The Pond Library

Vraag en Antwoord




Geen helder water

Lid
Berichten: 2
Topic starter

Goedenavond,

Mijn eerste discussie op dit forum!
Ik heb een vijver in mijn achtertuin van 3 meter lang, 1.10 meter breed en een meter diep.
Ik heb daarop 2 zuurstofpompjes aangesloten (kleine met 2 kleine balletjes en een grotere, formaat pingpongbal, met ook 2 balletjes), een pomp in het midden van de vijver die naar de filter gaat.
Deze filter is voorzien van zogenaamde 'bio-balls' (gewoon plastic ballen die het grove vuil filteren, een UV-lamp en een soort sponsachtig materiaal voor het fijnere filterwerk.
Via een slang komt dan het water weer terug in de vijver.
Er staat sinds kort een waterlelie in en nog 2 andere zuurstof/waterplanten.
Inmiddels zitten er een stuk of 12 vissen in de vijver, niet groter dan een 20 centimeter.
De vijver ligt er nu ongeveer een jaar en al vanaf het begin heb ik veel problemen.
Eerst zat er teveel nitraat in het water, waardoor ik weer vrolijk al het water eruit kon pompen. Veel last ook van draadalg (komt steeds maar terug) en het lijkt alsof er veel zand/vuiligheid in de vijver zit, terwijl ik er toch echt niks in gooi.
Er ligt een subtraat op de bodem van witte kiezelstenen, maar ik krijg het water maar niet helder.
Ik weet niet meer wat ik moet doen om mijn water helder te krijgen en de draadalg goed eruit te krijgen.
De vissen doen het prima, GH en PH is uitstekend.
Wie kan mij aub helpen?!


   
Lid
Berichten: 291

hoeveel watt is je UV lamp ?
je hebt het over een lelie, maar waar staat deze in ?
wat voor soort vissen zitten erin ?


   
Lid
Berichten: 240

Draadalg groeit beter als er veel zonlicht is, ligt de vijver het merendeel van de dag in de zon of zijn er ook schaduw plekken? De nieuwe lelie helpt nu ook al mee om wat meer schaduw te creëren.

Nitraat is het resultaat van de afgebroken stoffen ammoniak en nitriet. Deze zijn een stuk schadelijker voor de vissen dan nitraat. Op zich is het dus positief dat deze hoger was zodat het lijkt dat deze schadelijke stoffen iig afgebroken worden. Dit moet natuurlijk wel om de zoveel tijd gecontroleerd worden. Nitraat is een voedingstof voor voornamelijk planten en algen. Zoals ik het nu lees stonden er tot voor kort nauwelijks planten in? Nu er meer planten zijn is de kans dus groot dat de nitraat niet meer zo hoog gaat worden. Aangezien er veel nitraat was had de draadalg alle voedingstoffen voor zichzelf en kon dus lekker groeien. Probeer dus altijd andere waterplanten in de vijver te houden zodat de draadalg minder voedingstoffen heeft.

Nadat ik in mijn vijver ook veel water vervangen had kreeg ik ook ineens last van draadalg. Nadat ik alle waardes goed en stabiel gekregen had (onder andere door het verhaal hierboven) een paar keer met een toiletborstel langs alle randen gegaan om zo veel mogelijk draadalg te verwijderen. Hierna is het bijna compleet verdwenen.

Het troebele water is lastiger aangezien er al een UV-lamp en filter aanwezig is. Kan de filter ong. 1 keer per 2 uur al het water van de vijver filteren? En hoeveel watt is de UV-lamp?

Staan de luchtpompen altijd aan? Zelf merk ik dat mijn water soms iets troebeler lijkt doordat er veel kleine deeltjes rond zweven. Dit komt bij mij doordat er altijd lucht door het water gepompt wordt en stromingen in het water veroorzaakt. Deze zwevende deeltjes lijken hierdoor niet goed bij de filter te kunnen komen. Om dit op te lossen zet ik soms de luchtpomp tijdelijk uit en zijn de deeltjes snel bezonken en/of door het filter gegaan.

Als laatste kan het belangrijk zijn hoe vaak u de filter schoonmaakt en dan vooral het sponsachtige deel? Deze sponzen zijn het beste filter om zanddeeltjes uit het water te filteren. Let er wel op dat deze ook bacteriën huisvesten die goed zijn voor de vijver en dus niet dagelijks schoongemaakt mogen worden. Mocht u deze zelden schoonmaken dan raad ik u aan om deze vaker voorzichtig te reiningen.

Edit: Patsnake's vraag is ook belangrijk in verband met het woelen van vissen. B.v. koi (maar ook goudvis) zullen namelijk een hele bak zand waar een waterplant in staat leeg woelen in het water als deze niet goed is afgedicht met substraat of stenen.

Edit2: Het nitraat verhaal voor draadalg geldt ook voor zweefalg, wat uw water ook troebel kan maken. Normaal moet een UV-lamp deze doden en dan in het filter achterlaten maar aangezien er zoveel nitraat was zonder concurentie van andere waterplanten kan dit gewoon te veel zijn geweest voor de lamp en/of filter.

Sorry voor het lange verhaal maar ik hoop dat u er iets aan heeft. Iig succes!


