The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
algen laten klonteren

 

(@filip)
Trusted Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 59
Topic starter  

Heeft er iemand ervaring met produkten om algen te laten klonteren, zodat ze makkelijk te verwijderen zijn?
Welke produkten zijn hiervoor aan te raden, en kunnen deze geen kwaad voor mijn moerasfilter met hoofdzakelijk gele lis en mijn lelie?
Aangezien het om een zwemvijver gaat vraag ik me ook af of het geen gevaar voor de gezondheid oplevert?

groetjes


   
Citeren
(@timpie)
Reputable Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 430
 

Hoi Filip,

Blijf zeker goed je zwemvijver stofzuigen zoals dat heet. Zeker met een weertje als nu zal dat niet veel problemen opleveren zeker hé 😉 Je verzamelde water met vuil kan je toch maar beter gebruiken voor de plantjes in de tuin, want hoewel je grondwater nitraten bevat, bevat je zuigvuil eiwitten die uiteindelijk ook nitraten opleveren, tenminste als je bacterietjes in je moeras voldoende werk leveren. Is het nitraatgehalte van het grondwater te hoog, verdun dat dan wat met leidingwater.
Of je kan ook het opgezogen water mechanisch filteren over enige panty's, heb je in verschillende dichtheden en halen heel wat vuil eruit. Maar nooit alles natuurlijk..

Wil je een veilig produkt toevoegen vraag dan naar Penac W bij je handelaar. Bij mij hielp het voor geen haar, maar voor velen is het een wondermiddeltje (raar maar ik hoor er de laatste tijd niets meer van). Voordeel is je moet er maar heel weinig van toevoegen (belangrijk punt als je zo'n volume water hebt), en maar om de 3 weken. En volkomen veilig. Laat je nooit een zogenaamd veilig wit poedertje met ongekende samenstelling aansmeren, dat bevat meestal koper en dit is een giftig metaal dat heel goed algen bestrijdt maar ook de vissen aantast.

groetjes, Timpie


   
BeantwoordenCiteren
(@wahdagie)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 199
 

Originally posted by timpie
Hoi Filip,

Wil je een veilig produkt toevoegen vraag dan naar Penac W bij je handelaar. Bij mij hielp het voor geen haar, maar voor velen is dat heel goed algen bestrijdt maar ook de vissen aantast.

Penac W is gemalen kwarts, siliciumoxide dus, in water een
vrijwel inerte stof..... dat ook nagenoeg niet oplost.
Dat noem ik pas veilig.. 🙂 Als het fijngenoeg gemalen is zal het
zich wel aan zwevende deeltjes hechten, waardoor die samenklonteren en te zwaar worden en naar de bodem zakken.
Maar dat doet (Ca)bentoniet, een zeer fijn verdeelde klei, ook.
Bentoniet is net als Kusuri Clay een montmorilloniet klei.

Calciumbentoniet is voor ongeveer 1,5 euro per kg te koop.(ALLforKOI)
In Koivijvers in Amerika wordt als klei vaak calciumbentoniet
gebruikt.

Groet, Arthur.


   
BeantwoordenCiteren
(@filip)
Trusted Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 59
Topic starter  

Bedankt voor de informatie, doch ik denk dat ik me zal beperken tot het 'algenzuigen' van de vijver, en het goed filteren (mijn laatste filtertechniek bestaat eruit een flanellen hoeslaken in een broodmand (waarin stokbrood e.d. wordt vervoerd, soort wasmand) te draperen, en dit op mijn houten brug te zetten, waarna dat het hierin afgevoerde water terugvloeit en de algendeeltjes blijven hangen.
Nadien enkel reinigen met de tuinslang wanneer de bak begint over te lopen, en zo zal ik er alles(?) wel uit krijgen.

vr groeten


   
BeantwoordenCiteren
(@dieter)
Trusted Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 67
 

mijn vijver is nu 1,6 jaar oud, en mijn planten willen nog steeds niet groeien. enkel in mijn irissen zit er wat groei.de bodem van de vijver is nu volledig overdekt met een soort alg die uit elkaar valt als ge het eruit wilt halen. ik heb al in twee vijverzaken mijn water laten testen en deze zeggen dat alles in orde is, en ik hem gewoon gerust moet laten. ik heb nu zelf een testset gekocht, en uit mijn test blijkt dat de ph 10 is.zou dit de oorzaak zijn en wat kan ik doen om de ph te laten dalen.het water word gefiltert in een 3 kamer fil. en dan door een moeras met planten die natuurlijk ook niet vollop groeien.
alvast bedankt voor enige reaktie
rene


   
BeantwoordenCiteren
(@henri-ringer)
Reputable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 270
 

Dieter,

pH 10 is veel te hoog.
Zit er vis in die vijver?
Hoe laat heb je die meeting van pH 10 vastgesteld? Meet de pH 's ochtends vroeg en 's avonds laat. en vergelijk.
Als er vis in de vijver zit meet dan dringen NH3/NH4. Koop desnoods een testset daarvoor. Let op wat je koopt: een set voor NH3 of een set voor NH3-N. Beide zijn goed, maar je moet weten wat je gebruikt.
Idem voor NO2.
Je kan pH omlaag krijgen door de vijver extra te beluchten en een natuurlijke pH buffer te gebruiken.
Controleer indien mogelijk de juistheid van de testset.

Groeten,


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.