The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Groen/Helder Water

4 Berichten
2 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
2,048 Bekeken
(@streetje)
New Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Gisteren aan mijn vijvertje bezig geweest.
In afwachting van een nieuw aan te leggen vijvertje heb ik door verbouwingswerken mijn filter in maart moeten weghalen uit mijn vijvertje.
Resultaat: Groen, heel groen... heb gisteren een beetje draadalgen verwijderd en wat groen van de kanten gehaald.
Maar het water was, ik verwachtte natturlijk niet anders nog steeds groen.

Vandaag storm en regen. Omdat mijn vijvertje in en hoek van de tuin ligt trotseerde ik weer en wind om wat weggewaaide taken enzo te verwijderen en wat zag ik.... De bodem van mijn vijvertje...
Niks groen water meer....niet glashelder, maar wel doorzichtig.

Hoe kan dit en zou het zo blijven...

Ben trouwens ondertussen bezig een nieuwe vijver te ontwerpen waaraan ik begin juli zou moeten kunnen beginnen uit te werken..


   
Citeren
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 611
 

Hoi Streetje,

het kan van alles zijn...

-zo kan het zijn dat de planten na een aantal weken geslaagd zijn om de voedingsstoffen voor de neus van de algen weg te kapen. Met andere woorden: het water is armer aan voedingsstoffen geworden.

-Door sterke regenval en een relatief vaak lage KH kunnen er enorme schommelingen in de pH ontstaat na en tijdens flinke buien. Zeker buien als vandaag zijn van invloed.
Zweefalgen kunnen in sommoge omstandigheden samenklonteren. Dit kan onder invloed van bepaalde stoffen, de aanwezigheid van watervlooien, maar ook door sterke schommelingen in het leefmilieu.
pH schommelingen maken deel uit van dat leefmilieu. Het samenklonteren is voor een zweefalg nuttig, omdat ze dan minder kwetsbaar is. Vergelijk het met lammetjes in de wei die tegen elkaar aan kruipen.

Gevolg is dat de kolonies zweefalgen zwaarder zijn en dus naar beneden zakken...

Als het om de eerste mogelijkheid gaat, dan is het waarschijnlijk voor de rest van dit jaar verholpen. Volgens jaar zal het wel terugkeren...

Als het om optie twee gaat... zal het probleem echter blijven.

Gr, Dennis.


   
BeantwoordenCiteren
(@streetje)
New Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Hoi Dennis,

bedankt voor je vlugge antwoord.
Normaal gezien blijft de vijver die nu helder is maar een tweetal maanden meer bestaan. Ik hoop dat daartegen mijn nieuwe vijver klaar is en het water geaklimatiseerd(of hoe zeg je dat) zodat mijn visjes kunnen verhuizen in (eind) augustus.
Zou het al leuk vinden dat hij tot dan helder blijft....

Tom


   
BeantwoordenCiteren
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 611
 

Hoi Tom,

dan is het misschien een goed idee om hetzelfde probleem in de nieuwe vijver te gaan voorkomen.. Wat zijn de plannen?

Gr, Dennis.


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.