The Pond Library
Tancho Kohaku

Ook worden deze koi in Japan hoog gewaardeerd omdat de kleuren samen gaan met de symbolen van de Japanse vlag.

Een TANCHO is een koi die een witte basiskleur heeft en enkel een rode vlek op het hoofd bezit. Geen ander rood of HI mag op het lichaam aanwezig zijn.
Het rode TANCHO teken moet centraal op het hoofd gelegen zijn en mag de ogen niet bedekken. Deze vlek moet een dieprode kleur hebben en goed afgelijnd zijn. Niettegenstaande deze HI spot traditioneel rond moet zijn, hebben wij nog andere vormen die erg populair zijn, nl. ovaal, hartvormig of ruitvormig (KAKUTAN).

Het TANCHO teken vinden wij in drie koi variëteiten terug.

  • TANCHO KOHAKU: Dit is een sneeuwwitte koi met een mooie afgeronde rode vlek op het hoofd. De witte huid moet mooi egaal zijn van kop tot staart. Zuiver witte vinnen en staart is een absulute must.
  • TANCHO SANKE: Te vergelijken met een TAISHO SANKE waarvan de rode tekening op het lichaam is weggelaten. Enkel een dieprode vlek siert het hoofd. De huid moet overal sneeuwwit zijn, bedekt met kleine gitzwarte vlekken.
    Er mag geen SUMI (zwart) op het hoofd aanwezig zijn.
    De vinnen en staart dienen wit te zijn of mogen enkele zwarte streepjes bevatten.
  • TANCHO SHOWA: De TANC80 SHOWA kan het best vergeleken worden met een SHIRO UTSURI (zwarte koi met witte vlekken) die voorzien is van een dieprode ronde vlek op het hoofd.
    Net zoals bij de SHOWA SANSHOKU of SHIRO UTSURI dient er zwart of SUMI op het hoofd aanwezig te zijn en mag deze SUMI tekening door de rode vlek lopen. De MOTOGURO of zwarte aanzet op de borstvinnen is een absulute vereiste.

Louis Vanreusel

Louis Vanreusel, woont in Antwerpen en maakt deel uit van ZNA Certified Local Judge en BKKS Judge Louis is schrijver van het boek "Nishikigoi; een Waaier van Kleuren". Louis zijn specialisatie kunnen we dan ook terugvinden in het keuren en beoordelen van koi variëteiten.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.