The Pond Library

Het prijskaartje van water in de tuin

Euro

Ik moet je niet vertellen dat elke hobby geld kost. Ook als je de fauna en flora van een waterpartij in de tuin wilt brengen zal dit een som geld kosten. Dit artikel heeft zeker niet de bedoeling je van deze hobby af te schrikken bij de opsomming van de verschillende kosten maar wil helpen een keuze te maken en geld te besparen.

De vijver hobby is gelukkig voor iedereen weggelegd, rijk of arm, of je nu een klein waterbakje wilt of een ultramoderne koivijver. Bedoeling is dat we water hebben in de tuin en daar zijn enorm veel mogelijkheden voor. De vijver hobby zal pas echt veel geld kosten als u zich niet op voorhand goed laat informeren en als u uw budget wijdt aan verkeerde aankopen of verkeerde prioriteiten stelt.

Hou er rekening mee dat de aanleg van een waterpartij een zekere hap uit uw budget zal weghalen. Ook het verdere bestaan van uw waterpartij zal geld kosten. We denken dan aan het verbruik van een pomp, visvoeder, enz.
Een exact prijskaartje kleven is onmogelijk. Wat we wel kunnen doen is een opsomming geven van de verschillende kosten en waarop u zeker niet mag besparen.

Bespaar slim en stel prioriteiten

Niet doen

Besparen op planning en aanleg

Enkel als je niet voldoende technisch bent onderlegt of niet over de nodige kennis beschikt om een vijver te gaan plannen en aan te leggen doetje er beter aan een beroep op professionele mensen zoals een tuinarchitect voor de planning en een tuinaannemer die de vijver in uw plaats aanlegt. De planning en aanleg kan wel een heel belangrijke besparing opleveren indien je zelf de handen uit de mouwen steekt samen met enkele vrienden of kennissen hoewel een verkeerd aangelegde vijver je later meer geld kan kosten.

Vijveraanleg voorbereiding en planning
Vijveraanleg voorbereiding en planning

Besparen op dichtingmateriaal

Bespaar in géén geval op het dichtingmateriaal. Logisch, welke keuze je ook maakt, uw vijver moet waterdicht zijn, niet alleen het jaar van de aanleg maar ook vele jaren nadien. Hier besparen en een goedkope folie kopen kan je op termijn zuur opbreken. Welke kost brengt het niet met zich mee als we na vijf jaar een nieuwe folie moeten aanbrengen om nog maar te zwijgen over de vijver die we dan volledig opnieuw moeten aanleggen. En dan zwijgen we nog over de prachtig opgebouwde fauna en flora in en rond de vijver en het biologische evenwicht dat dan verloren gaat.

Wil je verzekert zijn van het beste dichtingmateriaal en dit voor levenslang dan kies je wel meteen voor de duurste oplossing en dat is polyester.

Besparen op filter voor koivijvers of vissenvijvers met veel vis

Je bespaart ook beter niet op een filter als je een koivijver of een groot visbestand hebt in uw vissenvijver Je zult bedrogen uitkomen als gekozen wordt voor een kleiner model filter. Je moet rekening houden met de toekomst van het visbestand. Vissen groeien en maar weinig vijver liefhebbers kunnen weerstaan aan de aankoop van nieuwe exemplaren

Siervijvers kunnen het best vinden met een kleine filter ter ondersteuning op voorwaarde dat het visbestand niet te groot is en wanneer er een uitstekend evenwicht is tussen vissen en planten.

Voor beginnende koi liefhebbers is de verleiding groot om liever prachtige koi aan te kopen dan te kiezen voor een duurdere, krachtige filter. Een filter stop je immers weg. Van deze investering zal je niet kunnen genieten maar het is wel hoogst noodzakelijk voor de gezondheid en het welzijn van uw koi die de vijver bevolken. Heb aandacht dat het aantal koi met de jaren zal uitbreiden en dat koi zal groeien. Let bij de aankoop van een filter voor een koivijver op de toekomstige uitbreiding en groei van de koi.

Besparen op visvoeder

Als je wat goudwindes en enkele komeetstaartjes hebt zal de kost voor visvoeder niet hoog oplopen. Dat is anders als je enkele koi hebt rondzwemmen die elk jaar meer zullen groeien. Dit kan op termijn aardig wat centen kosten. Koi voeder is niet goedkoop. Op deze “lopende” kost kan je wel besparen en dat doe je beter niet door goedkoop, alternatief visvoeder te kopen maar door gewoon zuinig te zijn. Je doet er beter aan om duurder visvoeder te kopen en er zuinig mee om te springen maar waar de koi meer voedingsstoffen kan uithalen. De ontlasting zal minder zijn en de vijver zal organisch minder belast worden. Strategisch een goede zet.

