The Pond Library

Karperpokken

Karperpokken of vispokken (veroorzaakt door Cyprinid herpesvirus-1, CHV-1 virus) worden veroorzaakt door een herpesvirus (Herpesvirus cyprini ) en uit zich in wasachtige witte proppen op het lichaam. De ziekte zelf is niet dodelijk en verdwijnt veelal vanzelf bij het warmer worden van het water. Het is wel mogelijk dat een ernstige infectie voor misvormingen zorgt. Ook andere vissoorten naast karper zijn hiervoor gevoelig.

De voornaamste oorzaak van de verhoogde aanwezigheid van karperpokken zijn de lage watertemperatuur en een verlaagde immuniteit. Voornamelijk de recente schommelingen in watertemperatuur laten vissen migreren naar verschillende waterlagen waardoor ze gevoeliger worden. Ook overbezetting is een belangrijke trigger.

Karperpokken

.

Synoniem

CHV-1, Cyprinid herpesvirus-, vispokken

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.