Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
Spiegelvijver

Spiegelvijver

De spiegelvijver is een vijver waarbij de naam al verraad dat een glad, spiegelend wateroppervlak de reden is om voor dit vijvertype te kiezen. De vorm van de spiegelvijver is meestal rechthoekig. 

Doel van de spiegelvijver

Met deze vijver willen we enkel en alleen stil water in de tuin brengen met zijn reflecterende karakter. Met een spiegelvijver willen we net zoals een spiegel in een winkel de tuin veel groter doen lijken.

Principe

  • Dit vijvertype heeft een uiterst formeel karakter met strakke vormgeving en randafwerking
  • Een mooi uitzicht is een pluspunt zodat we dagelijks vanuit de leefomgeving kunnen genieten.

Regels

  • De mooiste spiegelingen zijn te zien bij een donkere (zwarte of bijna zwarte) vijverafdichting
  • We kunnen een spiegelvijver vormgeven in langwerpige, ondiepe kanaaltjes of eerder een vijvervorm.
  • De diepte varieert tussen de 50-70cm

Mag niet!

In een spiegelvijver horen geen vissen want ze verstoren het stilstaande, spiegelende water.

Onderhoud

Een spiegelvijver heeft geen groot onderhoud nodig. We willen het water en bodem wel schoon houden en daarom scheppen we afgevallen bladeren weg of gebruiken een vijverstofzuiger om de bodem schoon te houden. Door de beperkte waterinhoud en ondiepte van dit vijvertype is de spiegelvijver ook onderhevig aan snel opwarmen en afkoelen en kan algenbestrijding noodzakelijk zijn.

Filtersysteem

Spiegelvijvers hebben geen filterinstallatie nodig. Een skimmer is wel zeer nuttig om het wateroppervlak schoon te houden. Een ultra violet lamp kan ervoor zorgen dat de spiegelvijver geen groenwater bak wordt.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.