The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
uv - lamp

 

 lode
(@lode)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 5
Topic starter  

beste mensen, heb ongeveer een maand geleden een nieuwe vijver aangelegd van 11.000 L en al zeer veel beginnersinfo uit dit forum gehaald, bedankt aan al de posters daarvoor.
omdat mijn budget ongeveer opgesoupeerd was na aanleg van folievijver, omranding, terras , filter en pomp ben ik op zoek gegaan naar een zelfbouw uv filter.na een beetje zoeken een model gevonden op internet.
http://kabel.netvisit.nl/~bronge02/uvlamp.htm
Na wat boodchappen aan de slag gegaan en hij werkt al, lamp van 30 watt, kostprijs een kleine 100 euro,
goedkoop voor 3 uurkes werk.
groetjes lode 😀


   
Citeren
(@devolder)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 102
 

Ik zou toch liever €250 uitgeven voor een pro-clear van 30 watt dan een niet gekeurd systeem zoals dit van €100.
Uw leven riskeren voor €150?
Proficiat doe zo verder!


   
BeantwoordenCiteren
(@timpie)
Reputable Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 430
 

we moeten niet overdrijven he, zolang de UV geen contact heeft met uw lichaam is er niets aan. Zeker nu lopen we elke dag in de UV, maar het is natuurlijk wel zo dat we het sterke contact zo min mogelijk moeten vermijden. Helemaal ontlopen mogen we het daarentegen ook niet want ons lichaam heeft ook UV nodig voor bvb de synthese van vitD maar daar levert de zon dan weer voldoende. Test uw toestel in het donker of het nergens licht doorlaat.. als hij "lekt" zou ik hem toch niet verder gebruiken maar anders, waarom niet.
mvg, Timpie


   
BeantwoordenCiteren
(@filip)
Trusted Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 59
 

Timpie, ik denk dat devolder eerder denkt aan het gevaar van electrocutie bij slechte isolatie van bekabeling. Ik zou wartels toch ook niet 100% vertrouwen voor het waterdicht houden van de installatie.
vr gr
filip


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Het gevaar van zelf toestellen in elkaar te knutselen waarbij elektriciteit aan te pas komt zijn uiteraard veiligheid etc maar, laat ons hopen dat het nooit gebeurd, uw huis brand af. Ik denk dat de verzekering zich tegen u kan keren als de experts een niet gekeurd toestel vinden. Ook al zou de zelfgemaakte uv lamp niet de oorzaak zijn. Het is misschien wat ver gezocht allemaal maar je weet hoe verzekeringen zijn hé.


   
BeantwoordenCiteren
 lode
(@lode)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 5
Topic starter  

bedankt voor de reaktie , maar als alles volgens de regels der kunst uitgevoerd zoals dat heet, is er geen enkel probleem, veel hangt af van de waterdichtheid van het systeem bv die wartels.
Die moeten door middel van een dichtingsring goed aansluiten op de tl buis zodat er zeker geen water langs de tl naar buiten kan.
Ik zal in ieder geval dit forum blijven volgen,

groetjes Lode


   
BeantwoordenCiteren
(@devolder)
Estimable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 102
 

Het moest je maar eens overkomen dat je je handen in het water moet steken en dan elektriciteit,ik heb het al meegemaakt en ik kan u garanderen plezant is anders,vandaar deze reactie Lode,onlangs ben ik nog bij een koivijver geweest van 38.000 liter waar ook zo een zelfbouw-uv aanwezig was(2 maal 55 watt) en die lag dan nog buiten plat op de grond niet afgeschermt.Dat je een filter zelf maakt of een waterval maar water en elektriciteit zijn toch levensgevaarlijk dat weet toch iedereen.
Mvg Johan


   
BeantwoordenCiteren
(@timpie)
Reputable Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 430
 

Ik zat blijkbaar op de verkeerde "golflengte" 🙂


   
BeantwoordenCiteren
(@rob-verbeeck)
Active Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 16
 

Als u toch die uv zelf wil bouwen dan raad ik toch aan om de elektrische kring naar uw vijver over uw 30 mA differentieel te leiden. Die zit normaal toch in uw zekeringskast voor uw badkamerbeveiliging. Uw grootste probleem zal inderdaad die wartel zijn. Aangekochte systemen zitten met een gegoten koppeling. Een gewone wartel is volgens mij, naar langere tijd, niet volledig waterdicht Met siliconen is het ook niet op te lossen Want siliconen op metaal of kunstof geven op den duur toch door.
Eigenlijk raad ik, voor uw eigen veiligheid en voor dat van uw viisen, een systeem dat in de handel verkrijgbaar is toch aan.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.