The Pond Library

Bekko

Shiro Bekko

Een BEKKO is een tweekleurige koi, die als basis een witte, gele of rode kleur hebben, aangevuld met kleine goed afgelijnde gitzwarte vlekken. 

Deze groep behoort in feite tot de SANKE-groep. Men kan het vergelijken met een TAISHO SANKE waarvan één kleur ontbreekt.

Bij de BEKKO mag er dus ook geen SUMI (zwart) op het hoofd aanwezig zijn.Tevens moet het hoofd zuiver van kleur zijn. In de meeste gevallen, en zeker wanneer de koi een zekere ouderdom heeft bereikt, treft men een zekere vergeling van de hoofdhuid aan. Bij jonge koi is dit zeker af te raden om dergelijke vissen aan te kopen. De zwarte spots liggen boven de middenlijn van de flanken.

De staart en vinnen kunnen zuiver wit zijn of enkele zwarte streepjes vertonen. Gelijkaardige verschijning zien we ook weer bij de TAISHO SANKE. Het mooiste is wanneer de kleur van de BEKKO eindigt bij de aanzet van de staart en de staart vulkomen wit is.
Net zoals bij iedere koi variëteit moet de huid van goede kwaliteit zijn, d.w.z. dat de basiskleur die men op de huid aantreft, overal gelijk moet zijn.

Bij de BEKKO onderscheiden we 3 soorten:

  • SHIRO BEKKO: Is een zuiver witte koi met zwarte spots. Het hoofd moet net zoals de SANKE sneeuwwit zijn, ook al zijn ze moeilijk te vinden.
  • AKA BEKKO: Deze bekko heeft als basis een dieprode kleur met zwarte tekening. Bekko”s met dieprode basis zijn echter zelden te zien, meestal hebben zij een oranje-rode kleur, en zeker wanneer hij in omvang is toegenomen.
  • KI BEKKO: Deze koi heeft een gele ondergrond afgewisseld met zwarte vlekken. Deze gele kleur moet over gans het lichaam gelijk zijn. Deze variëteit treft men, net zoals de AKA BEKKO zelden aan.

De SUMI patronen moeten in ieder geval een diepzwarte kleur hebben en gelijkmatig verdeeld zijn over het lichaam.
Deze zwarte vlekjes mogen echter niet voorbij de laterale lijn van de flanken komen.

Louis Vanreusel

Louis Vanreusel

Louis Vanreusel ( overleden 15 april 2019), woonde in Antwerpen en maakte deel uit van ZNA Certified Local Judge en BKKS Judge Louis is schrijver van het boek "Nishikigoi; een Waaier van Kleuren". Louis zijn specialisatie kunnen we dan ook terugvinden in het keuren en beoordelen van koi variëteiten.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.