The Pond Library

Nitraat (NO3)

Nitraat (NO3) is een stof die veel minder giftig is voor siervissen, koi en andere waterdieren, dan ammoniak en nitriet. Met behulp van de Nitrobacter bacterie wordt nitraat gevormd uit nitriet.
Omdat nitraat zeer stimulerend werkt op de algengroei en op de groei van andere waterplanten, zal een hoge concentratie nitraat leiden tot een grote ontwikkeling van algen, vooral in de zomer, wanneer de hogere temperaturen een snelle plantengroei bevorderen.

Bij een overmatig nitraatgehalte moet men het water verversen, na alvorens het nitraatgehalte van het toegevoegde water te controleren. Een bijkomende oplossing kan bestaan uit het toevoegen van vijverplanten. Deze zorgen voor een daling van het nitraatgehalte. Maar hierbij moet er ook rekening gehouden worden met de destructieve eigenschap van een koi!

Ook nitraat bevat een samenhang met andere waterparameters. Nitraat is veel giftiger in zout water en bij een lage pH. Bij een plots zuurstoftekort kan een hoge nitrietwaarde meer duiden op andere oorzaken, problemen! Door reductie kan dit nitraat omgezet worden tot het toxische nitriet.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.