The Pond Library

Zwemvijvers filteren we met een moeraszone

0806dscf1411 Medium

Waarom filtert men met een moeraszone?

Bijna alle zwemvijvers en biologische zwembaden worden gefilterd met behulp van een moerasbed. Deze filterzone sluit meestal aan op het zwemgedeelte maar kan er ook een eindje van verwijderd zijn. Men kiest voor een moeraszone filtering omwille van de schoonheid, de natuurlijkheid en de efficiëntie van het systeem. Een moerasbed is immers erg efficiënt op het gebied van biologis

Biologische zuivering betekent reinigen met behulp van bacteriën. Deze bacteriën gaan afvalstoffen omzetten in door planten opneembare moleculen. De gesteentes die gebruikt worden als vulling van het moeras bevatten veel holle ruimtes. De zuiverende bacteriën gebruiken het oppervlak ervan om zich eraan vast te hechten. De pomp zorg ervoor dat het water door het moerasbed stroomt en een continue aanvoer verzekert van voeding en zuurstof. Het gaat hier voor een groot deel om aërobe bacteriën die zuurstof nodig hebben, veel zuurstof. In verschillende stappen worden schadelijke stoffen omgezet in minder schadelijke en uiteindelijk in meststoffen. De uiteindelijke restproducten van de biologische afbraak zijn onder andere fosfaat en nitraat. Beide moleculen zijn belangrijke voor planten. De planten die op het moerasbed groeien gaan deze gebruiken.

0704DSCF0682 COOLS medium

Wat betekenen downflow en upflow?

Downflow betekent dat men het water van boven naar beneden door het moerasbed laat lopen. Men kiest vaak voor deze opstelling omwille van zijn eenvoud. Als het kan komt bij deze opstelling de filterende moeraszone best aan de noordoostkant van de zwemvijver. Dan helpt de wind – die in onze streken meestal uit het zuidwesten waait “ het vuil naar de moeraszone te drijven. Moeras en zwemgedeelte liggen op dezelfde hoogte. Wanneer de pomp in werking wordt gezet daalt het waterniveau in de pompkamer waarin zij ligt. Volgens de wet van de communicerende vaten wordt er water gevraagd aan het moerasbed. Het water loopt van boven naar onder door het moerasbed heen. De vervuiling komt dus eerst terecht tussen de moerasplanten en de plantenwortels. De planten moeten dus liefst in grote hoeveelheden worden aangeplant. De planten zorgen zo voor een zekere bescherming tegen verstoppen.

Bij upflow loopt het water van onder naar boven door het moerasbed. Upflow geeft vaak betere resultaten, zeker op lange termijn. Er kan dan voor gezorgd worden dat het vuil onderaan bezinkt in een œkamer onder het moerasbed. Deze ruimte wordt gemaakt door een gegalvaniseerd rooster of 2 lagen grove zwarte matala matten te laten rusten op om de 40 cm geplaatste klinkers. Als er gezorgd wordt voor een mogelijkheid het vuil weg te zuigen via bijvoorbeeld een bodemafvoer of een buis waarin men een pomp kan hangen dan is dit mooi meegenomen. Een ander groot voordeel van upflow is dat men gemakkelijk met skimmers kan werken. Die zijn zeer nuttig voor zwemvijvers.

Umor Acqueo
Guido Lurquin

Guido Lurquin

Guido Lurquin, woonachtig in Leuven (Vlaams Brabant, belgië) is een professioneel schrijver en fotograaf. Hij schrijft voor verschillende tuin- en vijvermagazines zoals Vijvers & Tuinen en geeft ook lezingen. Guido Lurquin heeft zich vooral toegelegd op de fotografie en het bestuderen van waterplanten. De kennis haalt hij uit eigen ervaringen met zijn tuinvijvers. Voor deze site schrijft Guido Lurquin de monografieën van de waterplanten en zorgt hij voor passend en prachtige foto's.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.