The Pond Library

Vraag en Antwoord

vissen uitzetten in...
 
Notifications
Clear all
vissen uitzetten in september

5 Posts
4 Users
0 Likes
2,958 Views
christine
(@christine)
Eminent Member
Joined: 16 years ago
Posts: 30
Topic starter  

Hallo
Wij zijn net begonnen met de aanleg van een vijver van ca 20m². Als alles vlot verloopt, kan er eind volgende week water in. En natuurlijk, je kan het al raden, wil ik zo snel mogelijk wat planten erin, en liefst ook enkele vissen.
Nu ben ik een beetje bevreesd dat ik alles wat te snel wil, vooral wat de vissen betreft. Planten zal geen probleem zijn denk ik, maar raken de vissen nog gewend aan de vijver eer ze de winter ingaan? Misschien best wachten tot het voorjaar? 🙁
Groetjes


   
Quote
Gis
 Gis
(@gis)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 52
 

je kan in september nog best vis uitzetten maar ik zou het bij een 4 tal houden als je grote vis neemt ( koi ) en dat tot na de winter heeft je filter zijn tijd om te rijpen het best mooi dikke vissen die kunnen beter tegen de kou Grtz Gis


   
ReplyQuote
christine
(@christine)
Eminent Member
Joined: 16 years ago
Posts: 30
Topic starter  

Ik had eerder gedacht aan enkele goudwinden. Zijn die ook zo goed bestand tegen de kou?


   
ReplyQuote
vijver22
(@vijver22)
Eminent Member
Joined: 16 years ago
Posts: 21
 

Hoi Christine, goudwindes zijn van nature sterke vissen, bij mij doen ze het al 4 jaar goed met 75 cm diepte en bak van 5 bij 3. En winters hebben we bijna niet meer in nederland. En voeren bij temperatuur onder de 10 graden hoeft niet, als je vijver een jaar staat hoef je goudwindes helemaal niet meer (bij) te voeren. Je vijver,bodem, hebben dan voedsel genoeg waarvan ze kunnen leven.


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Hoi Christine,

Sommige mensen kopen en zetten alleen vis uit in het najaar, omdat ze zeggen dat de vissen dan in hun sterkste periode zitten, ze zijn tenslotte de hele zomer gevoerd, en zijn dan dus sterker dan in het voorjaar. In het voorjaar zijn de vissen iets zwakker na de winter, wanneer ze dus bijna geen voer krijgen en zichzelf in de "winterstand" hebben gezet.
Persoonlijk heb ik zoiets van niet na de maand augustus nieuwe vis, omdat de koi in ieder geval een gewenningsperiode hebben. Ze moeten aan de nieuwe omgeving wennen en aan hun nieuwe maatjes.
Maar daar ieder weer een eigen mening over hebben.
Goudwindes en bv goudvissen zijn gewoon sterker en minder eisend dan een koi, en zullen dus minder problemen opleveren.

grt

Hokie


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.