The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
waterkwaliteit

4 Posts
2 Users
0 Likes
4,055 Views
Gil 33
(@gil-33)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 7
Topic starter  

heb op 15 augustus vijver volledig leeg getrokken alles uigeschuurd filterbak uit gekuist niewe filter gestoken ( ubbinck 5000Fi ) in de vijver zit ongeveer een kleine 6000l water zonder planten we zijn nu ongeveer een 14 dagen verder en de vijver langs de rand en de bodem ziet al terug groen is deze pomp nog niet zwaar genoeg ? heb ook 4 luchtballen zitten wat kan ik doen de vijver helder van water te houden wil hem niet vol steken met planten want ik heb ook een steur zitten heb ongeveer 17 vissen zitten waaronder 6 koi nog niet te groot ben verleden week bij een nvriend geweest die had een biologische filter gemaakt zijn water was perfect
mijn vijver ligt wel altijd in de zon, hopelijk krijg ik wat reaktie want ik hb al van alles geprobeerd Mvg Gil


   
Quote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Moi,

dat je vijver weer groen wordt is logisch. Je hebt een bestaande vijver volledig leeg getrokken en opnieuw gevuld. Dat betekent dus dat je vijver helemaal opnieuw moet beginnen.
Wat je zeker moet doen met een "nieuwe" vijver is het toevoegen van een bacteriecultuur, want die is eruit. Zonder een bacteriecultuur zal je filter niets doen, behalve de "grotere" verontreinigingen eruit halen. Alleen moet het water dus weer goed worden. Je hebt er veel vissen in zitten, en dus kun je een ammonia en nitrietpiek verwachten. Let wel; elke nieuwe vijver krijgt dit. Daarna moet het dus gaan dalen. En dat doet de bacteriecultuur.

Vertel eens iets meer over je vijver en filtersysteem. Wat voor filter is het precies, hoe pomp je het water, hoeveel verpompt hij, UV????, heb je planten in je vijver.
Gaarne iets meer info, zodat we je nog beter kunnen helpen.

Hokie


   
ReplyQuote
Gil 33
(@gil-33)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 7
Topic starter  

vijver bevat ongeveer een 6000l water, er zitten 17 vissen in waarvan 5 koi van 20cm een steur en een paar goudvissen ,heb geen planten in de vijver daar hou ik niet echt van, de pomp is van het merk Ubbinck en zou een capaciteit moeten hebben van 6400l per uur te moeten steken het gaat om de ubbinck 5000 Fi mijn lamp is momenteel een uv lamp van 18w maar blijkbaar is dit te weinnig heb nu een tl lamp van 30w maar moet die nog plaatsen ook bodem substraat in gedaan( Clinoptie plus) moet nu afwachten hoe de vijver er gaat uit zien binnen 14 dagen??? ik hou u op de hoogte heb eveneens bij op starten becterial aan de filter toe gevoegd de filter is uitgerust met 4 kamers. bedank alvast voor de reaktie Mvg Gil


   
ReplyQuote
Gil 33
(@gil-33)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 7
Topic starter  

Vijver met nieuwe pomp en nieuwe lamp is perfect mijn water lijkt wel spa reine sinds eind augustus.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.