, de vis ook verzwakt zal zijn met als gevolg dat de visniet tijdig antistoffen kan aanmaken tegen de ziekteverwekker en uiteindelijk ziek zal worden. We zorgen voor een goede waterkwaliteit (Ammoniak, nitriet, pH en zuurstof in het bijzonder), een goed filteronderhoud en we voederen doordacht.

De vissen zelf

De sterkte van de vis speelt ook een zeer belangrijke rul. Een vis verzwakt wanneer hij blootgesteld wordt aan stresserende omstandigheden. Stress is een heel belangrijke primaire oorzaak van veel problemen bij vissen. Alles wat de rust van de vis verstoort, veroorzaakt stress en dit kan zijn: teveel vis in de vijver, een te kleine vijver,te ondiepe vijver, slechte waterkwaliteit, schommelende temperaturen, medicatie, het vangen en de transportomstandigheden.

Ziekteverwekker (pathogeen organisme)

In iedere vijver en in iedere vis zijn ziekteverwekkers aanwezig. Geen enkele vis is volledig vrij van parasieten; ze huisvesten allemaal wel enkele kieuwwormen en bloedflagellanten. Ook schadelijke bacteriën zijn in gezonde vissen latent aanwezig. Alleen mogen deze organismen zich niet zodanig kunnen ontwikkelen dat ze voor problemen kunnen zorgen. De gezondheidstoestand van deze ziekteverwekkers moet zo slecht zijn zodat ze zich niet explosief kunnen vermenigvuldigen en de vis zijn belagers aankan.

Hygiëne & controle

Hygiëne moet overal zijn. Vuil materiaal en een niet onderhouden vijver of filter doen de kans op ziekten sterk toenemen. Contruleer nieuwe planten en vissen vooral op parasieten. Geef geen levend voer aan koi; de kans op een parasiet is immers groot.

Nuttige tips:

  • Het uitzetten van nieuwe vis is potentieel de gevaarlijkste onderneming om een ziekte te doen uitbreken. Koop daarom steeds bij dezelfde handelaar die een goede reputatie heeft.
  • Spoel nieuwe planten af.
  • Haal niets uit de natuur dat bestemd is voor een tuin- of koivijver. De kans op een ziekte is groot.

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

Had je wat aan dit artikel?

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.