The Pond Library
Spiegelvijver

Spiegelvijver

De spiegelvijver is een vijver waarbij de naam al verraad dat een glad, spiegelend wateroppervlak de reden is om voor dit vijvertype te kiezen. De vorm van de spiegelvijver is meestal rechthoekig. 

Doel van de spiegelvijver

Met deze vijver willen we enkel en alleen stil water in de tuin brengen met zijn reflecterende karakter. Met een spiegelvijver willen we net zoals een spiegel in een winkel de tuin veel groter doen lijken.

Principe

  • Dit vijvertype heeft een uiterst formeel karakter met strakke vormgeving en randafwerking
  • Een mooi uitzicht is een pluspunt zodat we dagelijks vanuit de leefomgeving kunnen genieten.

Regels

  • De mooiste spiegelingen zijn te zien bij een donkere (zwarte of bijna zwarte) vijverafdichting
  • We kunnen een spiegelvijver vormgeven in langwerpige, ondiepe kanaaltjes of eerder een vijvervorm.
  • De diepte varieert tussen de 50-70cm

Mag niet!

In een spiegelvijver horen geen vissen want ze verstoren het stilstaande, spiegelende water.

Onderhoud

Een spiegelvijver heeft geen groot onderhoud nodig. We willen het water en bodem wel schoon houden en daarom scheppen we afgevallen bladeren weg of gebruiken een vijverstofzuiger om de bodem schoon te houden. Door de beperkte waterinhoud en ondiepte van dit vijvertype is de spiegelvijver ook onderhevig aan snel opwarmen en afkoelen en kan algenbestrijding noodzakelijk zijn.

Filtersysteem

Spiegelvijvers hebben geen filterinstallatie nodig. Een skimmer is wel zeer nuttig om het wateroppervlak schoon te houden. Een ultra violet lamp kan ervoor zorgen dat de spiegelvijver geen groenwater bak wordt.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.