The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
zuurstof pomp

3 Posts
3 Users
0 Likes
2,198 Views
alain1588
(@alain1588)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 19
Topic starter  

Hallo!

Ik heb gisteren een zuurstofpomp aan mijn bescheiden vijvertje toegevoegd. Nu is mijn vraag of door die zuurstof toevoeging, mijn water wat helderder kan worden, ik heb wat last van groen water, maar dat stoord mij niet zo erg, het zou gewoon meegenomen zijn als tegelijkertijd mijn water wat zou opklaren
Vriendelijke groeten,
Alain


   
Quote
wc-duck
(@wc-duck)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 115
 

Volgens mij wel maar echt helpen zal het ook wel niet doen ...

Maar ik kan me vergissen he
wacht maar op een reactie van iemand die er meer van kent, henri ringer, Eric Buedts en webmaster zullen je betere raad geven .


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Er is een verschil tussen groen en groen. In het ergste geval heb je een heuse erwtensoep vijver waar je geen tien centimeters diep kunt kijken. In het andere geval heb een vijver waarbij je merkt dat het water lichtjes groen kleurt. Het kan perfect normaal zijn dat dit eens gebeurd voor een periode maar waarna de vijver zich terug hersteld. Hevige regenval, verminderde werking waterplanten,...kunnen leiden tot een tijdelijk iets groener water.

Over zuurstof toevoegen. Eigenlijk moeten we spreken over lucht toevoegen (lucht waarin zich 20% zuurstof bevindt)

Kan lucht toevoegen aan een vijver je water helderde maken? Ja maar niet zoals mensen vaak denken. We hebben nu een fonteintje, ons watertje beweegt, nu komt het in orde.

Daarvoor moeten we wat dieper in deze materie gaan.
Door een luchtsteentje in de vijver te hangen meng je het vijverwater met een extra hoeveelheid lucht (dus ook extra zuurstof). Heb je daarbij nog een filter of watervalletje,...dan wordt je water ook in circulatie gebracht. Circulerend water is heel goed want het voorkomt dood water (silstaand water) waarin zich anaërobe omstandigheden voordoen (anaëroob = zuurstofarm= geen leven). Door nu je vijverwater te mengen en meer lucht toe te voegen zal dit ten goede komen van de noodzakelijke bacteriewerking. Deze zullen afvalstoffen beter kunnen afbreken en samen met de waterplanten zorgen ze voor minder groen water.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.