Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
The Pond Library > Filters > Het nut van een filter voor de siervijver

Het nut van een filter voor de siervijver

Een filter in de siervijver helpt u bij het verwezenlijken van een goed biologisch evenwicht en helder water met een goede waterkwaliteit.

Filters zijn per definitie niet echt noodzakelijk bij dit vijvertype maar ze zijn een goede hulp. Siervijvers met de geschikte vissen en niet té grote visbezetting met voldoende waterplanten hebben niet per definitie een filter nodig. Siervijvers daarentegen met een grote visbezetting, te weinig waterplanten waarbij een natuurlijk biologisch evenwicht niet gecreëerd kan worden moeten over een filterinstallatie beschikken.

Filters hebben twee belangrijke taken in siervijvers

Filters garanderen (bij een juist gebruik en onderhoud) een voldoende aanwezigheid van de noodzakelijke nuttige bacteriën. Deze bacteriën groeien op speciale (biologische) filtermaterialen die gemaakt zijn om zoveel mogelijk bacteriën te huisvesten.

Filters hebben ook nog een betekenis in het wegfilteren van organisch afval en zweefvuil. Mechanische filters voldoen uitstekend om deze laatste taak te volbrengen. Om aan beide noden te voldoen wordt vaak een mechanische filter als voorfilter voor de eigenlijke biologische filter geplaatst.

In de vijver speciaalzaak kunnen we kant en klare filtersystemen kopen.

De oeverfilter

In een siervijver wordt gebruik gemaakt van een oeverfilter. Het is een pomp gevoed filtersysteem. De pomp staat dan in het water en pompt het water naar het filter boven het wateroppervlak. Het water keert terug in de vijver, meestal via een waterval of moeras. Het water terugsturen via het moeras is heel nuttig. We sturen het water best terug onder het moeras door via een drainage buis. De talrijke moerasplanten kunnen dan hun werk doen als waterzuiveraars want moerasplanten zijn de belangrijkste groep plantenom het water te ontdoen van voedingsstoffen. Ze onttrekken deze voedingsstoffen uit het water met hun wortels en ze kunnen voor 100 % aan het fotosynthese proces voldoen omdat ze met hun bladmassa boven het water staan en zo het maximum aan zonlicht kunnen opvangen. Zo voorkomen ze algen groei.

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

Deze site steunen en online kopen?

Iedereen heeft wel eens boeken, cd’s, electronica, kleding of andere spullen nodig. Als je toch al van plan was om online te kopen, neem dan even de moeite om dat via onderstaande links te doen

Wij ontvangen dan een percentage van de aankoop, terwijl jij exact dezelfde prijs betaalt als gewoonlijk. Zo steun je The Pond Library ❤️ Kost jou niets extra, helpt ons weer v

Online kopen en deze site steunen

Advertisement

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.