Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library

Asagi

Konjo Asagi

Van de ASAGI kan gezegd worden dat hij de oudste variëteit is van de kleurkarpers en het nauwste verwant is met de MAGOI soorten. (Zwarte karpers)

Aan de basis liggen twee ASAGI variëteiten, nl. de JONJO ASAGI, die een diepblauwe, bijna zwarte kleur heeft en erg aanleunt met de MAGOI. De tweede variëteit gaat meer naar de moderne ASAGI, die wij heden ten dage kennen en is veel lichter van kleur. Hij wordt NARUMI ASAGI genoemd.

Een ASAGI is een lichtblauwe koi waarvan de schubben een netpatroon vormen. Dit wil zeggen, dat elke schub een donkerblauw centrum heeft en afgeboord is met wit of een lichtblauwe kleur. Hierdoor wordt een netpatroon verkregen.

Een absulute vereiste bij de ASAGI is dat hij over een zuiver éénkleurig hoofd beschikt. Deze kleur kan wit, grijsblauw of rood zijn. Bij vele ASAGI”s geeft het de schijn alsof de hoofdhuid doorzichtig is. Een zuiver wit hoofd is natuurlijk buitengewoon, maar ze zijn zelden te vinden. De HI tekening dient aanwezig te zijn op de flanken. Deze rode tekening moet gelijkmatig aan beide zijden van de vis lopen van de kop tot aan de staart, en reikt vanaf de buik tot aan de middenlijn van de flanken. De buik zelf moet mooi wit zijn. De HI loopt tevens over de kaken tot aan de ogen van de kof.

Net zoals de SUMI aanzet bij de SHOWA, dient de ASAGI rode aanzetten te hebben op de borstvinnen. Ook is er meestal rood aanwezig in de staart en rugvin.

Het netpatroon op de rug moet mooi gelijk zijn en iedere schub dient mooi afgelijnd te zijn door wit of lichtblauw, zodat een mooi contrast bekomen wordt tussen de randen en het centrum van de schubben. Daarom moeten de schubben tussen kop en staart mooi gelijk zijn met een evenwijdige afranding.

Bij de ASAGI treft men 6 variëteiten aan

  • NARUMI ASAGI: Dit is het normale standaardtype van de ASAGI.
  • KONJO ASAGI: Deze donkerblauwe ASAGI heeft praktisch een zwarte kleur.
  • MIZU ASAGI: Deze koi heeft een heel bleekblauwe kleur.
  • ASAGI SANKE: Is een ASAGI met een blauwe rug, een rood hoofd en rode flanken.
  • TAKI ASAGI: Bij deze ASAGI wordt het blauw van de rug en het rood van de flanken gescheiden door een witte streep.
  • HI ASAGI: De rode tekening loopt over de middenlijn van de flanken, zelfs tot tegen de rugvin.
  • AKEBI ASAGI: Lichtblauw, wit, gele koi.

Louis Vanreusel

Louis Vanreusel, woont in Antwerpen en maakt deel uit van ZNA Certified Local Judge en BKKS Judge Louis is schrijver van het boek "Nishikigoi; een Waaier van Kleuren". Louis zijn specialisatie kunnen we dan ook terugvinden in het keuren en beoordelen van koi variëteiten.

Deze site steunen en online kopen?

Iedereen heeft wel eens boeken, cd’s, electronica, kleding of andere spullen nodig. Als je toch al van plan was om online te kopen, neem dan even de moeite om dat via onderstaande links te doen

Wij ontvangen dan een percentage van de aankoop, terwijl jij exact dezelfde prijs betaalt als gewoonlijk. Zo steun je The Pond Library ❤️ Kost jou niets extra, helpt ons weer v

Online kopen en deze site steunen

Advertisement

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.