The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Te hoge KH ?

 

(@danny-h)
New Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

De laatste dagen kan ik elke dag dode koi's uit de vijver scheppen dus alle advies is dringend welkom !

Al jaren heb ik de vijver zonder noemenswaardige problemen en de kleine vissen die ik destijds voor weinig geld gekocht heb zijn ondertussen koi's tussen de 35 en 45 cm.

Omdat ze minder actief werden en minder kwamen eten heb ik het water maar eens laten testen in het vijvercentrum : PH 8,5 en GH 4 Ze hebben mij produkten verkocht om PH te verlagen en de GH te verhogen.
Na enkele dagen PH 7 en GH 8. Dus dat leek mij OK maar een paar dagen later had ik elke dag een paar dode koi's. Ik heb eerst nog een paar dagen afgewacht en omdat ik nog altijd elke dag dode vissen had heb ik nog eens getest : PH 9 en GH 8 maar KH 23

Omdat ik nooit dode vissen gehad heb voordat ik die produkten toegevoegd heb, heb ik het zekere voor het onzekere genomen en op 3 dagen telkens 1/3 van het water uitgepompt en bijgevuld met water uit een diepe boorput.
PH is nu 7, GH 5 maar KH blijft boven de 20, wat de waarden zijn van het boorputwater.

Nog steeds zijn er elke dag dode koi's.
De albino graskarpers lijken geen problemen te ondervinden, hoewel ze ook minder komen eten. De gewone goudvissen die er bij zwemmen lijken helemaal geen last te hebben.

Wat vang ik hier nu mee aan ?
Gezien de produkten ook heel duur waren (250 euro) en de dode vissen maar sindsdien begonnen zijn ben ik niet van plan om daar nog eens veel geld aan uit te geven maar ik hoop wel nog wat koi's over te houden natuurlijk !


   
Citeren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 646
 

Hoi,

heb je ergens een koidealer in de buurt?? Die kan je beter adviseren dan een vijvercentrum.
Hoe zijn de waterwaarden gemeten?? Met strips, druppels of elektronisch. Heb je ALLE waarden laten meten, dus ook nitriet en ammonia??
Een PH waarde mag je NOOIT schoksgewijs beinvloeden. De buffer is eruit en je krijgt water wat schadelijk voor je vissen kan zijn.
Koi zijn zeer gevoelig voor water wat je in een keer gaat veranderen van waarde.
Het lijkt me verstandig om alle waarden te laten testen.
Als je nitriet en ammonia hoog zijn, kan dit vissterfte betekenen. Accuut hier iets aan doen is dan ook noodzakelijk.
Bacterien toevoegen en waterwissel doen zijn dan de belangrijkste middelen die je moet toepassen.
Maar ik zou eerst alle waarden laten testen bij een koidealer die er verstand van heeft.
nitriet en ammonia zijn digitaal te meten. De rest gaat via druppels.
indien een flesje dat je voor een druppeltest gebruikt al een jaar oud is, niet gebruiken.


   
BeantwoordenCiteren
(@danny-h)
New Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

De waarden die ik zelf test zijn via druppels. Het vijvercentrum waar ik het laten testen heb is eigenlijk ook een koi dealer. Ze hebben sommige onderdelen ook met druppels getest en sommige waarden zijn electronisch gemeten. Ze kwamen in ieder geval wel hetzelfde uit dan wat ik thuis al gemeten had.
Ammonia, nitriet en nitriet is eigenijk allemaal nul. Dus daar lijkt geen probleem te zijn.

Alleen de KH is boven de 20. Kan dat eigenlijk gevaarlijk zijn voor de vissen zo'n hoge KH ?
Als het niet aan het water ligt dan moet ik misschien anders eerder in de richting van een ziekte denken. Maar dan lijkt het wel iets wat specifiek koi aantast en geen goudvis of graskarper ... ?


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 646
 

Dan kun je altijd een afstrijkje laten maken, dan weet je of het aan de vissen ligt, of dat je het verder in je water moet zoeken.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.