The Pond Library

De beste plaats voor een zwemvijver

Zwemvijver Aan Het Terras

Wat is de beste plaats voor de zwemvijver?

Een zwemvijver is in de meeste tuinen gemakkelijker te integreren dan een klassiek zwembad. Het is verstandig de zwemvijver daar ergens situeren waar men hem gemakkelijk kan bewonderen. Een zwemvijver is er niet alleen om in te zwemmen maar meer nog om naar te kijken. Veranderingen in weer en licht, weerspiegelingen van bomen, wolken en waterplanten… Bij slecht weer kan men het waterparadijs vanuit living of andere leefruimte bewonderen.

Een zwemvijver is esthetisch, ook in koude seizoenen, zelfs bij vorst en sneeuw.
Een andere factor is de mogelijkheid voor aanvoer van water en elektriciteit. Water is nodig om de zwemvijver te vullen en om hem in de zomer nu en dan wat bij te vullen. Elektriciteit hebben we nodig om pompen te doen draaien en sfeerverlichting toe te laten. Hoe verder het zwemparadijs van de woning verwijderd ligt, hoe langer al die leidingen moeten zijn en hoe duurder de aanleg. Men kan ook denken aan afvoermogelijkheden voor water via riolering of een lager gelegen stuk land. Dit om de zwemvijver gemakkelijk te kunnen ledigen bij eventuele volledige schoonmaak of herinrichting, hoewel dit eigenlijk toch een minder belangrijk iets is. De ervaring leert dat leegmaken zelden nodig is en men kan zich evengoed behelpen met een dompeldomp (en de toch aanwezige vijverpomp tot op een zeker waterniveau).

Een plaats dicht bij huis krijgt de voorkeur om nog een evidente reden. Wanneer men wil baden of zwemmen is dicht bij de woning handig. Is het wat frisser dan is men vlug van het huis in de vijver en na het zwemmen begeeft men zich snel naar de badkamer waar men eventueel een warme douche kan nemen. Een zwemvijver is zo aanlokkelijk dat hij over een langere tijdsspanne gebruikt wordt dan een klassiek zwembad, zelfs meer dan een verwarmd buitenzwembad. Dat is op het eerste zicht raar maar toch begrijpelijk. Een klassiek zwembad is vaak afgedekt en er eventjes inspringen bij druilerig of koud weer is niet zo evident. Een zwemvijver is een stukje levende natuur en lokt, ook in de koude jaargetijden.

Daarnaast zijn er enkele andere factoren waarmee rekening moet gehouden worden, zodat de plaats, die op het eerste zicht ideaal leek, het niet noodzakelijk is. Een belangrijk element is de hoeveelheid lichtinstraling. De zon warmt het water op. Zwemvijvers zijn per definitie diep en de regel voor gewone ondiepe vijvers œwat schaduw over de middag is ideaal, is hier dus niet van toepassing. Wanneer ook de moeraszones in volle zon liggen en de waterdichting zwart van kleur is (rubberfolie) wint men al vlug verschillende graden Celsius. De meeste vijverplanten houden van licht en warmte. Verschillende interessante soorten vragen veel licht om te gedijen en zeker om te bloeien. Wat subtropische aandoende soorten toevoegen is trouwens een goed idee om het geheel een meer mediterraan effect te geven. Langgerekt luieren in de zon op het terras naast de vijver is ook de bedoeling. Ook het terras ligt dus minstens gedeeltelijk in de zon.

Wat te denken van heggen en bomen in de buurt van de zwemvijver?

Heggen en tuinafsluitingen hebben uiteraard hun nut. Een ligging uit de wind valt te prefereren voor de zwemvijver. Hoge vijver planten zullen minder gemakkelijk omwaaien en het microklimaat wordt gunstig beïnvloed. Men wint vlug een paar graden en dat is belangrijk voor vijverplanten en voor het comfort van de baders.
Grote bomen in de buurt kunnen problemen geven en dit niet alleen vanwege hun schaduw, maar ook omwille van bladeren die in het water vallen. De bladeren gaan ontbinden en kunnen een te zware belasting zijn voor het evenwicht in de zwemvijver, zeker in de herfst. Dit probleem kan wel gedeeltelijk opgelost worden door in de herfst een groot net (bestaan tot 12 meter breed) over de vijver te spannen en door skimmers te gebruiken.

Ook zijn sommige boombladeren min of meer giftig, denken we maar aan wilg, paardekastanje, laurierkers, rododendron, taxus, gouden regen. In grote aantallen kunnen ze het water belasten met hun gifstoffen. Dennen in de onmiddellijke omgeving kunnen problemen geven. Dennennaalden zinken snel en zijn moeilijk tegen te houden en uit te vissen. Ze belasten de filter en verzuren het water. Dit laatste is echter te verhelpen door toevoeging van wat zeewierkalk aan het water. Andere problemen die te dicht staande bomen soms kunnen veroorzaken zijn doorboren van de waterdichting met hun zware wortels of grote vallende takken. Als bomen die in de buurt van de zwemvijver, zelfs op wat afstand, ongewenst zijn, vermelden we berk en wilg. Men heeft er veel last van op verschillende tijdstippen: de vliesjes rond de knoppen, het stuifmeel, de vele zaadjes en kleine blaadjes. Met bamboe moet men altijd voorzichtig zijn. Hoewel het planten zijn die voor veel effect kunnen zorgen, hebben ze als voornaamste nadeel dat hun wortelstokken sterk en puntig zijn. Op termijn raken ze door folie, polyester en zelfs door dikke lagen beton. We houden ze ver van de zwemvijver en/of gebruiken stevige wortelbegrenzers om ze in toom te houden.

Guido Lurquin

Guido Lurquin

Guido Lurquin, woonachtig in Leuven (Vlaams Brabant, belgië) is een professioneel schrijver en fotograaf. Hij schrijft voor verschillende tuin- en vijvermagazines zoals Vijvers & Tuinen en geeft ook lezingen. Guido Lurquin heeft zich vooral toegelegd op de fotografie en het bestuderen van waterplanten. De kennis haalt hij uit eigen ervaringen met zijn tuinvijvers. Voor deze site schrijft Guido Lurquin de monografieën van de waterplanten en zorgt hij voor passend en prachtige foto's.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.