The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Water geel/groenig

 

 Ion
(@ion)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 38
Topic starter  

Sinds enkele tijd is het water in mijn vijver geel/groenig van kleur. Het zicht in de vijver is ook heel slecht maar ca. 15 tot 20 cm. Ik dacht eerst dat het er aan lag dat er zich geen filter in mijn vijver bevond. Echter het filter werkt momenteel en ik heb water van de afvoerslang bekeken. Het bleek dat het water wat eruit kwam nog steeds geel/groenig is. Is er een manier om dit op te lossen? Moet ik een uv-filter in mijn filter installatie plaatsen (deze is namelijk nog niet aanwezig)? Is er ook nog een andere oplossing?


   
Citeren
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 583
 

Ion wrote: Sinds enkele tijd is het water in mijn vijver geel/groenig van kleur. Het zicht in de vijver is ook heel slecht maar ca. 15 tot 20 cm. Ik dacht eerst dat het er aan lag dat er zich geen filter in mijn vijver bevond. Echter het filter werkt momenteel en ik heb water van de afvoerslang bekeken. Het bleek dat het water wat eruit kwam nog steeds geel/groenig is. Is er een manier om dit op te lossen? Moet ik een uv-filter in mijn filter installatie plaatsen (deze is namelijk nog niet aanwezig)? Is er ook nog een andere oplossing?

Hallo Ion,

ik denk dat het groengele water wordt veroorzaakt door zweefalgen. Een UVC lamp zal hier inderdaad uitkomst bieden, maar is niet de enige oplossing.

Een voldoende groot plantenfilter is een betere oplossing, omdat je dan de oorzaak (teveel voedingsstoffen) wegneemt. Controleer verder je waterwaarden. Een lage KH, veel voedingsstoffen en faeces, hogere temperaturen en zonlicht zijn het ideale recept voor algen.

Gr, Dennis.


   
BeantwoordenCiteren
 Ion
(@ion)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 38
Topic starter  

Ik heb momenteel en twee kamer filter: 1e kamer: borstels, grof filter materiaal en lavastenen, 2e kamer: grove en fijne filtermousse en vijversubstraat. Als ik een UVC filter zou willen aanbrengen op welke plek kan ik dit dan het beste doen? Of hoeft een UVC filter niet perse in het filter aanwezig te zijn?


   
BeantwoordenCiteren
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 583
 

Ion wrote: Als ik een UVC filter zou willen aanbrengen op welke plek kan ik dit dan het beste doen? Of hoeft een UVC filter niet perse in het filter aanwezig te zijn?

Hoi Ion,

het liefst na het filter..Een UVC lamp werkt beter als er zo min mogelijk groffe deeltjes in het water aanwezig zijn. Ook niet in de filter, dat is alleen maar lastiger.

De UVC lamp komt dan gewoon op de slang van de uitloop van de filter.

Gr, Dennis.


   
BeantwoordenCiteren
(@stefan-r)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 55
 

ik zou de uvc juist voor het filter zetten zodat de samengeklonterde algen niet in de vijver maar in de filter terecht komen. :confused:


   
BeantwoordenCiteren
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 583
 

Stefan R wrote: ik zou de uvc juist voor het filter zetten zodat de samengeklonterde algen niet in de vijver maar in de filter terecht komen. :confused:

Daar heeft Stefan wel een beetje gelijk in... Een UVC lamp in een koivijver zet je meestal ná het filter, omdat de verklonterde algen via drains in de voorfilter terecht komen.

Een UVC lamp in een gewone vijver zet je meestal vóór het filter, omdat genoemde drains niet aanwezig zijn.

Zou je hier geen rekening mee hoeven te houden, dan heeft het plaatsen ná de filter de voorkeur, omdat de groffe organische deeltjes er over het algemeen zijn uitgefilterd.

Gr, Dennis.


   
BeantwoordenCiteren
 Ion
(@ion)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 38
Topic starter  

Ik heb een gewone vijver dus ik zou mijn uvc-lamp dan voor het filter moeten zetten. Echter een kleine zoektocht leverde me op dat ik ca. 100 euro voor zo'n set kwijt ben. Of is alleen een lamp ook voldoende? Dan ben ik namelijk veel goedkoper uit.


   
BeantwoordenCiteren
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 583
 

Aangezien de filter al in bezit is, lijkt me het kopen van een complete set niet echt zinvol. De prijs van een UVC-lamp is afhankelijk van de kwaliteit en capaciteit. De goedkoopsten zijn voor 45 EUR te verkrijgen (NL)

Gr, Dennis.


   
BeantwoordenCiteren
(@de-rie)
Reputable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 370
 

hoi Ion,

Enn uv lamp komt steeds na de pomp.
Is je filter pompgevoerd komt de uv lamp tussen de pomp en het filter.
Staat je filter op dezelfde hoogte als de vijver dan staat je pomp na het filter en komt de uv lamp tussen de pomp en de terugvoer naar de vijver.
De sterkte van een uv lamp hangt van een paar punten af nl:
- vijver voor een groot deel van de dag in de zon of in de schaduw
- veel vissen
- plantenfilter aanwezig

Ligt je vijver voor een groot deel van de dag in de zon en heeft hij een grote bezetting voorzie dan 4W/1000 L water.
In alle andere gevallen zou ik 3W/1000L water voorzien.

Persoonlijk zou ik een watje meer voorzien, want stel dat de aangekochte lamp te zwak lijkt zit je met de kost van een tweede lamp.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.