The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
vissen in quarantaine

 

(@renson)
Active Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 18
Topic starter  

Hallo,
Graag jullie advies voor volgende:
Ik heb een quarantainebak met filterton gebouwd om nieuwe vissen in te zetten. Hoe lang hou je ze best apart? Behandel je preventief? Shock-behandeling? Welke producten raad u dan aan?
Ik wil graag een grote, zelf gevangen karper op de vijver zetten; wetende dat dat niet zo ongevaarlijk is kwestie ziektes. Tips?
Het diepste gedeelte van mijn vijver is 2m. Kan ik daar een waterlelie zetten?

Mijn vijver is zo’n 50.000 liter groot en glashelder. 2 pompen (30.000l/h max) pompen het water vanuit het diepe gedeelte in een drainagebuis systeem onder een 15m3 grote lava filterbak; waarna het via een stenen dam terug in de vijver stroomt. In de dam hangen 5 zuurstofstenen; het gezuiverde water vloeit dus door een scherm van luchtbellen als het ware. Mijn vraag is: kan je overbeluchten? Na een tijdje zag ik dat de gehele wand van de vijver vol kleine belletjes hing. (zuurstof? Stikstof?). Is dit schadelijk voor de vissen?

Groetjes en alvast bedankt voor de info.
Olivier.


   
Citeren
 Hugo
(@hugo)
Estimable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 160
 

Hallo Oliver,

Nieuwe vissen minimaal 4 weken in quarantaine. Geen preventieve behandeling. Als er behandeld moet worden na de genezing weer 4 weken quarantaine optellen.

>Ik wil graag een grote, zelf gevangen karper op de vijver zetten; wetende
>dat dat niet zo ongevaarlijk is kwestie ziektes. Tips?

Controleer voor het inzetten in de quarantaine tank de vis op karperluizen en ankerwormen en verwijder deze. Verder goed blijven observeren.

> Mijn vraag is: kan je overbeluchten?

Nee dit is met luchtpompjes niet mogelijk.

Groeten,
Hugo.


   
BeantwoordenCiteren
(@renson)
Active Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 18
Topic starter  

Dank u Hugo,
nog een vraagje (of twee). Ik heb de quarantaine bak gebouwd in een tuinhuisje dat binnenin vrij donker is. Kan dit kwaad? Moet ik een of andere lamp voorzien?
Ik heb de filterton geënt met bacteriën, als er nu geen vis zit heb ik ook geen afvalstoffen in't water. Gaan die bacteriën dan dood en zet ik de filterpomp dan maar beter uit?


   
BeantwoordenCiteren
 Hugo
(@hugo)
Estimable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 160
 

>Ik heb de quarantaine bak gebouwd in een tuinhuisje dat binnenin vrij
>donker is. Kan dit kwaad? Moet ik een of andere lamp voorzien?

Dit is niet noodzakelijk, maar voor observatie is wel erg makkelijk als er een lamp is.

>Ik heb de filterton geënt met bacteriën, als er nu geen vis zit heb ik ook
> geen afvalstoffen in't water. Gaan die bacteriën dan dood en zet ik de
>filterpomp dan maar beter uit?

Zonder ammoniak en nitriet in het water zal het grootste deel van de bacterien afsterven. Het aan of uitzetten van het filter heeft daarop geen effect. Doe de filtermedia terug in het filter van uw visvijver en zodra als de karper in quarantaine gaat stopt u ze weer terug in de filterton van de quarantaine tank.

Groeten
Hugo.


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.