The Pond Library

Het nut van een filter voor de siervijver

oeverfilter-3D

Een filter in de siervijver helpt u bij het verwezenlijken van een goed biologisch evenwicht en helder water met een goede waterkwaliteit.

Filters zijn per definitie niet echt noodzakelijk bij dit vijvertype maar ze zijn een goede hulp. Siervijvers met de geschikte vissen en niet té grote visbezetting met voldoende waterplanten hebben niet per definitie een filter nodig. Siervijvers daarentegen met een grote visbezetting, te weinig waterplanten waarbij een natuurlijk biologisch evenwicht niet gecreëerd kan worden moeten over een filterinstallatie beschikken.

Filters hebben twee belangrijke taken in siervijvers

Filters garanderen (bij een juist gebruik en onderhoud) een voldoende aanwezigheid van de noodzakelijke nuttige bacteriën. Deze bacteriën groeien op speciale (biologische) filtermaterialen die gemaakt zijn om zoveel mogelijk bacteriën te huisvesten.

Filters hebben ook nog een betekenis in het wegfilteren van organisch afval en zweefvuil. Mechanische filters voldoen uitstekend om deze laatste taak te volbrengen. Om aan beide noden te voldoen wordt vaak een mechanische filter als voorfilter voor de eigenlijke biologische filter geplaatst.

In de vijver speciaalzaak kunnen we kant en klare filtersystemen kopen

De oeverfilter

In een siervijver wordt gebruik gemaakt van een oeverfilter. Het is een pomp gevoed filtersysteem. De pomp staat dan in het water en pompt het water naar het filter boven het wateroppervlak. Het water keert terug in de vijver, meestal via een waterval of moeras. Het water terugsturen via het moeras is heel nuttig. We sturen het water best terug onder het moeras door via een drainage buis. De talrijke moerasplanten kunnen dan hun werk doen als waterzuiveraars want moerasplanten zijn de belangrijkste groep planten om het water te ontdoen van voedingsstoffen. Ze onttrekken deze voedingsstoffen uit het water met hun wortels en ze kunnen voor 100 % aan het fotosynthese proces voldoen omdat ze met hun bladmassa boven het water staan en zo het maximum aan zonlicht kunnen opvangen. Zo voorkomen ze algen groei.

oeverfilter-3D
Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.