Ik vroeg me af wat te doen met overtollige water/drijfplanten? De laatste tijd gooi ik namelijk per maand een zeer volle plastic tas met waterpest de kliko in. Ook heb ik inmiddels te veel waterhyacinten drijven waarvan ik er een stuk of 10 van weg wil doen. De krabbescheer is ook lekker aan het vermenigvuldigen maar hiervan hoeft nog niks weg. Zijn er mensen die deze willen hebben of moet dit toch weg gegooit worden?
Wel vroeg ik me af wat er in de winter mee gedaan moet worden? Ik weet dat de krabbescheer erin kan blijven en naar de bodem zakt maar veel waterpest drijft aan de opppervlakte, betekent dit dat deze bij bevriezing afsterft? Ik neem aan dat de waterhyacinten naar binnen moeten wanneer het te koud wordt.
groeit de waterpest dan zo hard dat hij de vijver aan het overnemen is? anders zou ik die gewoon laten staan , waterpest neemt heel veel voedingsstoffen op uit het water
waterpest komt de winter wel door , die heeft z'n naam niet gestolen
ik heb het ooit zelf eens geprobeerd om waterhyacint binnen te laten overwinteren en dat is niet gelukt gebrek aan voedingsstoffen en licht denk ik
voor wat het kost en de snelheid waarmee ze in de zomer vermeerderen vinnd ik het ook de moeite niet waard
mike
heb jij dus 74 vissen in een vijver van 4,5 kuub?
die 4 koi is eigenlijk het max in zulke vijver om alles redelijk schoon te houden!!
Gr Boud
Hallo,
Waterpest overleefd de winter wel, de waterhyacint zal dat denk ik niet doen, je kan dus proberen om deze binnen te laten overwinteren... Ik zou dan wel mestbollen gebruiken hiervoor om de voedingsstoffen aan te voeren...
@ Boud, Hoewel ik 74 vissen ook wel extreem veel vind, kan je wel andere vissen naast de koi houden... In de regel is dit ongeveer 40 á 50 liter per goudvis/schubunkin/komeetstaart/sluierstaart. Ze hebben alleen wel een flinke ruimte nodig waar ze in rond kunnen zwemmen, dit is in de vijver dus geen probleem... Zelf heb ik ook nog een zeelt en een paar goudvisjes/schubunkin rondzwemmen die ik nog overheb oud mijn oude, kleine vijvertje... dit zijn er een stuk of 10 en geeft geen enkel probleem, ook al heb ik ook al 6 koi op 6 kuub erbij...
Boud;31317 wrote: mike
heb jij dus 74 vissen in een vijver van 4,5 kuub?
die 4 koi is eigenlijk het max in zulke vijver om alles redelijk schoon te houden!!Gr Boud
dat aantal klop niet meer aantal is sterk uitgedund , was alleen niet aangepast hier
hallo,
ik heb ook een bos of vier waterpest in de vijver gegooid aan het begin van de lente. Alleen bij mij gedijt het niet. De bladeren worden compleet weggevroten door de vissen ( combinatie van koi, shubunkin, goudvissen en windes) . Zou dit een indicatie zijn van weinig voer? Teveel voer zorgt meteen voor meer algen bij mij. Hoornblad zit er ook in, daar blijven ze wel vanaf.
Hoi Garden, er bestaan blijkbaar verschillende soorten waterpest. Mijn variant heeft niet echt bladeren maar lijken meer op naalden. Zie de bijgevoegde foto om te zien wat ik bedoel. Deze drijft bij mij gewoon los in het water en groeit erg snel.
In mijn vijver zwemmen eigenlijk precies dezelfde vissen maar deze blijven van deze soort waterpest compleet af. Ik heb wel eens andere waterplanten met bladeren gehad maar deze waren inderdaad snel kaal gegeten/geplukt door vooral de koi. Dit is een bekend "probleem" van koi waardoor de meeste koi vijvers geen tot beperkt waterplanten hebben.
Ik zou dus niet bang zijn dat er te weinig voer gegeven wordt. Ze zullen altijd aan de waterplanten bladeren blijven zitten. Als er bij meer voer gelijk algen gaan groeien betekend dat het voer niet allemaal wordt opgegeten en oplost in het water. Eventueel kan er dan wel vaker per dag kleine hoeveelheden gevoerd worden in plaats van één keer veel meer.
En om even terug naar het oorspronkelijke onderwerp te gaan, de waterpest groeit bij mij inderdaad zo hard dat deze de vijver overneemt zonder regelmatig ingrijpen. Daarom haal ik dus ook geregeld grote hoeveelheden weg. Wat ik me eigenlijk gewoon afvroeg was of ik iemand blij kon maken met deze planten of deze bij een tuin/vijverzaak kan afgeven? Vind het namelijk toch elke keer weer zonde om het zomaar weg te gooien.
Waterbeest, op uw foto staat hoornblad, geen waterpest
Ah okee dat verklaart een hoop dan 😀
Ik had dit ooit gehad uit de vijver van iemand anders en die zei dat het waterpest was. Ik had ook met google gezocht wat het nu precies was en ook de bijgevoegde foto gevonden onder de naam waterpest. In ieder geval bedankt voor de correctie.
Naast het feit dat hoornblad vrij snel groeit, is het ook een overwinteraar. Hartje winter zie je er niets van terug maar hij ontpopt zich weer zodra de temperatuur stijgt. Ik had ergens gelezen dat hoornblad 1 van de beste zuurstofleveranciers voor je vijver is. Ook dient het als een soort schoonmaker van los zwevend vuil in het water. Meestal ziet het er ook bruin en (bacherig) uit.
Bij mij blijft hoornblad de hele winter in de vijver, alleen zakt hij iets dieper weg in het water.
Het is zeker te weten hoornblad en werkt inderdaad erg goed als extra "filter". Door de luchtpomp en verwijderen blijft de hoornblad nu binnen een gebied van ongeveer 1/6 van de vijver. Door de luchtstroom stroomt er continue water over de rand van het hoornblad heen. Je ziet hier precies een bruine streep maar de rest is gelukkig gewoon mooi groen en glanzig. Wel komt er veel zand en vuil af als ik een deel uit het water haal.
Prima spul dus om in de vijver te hebben, of zitten er ook nadelen aan (behalve snelle groei dan)?
Iig bedankt voor alle informatie en ben blij dat het ook winterhard is.