The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
zuurstof pomp

 

(@alain1588)
Active Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 19
Topic starter  

Hallo!

Ik heb gisteren een zuurstofpomp aan mijn bescheiden vijvertje toegevoegd. Nu is mijn vraag of door die zuurstof toevoeging, mijn water wat helderder kan worden, ik heb wat last van groen water, maar dat stoord mij niet zo erg, het zou gewoon meegenomen zijn als tegelijkertijd mijn water wat zou opklaren
Vriendelijke groeten,
Alain


   
Citeren
(@wc-duck)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 115
 

Volgens mij wel maar echt helpen zal het ook wel niet doen ...

Maar ik kan me vergissen he
wacht maar op een reactie van iemand die er meer van kent, henri ringer, Eric Buedts en webmaster zullen je betere raad geven .


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Er is een verschil tussen groen en groen. In het ergste geval heb je een heuse erwtensoep vijver waar je geen tien centimeters diep kunt kijken. In het andere geval heb een vijver waarbij je merkt dat het water lichtjes groen kleurt. Het kan perfect normaal zijn dat dit eens gebeurd voor een periode maar waarna de vijver zich terug hersteld. Hevige regenval, verminderde werking waterplanten,...kunnen leiden tot een tijdelijk iets groener water.

Over zuurstof toevoegen. Eigenlijk moeten we spreken over lucht toevoegen (lucht waarin zich 20% zuurstof bevindt)

Kan lucht toevoegen aan een vijver je water helderde maken? Ja maar niet zoals mensen vaak denken. We hebben nu een fonteintje, ons watertje beweegt, nu komt het in orde.

Daarvoor moeten we wat dieper in deze materie gaan.
Door een luchtsteentje in de vijver te hangen meng je het vijverwater met een extra hoeveelheid lucht (dus ook extra zuurstof). Heb je daarbij nog een filter of watervalletje,...dan wordt je water ook in circulatie gebracht. Circulerend water is heel goed want het voorkomt dood water (silstaand water) waarin zich anaërobe omstandigheden voordoen (anaëroob = zuurstofarm= geen leven). Door nu je vijverwater te mengen en meer lucht toe te voegen zal dit ten goede komen van de noodzakelijke bacteriewerking. Deze zullen afvalstoffen beter kunnen afbreken en samen met de waterplanten zorgen ze voor minder groen water.


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.