Besparen op elektriciteit

De vijverpomp aan een filter tijdelijk uitzetten is niet de manier om elektriciteit te besparen. Het is belangrijk dat de vijverpomp altijd draait omdat deze voor continu waterstroming zal zorgen in het filter om de noodzakelijke bacteriën in leven te houden.
Kijk uit bij de aankoop van een vijverpomp. Elke pomp zal uiteindelijk meer gaan kosten in verbruik dan het toestel zelf. Kies altijd voor een speciaal ontwikkelde vijverpomp, dus geen dompelpomp. Vijverpompen bieden een hoog debiet met een zo laag mogelijk verbruik en gaan jaren mee. Kies voor een vijverpomp die geschikt is voor uw persoonlijke vijver en filter. Een té krachtige pomp zal onnodig veel kosten in aanschaf en verbruik.

Met de steeds stijgende elektriciteitsprijzen hebben fabrikanten vijverpompen op de markt gebracht die nog energie zuiniger zijn dan de reeds jaren bestaande vijverpompen. Voordeel van deze reeks pompen zijn het lage verbruik maar toch grote debiet dat ze kunnen leveren. Enig nadeel is dat de meeste van deze pompen veel van hun debiet verliezen indien ze hoogteverschillen moeten overwinnen (waterval, pomp gevoed filtersysteem,…) of wanneer veel bochten in het buizen systeem verwerkt zijn.

Bepaalde elektrische toestellen kunnen wel zonder problemen tijdelijk worden uitgezet. Een UV lamp, skimmer, vijverpomp voor fontein of waterval kunnen met een simpele timer voor bepaalde tijd afgezet worden om nadien weer automatisch in werking te treden. Mensen die genieten van het gunstige nachttarief besparen nog extra.

Besparen op apparatuur

Kies voor merken die bekend zijn, een lange garantie waarborgen en die hun diensten al hebben bewezen en je loopt minder risico om geconfronteerd te worden met onverwachte kosten.

De soorten kosten

Aanleg kosten

Een vijver aanleggen zal je het meest kosten. Als je je goed en correct laat informeren en de juiste keuzes maakt met oog op de toekomst gaat het gelukkig om éénmalige kosten.
Ook het soort vijver en de grootte dat je kiest zal uitmaken hoe hoog de aanlegkosten aandikken. Een koivijver is algemeen duurder in aanleg. Een siervijver zal goedkoper zijn wat betreft filter maar duurder uitkomen aan beplanting, plantmandjes, substraat. Een amfibievijver, natuurvijver zijn dan weer de goedkopere vijver soorten en een alternatieve waterpartij kan dan weer oplossing bieden als we wel water in de tuin willen maar met weinig financiële middelen.

De aanleg kost is een kost die naar eigen vermogen hoog zal oplopen of juist beperkt zal blijven. Als je de aanleg van de vijver zelf doet kan dit veel geld besparen. Maar doe dit beter niet als je niet technisch bent aangelegd want een verkeerd aangelegde vijver zal veel meer kosten dan mocht je voor een professionele firma hebben gekozen.

Lopende kosten

Al eerder kwam “lopende kost” ter sprake. Het zijn kosten die je altijd zal hebben zoals elektriciteitskosten, water toevoegen, visvoeder, behandelingen (bacteriën toevoegen,¦)
Hou er rekening mee dat uw lopende kosten zich niet zullen beperken tot een paar jaar maar zulang je de vijver hebt.

Onverwachte kosten

De naam doet vermoeden dat het om kosten gaat die bovenop de andere kosten komen, die er in regel niet zijn maar zich toch kunnen voordoen. Koi die ziek worden moeten behandeld worden. Apparaten die stukdraaien dienen vervangen te worden.

Uitstellen

Leg liever nog enige tijd wat geld opzij alvorens met een vijver te beginnen. Begin enkel aan een vijver wanneer je een degelijke vijver kunt aanleggen. Het is op termijn de goedkoopste manier.

Bij de aanleg kan er maar weinig uitgesteld worden behalve de decoratie zoals waterval, kruiken, keien, enz. Deze kunnen later ook nog uitgevoerd worden. Stel de randafwerking nooit uit. Folies zullen vroegtijdig slijtage vertonen als ze aan direct zonlicht gedurende lang tijd worden blootgesteld. Ook de kost van vissen aankopen kan gespreid worden over jaren en het is nog een uitstekende strategie ook.

Tot slot

In regel geldt, hoe groter de vijver en het visbestand des te groter zullen de kosten oplopen. Zowel de aanlegkosten als de lopende kosten.
Koivijvers zijn het duurste soort van vijver. Ze eisen een heel goede filter, de koivijver moet voldoende groot zijn, het visvoeder is duurder en er moet regelmatig water worden ververst. Natuurvijvers en amfibievijvers zullen echter het goedkoopst uitkomen. Alternatieve waterelementen zoals bronnen, molenstenen en zo verder kunnen met een lage investering waterleven in de tuin brengen.

Bijpassende artikels

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuin- en omgevingsaanleg.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.