The Pond Library

Vraag en Antwoord




waterwaarden getest

 edb
Lid
Berichten: 9
Topic starter

Ik heb eindelijk eens de waterwaarden van mijn vijver getest.
Ik een folie siervijver met een diepte van 1 meter en een totale inhoud van ongeveer 8.000 liter. Vissen (goudvissen en enkele klein koi) doen het goed maar mijn planten zijn elke zomer bedekt met een soort kalkachtig laagje. Je kan dit laagje door de blaadjes tussen de vingers te wrijven gemakkelijk verwijderen, maar 's anderendaags zit het er terug op. De bodem van mijn vijver bestaat uit een laag keien waar nu wel reeds een tamelijk dik laagje vuil op ligt dat ik wil verwijderen met de 'zelfmaak waterzuiger' elders in dit forum te vinden.
De waterwaarden van mijn vijver zijn :
Nitraat en nitriet : beide 0
Hardheid : 8,4
Alkaline : 17
PH : 8,5
Kan er mij iemand zeggen wat ik kan doen om dit kalklaagje niet meer te hebben op mijn zuurstofplanten ?
Zijn bepaalde waarden niet OK. (de juiste waarden zijn blijkbaar moeilijk te vinden, want elke site heeft precies zijn eigen ideale waarden !!)
Dank bij voorbaat voor een antwoordje.
Eric


   
Lid
Berichten: 65

1. PH-Waarde is een maat voor de hoeveelheid waterstof-ionen ( H+) . Deze waarde beïnvloedt de chemische processen in het water . De PH-Waarde wordt gebufferd door de GH en de KH .

PH-Waarde moet liggen tussen 7,0 en 8,0 (7,5 = goed)

2. GH-Waarde is de gezamenlijke of totale hardheid . Het is het totale gehalte aan tweewaardige positieve ionen van : Calcium ( Ca2+) , Magnesium ( Mg2+) , Een goede GH-waarde verbetert de gezondheid en de prestaties van de vissen. Deze waarde is eveneens belangrijk voor uw planten. Een te lage waarde zal uw planten laten verslijmen.

GH-Waarde moet liefst boven de 7 blijven (12 = goed)

3. KH-Waarde is een maat voor de totale hoeveelheid opgelost Karbonaat ( CO32-) en Bicarbonaat (HCO3-) . Dit zijn negatief geladen ionen die dienen om de positieve ionen ( GH ) in oplossing te houden. Bicarbonaat vormt een evenwicht met het CO2 in het water , wat dient als ademgas voor de planten .

KH-Waarde moet liefst boven de 5 blijven (8 = goed)

Ik vermoed dat uw planten verslijmen doordat uw water te zacht is. Na hevige regenval voeg ik Maërl toe, kost niks en werkt goed.


   
 edb
Lid
Berichten: 9
Topic starter

Dank voor uw berichtje Eddy. Naar mijn mening verslijmen mijn planten niet, maar er vormt zich op de planten een kalkachtig laagje. Bij het afwrijven met de vingers voel ik duidelijk dat het laagje bestaat uit een hard (kalkachtig) iets. Ik zou dus eerder denken aan te hard water of ben ik volledig verkeerd ? Zou dit kunnen te maken hebben met de laag keien in mijn vijver ?


   
Lid
Berichten: 65

Gebruik je kraantjeswater of putwater?
De hardheid die je gemeten hebt is dat KH of GH?
Zijn dat witte keien op de bodem?

Ik verkies om niks op de bodem van mijn (natuur-)vijver te hebben. Dat maakt het reinigen zo veel eenvoudiger. Zelfs de weinige planten die ik in mandjes had staan, heb ik er onlangs uit verwijderd. Ik filter het nitraat langs een moeras.

Reinigen doe ik als volgt:
Eerst met een (groot) net voorzichtig langs de bodem scheppen zonder veel waterbeweging. Het is onvoorstelbaar hoeveel vuil je zo op een eenvoudige manier kan verwijderen.

Daarna zet ik soms mijn Oase Pondovac 3 nog in werking om de rest op te zuigen. Het water dat ik opzuig, laat ik door een filterzak via mijn moeras, terug de vijver inlopen.

Hardnekkige draadalgen die vastzitten aan de folie ga ik te lijf met een schuurborsteltje.
Verder voeg ik wekelijks Penac toe.


   
 edb
Lid
Berichten: 9
Topic starter

De waarden die ik recent gemeten heb in mijn vijver :

Hardheid (GH) 8,4
Alkaline (KH) 17
Zuurtegraad (PH) 8,5

Ik ververs nooit water (moet dit ?). Het is geen echte koivijver. Wat ik wel doe is als het waterpeil na langdurige droogte wat gezakt is, dan vul ik bij met leidingwater. Bij het vullen (jaren geleden) heb ik dit ook met leidingwater gedaan. Bij regenval is het natuurlijk regenwater dat in de vijver komt :). Is het beter bij te vullen met regenwater, dan is dat geen probleem ik heb steeds ongeveer 10.000 liter regenwater op voorraad. De keien op de bodem hebben allerhande kleur, geen witte. Het witte goedje op mijn planten lijkt echt op een laagje kalk !?!?

Misschien kun je met deze inlichtingen wat meer ?
Dank voor de reactie(s)
Groetjes
Eric


   
Lid
Berichten: 65

Uw KH waarde is veel te hoog en uw PH is eveneens te hoog.
Daardoor is uw water te kalkrijk. Dit verklaart de kalkachtige aanslag op uw planten.
Laat uw PH zakken tot 7 - 7,5 en uw KH tot 8.
Dit kan je doen door turfblokken in het water te hangen tot de waardes zijn gezakt (daarna terug wegnemen).
Heb je misschien heel veel zuurstofplanten in de vijver (hoornblad, waterpest, draadalgen), dit kan dan ook voor dergelijke problemen zorgen.
Is uw testkit nog in orde?
Niet bijvullen met regenwater, dat is te zuur en te zacht. Maar in uw geval is dit misschien ook een mogelijkheid. Ik verkies toch kraantjeswater.


   



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.