The Pond Library

Forum
planten in een koi vijver  

 

Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 10 years ago
Posts: 337
10/09/2010 11:43 pm  

hoi,

ik zit er een beetje aan te denken om een plant in mijn vijver te zetten om een beetje het nitraat tegen te gaan ( nog nergens last van hoor).
mijn vijver is 1.60 meter diep en is 5 kuub zonder randen die in het water zitten dus eventuele planten moeten óf op de bodem óf drijven.

wat voor planten kan ik gebruiken zonder dat de vissen ze helemaal opvreten ? ( liefst met bloemetjes voor mijn vrouw 😀 )


Quote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 10 years ago
Posts: 276
11/09/2010 12:26 am  

Zoals de meeste ondertussen weten groeit het hoornblad bij mij erg snel. Dit drijft in mijn vijver gewoon los en blijft nu wel netjes in een hoek door stromingen. Hier zitten ondertussen een paar krabbescheer (kleine witte bloempjes) en menig waterhyacinten (grotere bloem) tussen (maar ook los in het water) en hier blijven ze bij mij netjes van af. Tussen het hoornblad kunnen ze er waarschijnlijk dus niet goed bij maar ook de los drijvende worden tot nu toe ook nog met rust gelaten. De krabbescheer en waterhyacinten zijn dus wel een poging waard maar ik heb wel gelezen dat deze bij andere vijvers wel gewoon door koi gegeten werden. Heb ook eens een (onder)waterplant met bladeren geprobeerd maar deze was wel binnen een zeer kort termijn kaal/verdwenen 😀


ReplyQuote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 10 years ago
Posts: 337
11/09/2010 12:41 am  

dan is de waterhyacint denk ik wel het proberen waard. haalt deze ook eventuele nitraten eruit of minder dan andere planten ?


ReplyQuote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 10 years ago
Posts: 276
11/09/2010 9:24 am  

Ze halen wel nitraat uit het water maar het zal een stuk minder zijn dan bv waterpest/hoornblad en dergelijke. Ze voegen iig geen zuurstof toe aan het water. Ze groeien wel erg snel, ik had er 2 gekocht en nu 4 maanden later drijven er zeker 15 rond. Aangezien de meeste nog wel aan elkaar zitten blijven ze netjes in een hoek van de vijver drijven. De losse zijn bijna zeilbootjes, als er wind staat gaan deze redelijk snel door het water heen.

Andere mogelijkheid zou zijn om een bak aan de rand/in de hoek te hangen? Dan zijn er natuurlijk veel meer mogelijkheden.


ReplyQuote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 10 years ago
Posts: 337
11/09/2010 10:20 am  

ik kan er wel een bak aanhangen maar dan wordt de vijver minder mooi, en ik moet rekening houden met mijn steur die rond zwemt


ReplyQuote
mathenpeggy
(@mathenpeggy)
Trusted Member
Joined: 9 years ago
Posts: 96
26/09/2010 9:23 am  

Er zijn ook drijvende plantenmandjes verkrijgbaar in de handel.
moeras vergeet mij nietjes zijn leuke plantjes voor hierin. een relatief klein plantje dat hard groeit en bijna de hele zomer blauwe bloemtjes erin.

Ik zal vanmiddag eens een foto maken


ReplyQuote
Cobuus
(@cobuus)
Trusted Member
Joined: 11 years ago
Posts: 91
27/09/2010 9:31 am  

Er zijn zakken in de handel die je aan je vijverrand kan hangen gemaakt vanb.v cocus, die kan je vullen met substraat en planten, b.v gele lis , snoekkruid, gele dotter. Op den duur krijg je dan een natuurlijk ogende en functionele overrand

Dit is een leuke site met veel info over waterplanten
http://www.tuinkrant.com/plantengids/waterplanten/


ReplyQuote
Skrans
(@skrans)
Estimable Member
Joined: 10 years ago
Posts: 105
01/10/2010 10:45 pm  

zet er van het voor jaar maar waterkers in heb je geen last meer van nitriet let wel op het groeit hard

Hoe te planten pak 19mm flexibele buis buig rond 2 uiteinden aan elkaar pak dan blad op vang net voor vijver of degelijk net pak dan watten doe die er over en strooi dan de zaden van waterkers over de watten uit en je hebt water kers de wortels filteren nitriet en verwijderen het in de water


ReplyQuoteShare:

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.

Please Login or Register