The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
watertemperatuur - winterperikelen

 

 ldp
(@ldp)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 128
Topic starter  

Hallo,

Nu koning winter sedert afgelopen week weer fors de wet dicteert, had ik graag even geweten hoe jullie het hebben aangepakt of aanpakken, en/of jullie onlangs bijkomende maatregelen hebben getroffen ...
Kwestie van bij te leren van elkaar, om zo eventuele winterperikelen in de toekomst te kunnen vermijden.

i) Mijn vijver heb ik vorig jaar in november overdekt met isolatiesandwichpanelen, met middenin het vijveroppervlak 1 transparante lexankanaalplaat om de koi wat daglicht te gunnen.
ii) de filter, vuilwaterkamen en machinekamer (alles gravity) is alsook in november afgedekt met noppenfolie.
iii) alle UV-lampen, skimmerpomp e.d. is verwijderd.
iv) de skimmermond is volgepropt met noppenfolie

Met deze maatregelen kon de vijvertemperatuur van december tot voor kort op +6°C gehouden worden. Met de vorst van afgelopen dagen zit ik nu op 4,5°C.

Om schade aan kranen en pompen te voorkomen, heb ik gisteren in de machinekamer een kleine electrische heater geplaatst, die dmv een ingebouwde thermostaat de temperatuur makkelijk op 10°C houdt. Uiteraard is de machinekamer goed geisoleerd anders stook ik voor de mussen. Een klein voordeel hiermee is ook dat ik nu warme lucht in m'n filter blaas, al zal het effect waarschijnlijk minimaal zijn.

De vuilwaterkamer, waar alle bolkranen van filteruitloop in toekomen, is voorlopig nog een teer punt. Deze is momenteel voorzien van extra isolatie.

Zo, dat is ongeveer de manier waarop ik koning winter bestrijd, of althans tracht te bestrijden...

Hoe doen jullie het?

mvg,

Lieven


   
Citeren
(@pietje)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1160
 

ik doe niets, ik hoe gewoon de vijver ijsvrij door een luchtpomp en de vissen doen het prima


   
BeantwoordenCiteren
(@koidream)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 269
 

Ook hier is er niets preventief gedaan.
Alles draait hier verder zoals in de zomer, enkel op een lager debiet (6.000l/uur i.p.v. 26.000l/uur). De zeef die gevoed wordt door de skimmer werkt natuurlijk ook niet in de winter.
En een UV staat niet op m'n vijver, deze zou ik anders zeker verwijderd hebben.


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Naast het goed inpakken van mijn tricklefilter en het uitzetten van skimmer en uv lamp neem ik ook geen extra maatregelen


   
BeantwoordenCiteren
 mic
(@mic)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 186
 

Hier van hetzelfde ...
alleen skimmer afgezet en de rest draait gewoon door . Geen afdak of andere maatregelen . Het water schommelt steeds rond de vier graden en de vissen zwemmen nog steeds rustig rond en trekken zich van de kou niets aan .


   
BeantwoordenCiteren
(@de-rie)
Reputable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 370
 

Hoi Lieven,
Ook hier wordt er, zoals je wel weet, niets ondernomen tegen de koude. Enkel de luchtpomp staat in een verwarmd vertrek. Hierdoor blaas ik warmere lucht in het filter en dit zal de snelle afkoeling tegen gaan.
Het water in nu nog 4° en is nog altijd geen ijsvorming te bespeuren.
Verleden jaar werden alles filters geisoleerd maar ook dit heb ik dit jaar ook achterwege gelaten;
Heb op al die jaren nog nooit de buitenvijver verwarmd en dit heeft tot hier toe geen enkel probleem gegeven.
Juist verleden jaar was ik tijdens de winter genoodzaakt om alle vissen in de binnenvijver te plaatsen om hen te kunnen behandelen tegen parasieten.
Heel de winter zijn de vissen binnen gebleven op een temp van 10 a 12 °.
Het voorjaar erop heb ik heel wat problemen gehad met vissen die hun eitjes niet kwijt geraakten. Daar had ik vroeger toen ze onverwarmd zaten nooit last van gehad.
Als je op de andere forums gaat kijken wordt je bijna gehersenspoeld om vijververwarming te plaatsen. Ik doe daar zeker en vast niet aan mee.
Ook biedt het absoluut geen zekerheid dat je met het verwarmen van de vijver geen of minder problemen gaat hebben in het voorjaar. Dit is totaal uit de lucht gegrepen en heb het genoeg ondervonden toen ik nog in een koizaak werkte.
Wat wel zo is en dat mag ook gezegd worden is dat bij mensen die hun vijver verwarmen de koi veel beter groeien en zich ontwikkelen omdat ze kunnen blijven doorvoederen.
Maar langs de andere kant met het geld dat je uitspaart door niet te verwarmen kan je je al een mooie grote koi aanschaffen en die hoeft dan niet meer zo fel te groeien. 🙂 😉


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.