Chloor (Cl) is een desinfectantia en wordt o.a. gebruikt om het water geschikt te maken voor menselijke consumptie.
Chloor wordt in het water gepompt en gaat meestal een chemische reactie aan met water, waardoor er naast andere verbindingen chloorwaterstof ontstaat, dat dienst doet als ontsmettingsmiddel. Een klein deel van het chloor blijft ongebonden in het water en is redelijk onstabiel, zodat het zonder problemen oplost in de lucht.
Voor de mens zijn de gebruikte hoeveelheden chloor en chloorverbindingen niet schadelijk, maar voor de vissen kunnen ze wel zeer giftig zijn. Het duidelijkste komt dit tot uiting, wanneer vissen in ademnood komen. Bij een dosis van meer dan 10 mg/l chloor sterft de koi binnen enkele uren ten gevolge van kieuw – en huidverbranding. Een waarde van 1 mg/l kan dodelijk zijn, indien deze dosis gedurende enkele weken aanwezig blijft. Een lager gehalte van 0,01 mg/l veroorzaakt reeds chronische stress, wat duidelijk zichtbaar is door kleurverlies en verbleking van het aangetaste kieuwweefsel. Ideale chloorwaarden liggen onder 0,002 mg/l.
De mate van de toxiciteit hangt niet alleen af van de totale hoeveelheid chloor in het water, maar ook van de temperatuur, de pH-waarde en het zuurstofgehalte.
Verlagen
Omdat ongebonden chloordelen gewoon in de lucht oplossen, is het eenvoudig om chloor te verwijderen wanneer u nieuw water laat stromen in de vijver. Dit kan aan de hand van het sproeien van water of het water tot een behoorlijke hoogte laten instromen, zodat het contact tussen de lucht en het water optimaal is.
Bij het vullen van uw nieuwe vijver met leidingwater, kunt u die best helemaal vol laten lopen en het water een week op volle capaciteit laten rondpompen, waarbij u ervoor zorgt dat het water optimaal aan de lucht wordt blootgesteld. Daarna kunt u de vissen in de vijver plaatsen.