Over die microscopische beestjes die we omschrijven als nuttige bacteriën die bijdragen aan het biologisch evenwicht in de vijver doen nogal wat verhalen de ronde. Een van de best bekende scenario”s die beginnende vijverstarters toepassen is het enten van bacteriën met een emmer vijverwater uit een bestaande vijver van een buur, vriend of familielid .
Het grootste misverstand over die microscopische beestjes is het feit dat het groostste deel vrij zouden rondzweven in het water en daar hun nuttige taken vulbrengen. Logisch dus dat u dan bacteriën in uw vijver wilt uitzetten van een andere waterplas. De nuttige nitrificerende bacteriën hebben vier basisbehoeftes en dat zijn een zuurstofrijke omgeving, water uiteraard maar gezond water (met goede pH, Kh en Gh) een houvast en warmte.
Nitrificerende bacteriën hebben absuluut geen licht nodig. Het zijn immers geen groene planten waarbij de zon absuluut noodzakelijk is. Dus waarom zouden ze voor deze redenen al rondzweven in het water? Naast goed water en een zuurstofrijke omgeving, wat voor zich spreekt, is hun basisbehoefte ook een houvast. Bacteriën hechten zich dus vast op allerlei materialen. Kijk maar even in uw filter naar de diverse biologische filtermaterialen zoals Japanse matten, flocor, substraat. Waarom zijn die er, waarom proberen fabrikanten een zo goed mogelijk biologisch filtermateriaal op de markt te brengen dat een zo hoog mogelijk aanhechtingsoppervlakte bezit? Zeker niet omdat bacteriën vrij in het water rondzwemmen. Dit is dus het duidelijkste bewijs dat de meeste bacteriën zich wel degelijk vasthechten waarom anders de moeite?
Toch is er een uitzondering en zweven bacteriën wel rond in het water. Dat is de tijd die bacteriën nodig hebben na het toedienen totdat ze een geschikt plaatsje hebben gevonden waar ze zich zullen vasthechten. Dit duurt zo”n 24 tot 48 uur. Nadien is het aantal bacteriën, vrij rondzwevend in het water, miniem te noemen. Om deze reden moet de UV lamp dus ook uitgeschakeld worden voor een periode van 24 tot 48 uur na toedienen van bacteriën in de vijver.
Meteen kunnen we met deze stelling ook een tweede, verkeerdelijk verhaal ontkrachten. UV lampen doden bacteriën in het water. Dat is dus niet waar. Enkel organismen die doorheen de lamp passeren zullen door de ultra viulette straling gedood worden (zweefalgen in de eerste plaats). Akkoord er zullen ook wel een aantal bacteriën gedood worden maar zeker niet in die mate dat het uw vijver klinisch dood zou maken.
Vijverbeziiters met ozon installaties moeten wel aandachtig zijn en niet overdoseren want overdosis ozon in het water doodt wel uw nuttige bacteriën.
Samengevat, als we bacteriën willen enten doen we dit niet door een emmer water van de ene vijver in de andere te kieperen. Een betere methode is bvb een deel van biologische filtermedia uit een bestaand filter overplaatsen. Bacteriën groeien ook spontaan, op voorwaarde dat ze een voedingsbron hebben. Het uitzetten van enkele vissen in een nieuwe vijver zorgt voor deze voedingsbron.