Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
The Pond Library > Vijverbouw > Het belang van een goede vijverrand

Het belang van een goede vijverrand

Een belangrijke stap in de aanlegstadia van een vijver is de keuze te maken uit één of meerdere vijverranden. Heel vaak wordt hier té weinig aandacht aan besteed tijdens het ontwerp van een vijver. Veel mensen leggen eerst hun vijver aan en denken nadien aan welke vijverrand ze willen gebruiken. Het is dan ook één van de meest frequent voorkomende fouten in de aanleg van een vijver.

Het is belangrijk om vooraf een keuze te maken uit het soort vijverrand dat je wilt gebruiken voordat de vijver wordt uitgegraven. Elk type vijverrand vraagt een eigen uitgraaf- en aanlegmethode. Een vijver hoeft niet uit één soort vijverrand te bestaan. Je kunt verschillende vijverrand afwerkingen gaan toepassen. Een goede vijverrand bepaald of je kunt spreken van een geslaagde vijver of niet.

Bij elk soort vijver ( siervijver, koivijver, zwemvijver,¦), formeel of informeel concept moet de folie of polyester volledig worden verborgen. Niet alleen uit esthetisch vlak maar ook uit noodzaak. Als folie wordt gebruikt mag het zonlicht de folie niet bestralen. Het UV licht zal de folie na verloop van tijd aantasten
Een goede vijverrand voorkomt ook dat bij waterverdamping de folie of polyester zichtbaar wordt.

Er bestaan verschillende soorten vijverranden (keien, stenen, hout, planten,¦) , sommigen zijn minder natuurlijk dan anderen afhankelijk van het vijver concept dat je wilt bereiken.

Ook interessant om te lezen

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.