The Pond Library

Voederen van vissen voor beginners

zelfgemaakte-voederring

Een probleem dat iedereen heeft bij de start van de vijverhobby. Vissen voederen tijdens de winter? Absoluut niet. Vissen zijn anders dan wij. Het zijn koudbloedige dieren. Dit wil zeggen dat hun lichaamstemperatuur wijzigt naar gelang de omgeving waarin ze zich in bevinden.

Wij houden een constante temperatuur aan van een 37°C. Om het even welk weer het is. Dreigt onze temperatuur op te lopen, tijdens een snikhete dag in de zomer dan beginnen we de zweten om toch de 37°C te houden. Wel bij vissen is dit niet zo. Stijgt de watertemperatuur dan stijgt de lichaamswarmte van de vis, wordt hij actiever en komen levensfuncties op dreef.

Het omgekeerde geldt ook, een watertemperatuur die daalt verlaagt ook de lichaamswarmte van de vis, levensfunctie verminderen en de vis heeft geen energie meer nodig, dus ook geen voedsel.

Hoe overleeft een vis in de winter dan zonder voedsel?

Eenvoudig. Vissen slaan tijdens de zomerperiode eiwitten en vetten op in hun lichaam. Dit levert hun voldoende energie om de winter door te komen. Je kunt dit opmerken aan het eind van de zomer, zoals we zeggen, ze zitten goed in het vlees. Een natuurlijke vijver levert voldoende voedsel mochten er zich langere periodes van lagere watertemperaturen voordoen in de winter.

Voederen aan vissen dient in eerste instantie om bij te springen, om de natuurlijke voedselbron aan te vullen. Bij moderne koivijvers ligt de situatie anders. Daar zijn de natuurlijke bronnen minimaal.

Maar mijn vissen komen nog eten hoor?

Best te geloven maar er is een probleem. Een vis beschikt niet over de mogelijkheid om te zeggen “Ik heb genoeg eten, ik eet niet meer” Onbewust propt de vis zich vol met eten. Wij als baasjes van de vissen moeten hier rekening mee houden. Je kunt gerust stellen: “Het is beter een vis wat té weinig te geven dan teveel” Ik heb nog nooit een vis van de honger zien omkomen maar wel regelmatig van teveel.

Oké, je hebt mij overtuigd van het nut om niet te voederen in de winter zullen jullie je nu wel afvragen. Maar wanneer moet ik dan stoppen? Goede vraag. We zijn hier met levende wezens bezig. Dat is een beetje op het gevoel werken. Dit moet je wat leren. Voor de absolute beginners. Voeder totaal niets meer vanaf een watertemperatuur van 10-12°C. Voor koi voederen we best iets langer totdat 6°C is bereikt. Let goed op, ik heb het hier over een watertemperatuur en niet over de buitentemperatuur.

Jammer genoeg is het niet zo éénvoudig. De watertemperatuur daalt niet van dag op dag van 20 naar 10°C. Dit proces is geleidelijk en we moeten dan ook geleidelijk aan gaan verminderen naar de herfst toe of vermeerderen naar de zomer toe. En hier komt wat gevoel bij kijken.

Basisregels

  • Hoe minder de vissen actief zijn hoe minder eten je moet geven.
  • Wanneer de vissen geen zin meer hebben om te komen eten, en dat zie je wel, dan moet er een lichtje branden bij jullie dat zegt, eetdosis aanpassen, verminderen en stoppen.
  • Als we kijken naar de maanden van het jaar kunnen we ongeveer zeggen: november tot maart, half april geen eten geven – vanaf maart, half april tot half juni, begin juli, voedsel hoeveelheid opdrijven Vanaf half juni, begin juli tot eind augustus, voedseldosis hoog houden – vanaf eind augustus tot eind oktober voedseldosis stelselmatig afbouwen.

Maak hiervan geen heilige richtlijnen, ze zijn maar theoretisch en kunnen een hulp bieden. In putje zomer kan je ook een koudere periode hebben waarin we de voedseldosis wat moeten minderen. Wanneer ik nu spreek over dosis opdrijven, handgaven en weer afbouwen wil dit niet zeggen dat er dagelijks 500gr voedsel verschil bestaat tussen beginnen met eten geven en het hoogseizoen. Afhankelijk van de hoeveelheid vis geven we wat meer of wat minder en dit samen met de omstandigheden, de tijd van het jaar, de weersomstandigheden, regen, of volle zon en vooral en volgens mij het belangrijkste de activiteit van de vissen zelf.

Voederen van vissen moet je dus leren. Aan alle absolute beginners. We werken maar met een handvol voedsel tot twee in een doorsnee vijver en kieperen geen halve doos voedsel in het water. Geef te weinig in plaats van teveel en laat je niet misleiden. Vissen zullen altijd komen om te eten, zeker in de zomer. KEEP COOL bij het eten geven !!!

Wie niet geloven wil moet maar voelen. Dit gebeurd wanneer er teveel voedsel wordt gegeven:

  • Voedsel wordt onvoldoende tot niet meer verteerd door de vis.
  • Voedsel blijft in het darmkanaal zitten van de vis. De enge ziekte buikwaterzucht is dan niet ver af.
  • Moeilijke ontlasting.
  • Overtollig voedsel komt in de vijver terecht. Dit geeft een extra belasting van vijvermilieu en filter.
  • Verspilling van geld, voedsel is niet goedkoop, zeker niet het koivoeder.
  • Werkt andere ziekten in de hand
Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.