   
Lid
Berichten: 291

waterbeest;31417 wrote: Draadalg groeit beter als er veel zonlicht is, ligt de vijver het merendeel van de dag in de zon of zijn er ook schaduw plekken? De nieuwe lelie helpt nu ook al mee om wat meer schaduw te creëren.

mijn vijver ligt de hele dag in de zon maar ik heb nergens last van, heb alleen een over-capaciteit van mijn UV-lamp


   
Lid
Berichten: 240

Heb gewoon een erg uitgebreid antwoord proberen te geven. Veel zonlicht is één van de vele redenen waardoor draadalg net wat beter kan groeien, zoals zo goed als elke plant beter groeit met zonlicht.

Een UV-lamp werkt zelfs averechts voor draadalg aangezien UV voornamelijk de zweefalg dood. En minder zweefalg betekent weer meer voeding voor de draadalg.

Sommige bacteriën (denitrificerende) breken ook nitraat af dus indien deze goed aanwezig zijn krijgt draadalg ook minder voeding om makkelijk te kunnen groeien.

Corrigeer me aub als ik het fout heb maar heb hier ondertussen redelijk veel over geleerd op dit forum en mijn eigen vijver.

Koi herkennen en japanse namen onthouden kan ik echter nog steeds niet goed 😀


   
Lid
Berichten: 310

Hallo,

welkom op het forum!

staat de lelie in het zand?
voeg je meststoffen toe?
Wat voor kleur heeft het water?
is je No2, No3 en Nh3 ook getest?
Wat is het wattage van je uv lamp?
Wat voor vissen heb je erin?

Ik weet dat veel van mijn bovengangers deze vragen al gesteld hebben... maar de antwoorden zijn echt van belang... Let er wel op dat je niet maarzo middelen in het water gaat gooien, dit kan van allerlei stoffen bij zich dragen die giftig zijn en/of samen giftig kunnen worden...

succes ermee!

grtz.


   
Lid
Berichten: 2
Topic starter

Goedemorgen,

Bedankt voor de vele en snelle reacties!

Wat betreft mijn vissen:
* 3/4 kleine koi-karpertjes
* 2 grote Windes
* 4-5 Goudvissen
* 1 zonnebaars
* 2 Ghostkarpers
Niet echt speciale vis, en max. 20 centimeter groot (alles moet nog groeien)

Wat betreft mijn Filter:
De Topclear 7000
Max flow: 1200+2500 L/H.
UV-lamp: 9 Watt, 2 weken geleden nog vervangen.

Ik maak de sponsen helaas te vaak schoon kwam ik achter. Eens in de 3 weken spoelde ik alles af met kraanwater (erg fout lees ik nu) Want er zit een standaard reinigingssysteem in, waarbij niet elke keer de sponsen schoongespoeld moeten worden.

De Pomp/filter/zuurstofballen staan altijd aan, heel het jaar door.
De grote zuurstofballen hebben een capaciteit van 500l/H per bal (dus 2x).

Vijver ligt half in de schaduw, half in de zon. Meerendeels schaduw.
Waterlelie staat er sinds 2 weken in, ong. 70cm diep in een zwart plastic plantenbakje met alleen subtraat. Ik had ook nog een andere plant, die stond ook in hetzelfde zwarte bakje met subtraat, maar die is al los gewroet door de koi's.

Water lijkt helder. Als de vissen bovenin vijver zitten zie ik ze goed. Maar de bodem is ver uit zicht. Geen groene waas, eerder zwart. En er zit ook veel vuil in. Wij wonen in een nieuwbouwwijk, dus er zal veel zand in gewaaid zijn. Ik heb al een panty op het uiteinde van de pomp gezet, om in ieder geval het grove vuil op te vangen.
Beginnende draadalg, maar dat is niet het ergste. Mijn prioriteit is om het water helder te krijgen!

Alvast bedankt!


   
Lid
Berichten: 291

mijn mening is al dat er veel vissen inzitten in een vijver van ongeveer 3 kuub en maar een lage wattage van de UV lamp


   
Lid
Berichten: 310

Hallo,

het wattage van je UV is niet te laag maar ook niet erg hoog, maar het water is niet groen dus ik denk niet dat dit het probleem is, wel denk ik dat je filter een wat lage capaciteit heeft, zeker gezien het groot aantal vissen voor deze kleine vijver, aanbevolen word 1 volwassen koi per 1000 liter te houden en dat houdt dus in dat je er eigenlijk 3 te veel hebt...

Inderdaad filter niet te vaak schoonmaken en elke week 10% van je water verversen...

Als ik jou was zou ik toch gaan denken aan een ander filter, het aantal liters wat word aangegeven op het filter is voor een plantenvijver, dit deel je door 2 voor een visvijver en nogmaals door 2 voor een vijver met karpers... In jouw geval zou dat dus max. 1875 liter

Beknibbel niet te veel op het filtersysteem, en ga gewoon voor een meerkamerfilter, kost aan het begin wat maar dan heb je ook jarenlang veel meer plezier van je vijver. De pompcapaciteit is verder goed, je pomp moet minimaal 1x per 2 uur de complete inhoud van je vijver door het filter pompen, met 2500l/h gebeurt dit dus gewoon.

Succes ermee!

grtz.


   



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.