The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Gezwollen buik

 

(@francis)
Active Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 8
Topic starter  

Hello,
Gisteren avond bemerkte ik een kleine koi die stil lag. Als hij zich dan toch bewoog was dit op de bodem van de vijver. Zijn buik was gezwollen.
Nu deze avond zag ik dat hij volledig opgezwollen was en dat zijn schubben open stonden, met erachter een rode schijn. Hij zwom nu wel rond zij het de bodem van de vijver en komt bijna niet eten.
Daar ik een sterk vermoeden heb dat het buikwaterzucht is heb ik hem apart gezet.
Wat zou het kunnen zijn en is het te behandelen? Kan een zoutbad helpen?
Kunnen er andere kois aangetast zijn, maw is het besmettelijk en wat kan er dan gedaan worden?


   
Citeren
 Hugo
(@hugo)
Estimable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 160
 

Dat klinkt niet best. Ga zo snel mogelijk naar een dierenarts gespecialiseerd in vissen die zal een antibiotica injectie toedienen. Als je er snel genoeg bij was zal de koi opknappen anders zal hij toch nog overlijden. Of het besmettelijk is, is vanaf hier niet te zeggen. Zorg voor een optimale waterkwaliteit en geen overbevolking dat is de beste preventie.
Succes ermee.
Hugo.


   
BeantwoordenCiteren
(@francis)
Active Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 8
Topic starter  

Hello,
Donderdag morgen stonden de schubben helemaal open, erachter was het volledig rood. Het leek wel bloed.
De vis was er volgens mij zo erg aan toe dat ik 120 km rijden naar de koidealer om een spuit nutteloos vond. Ik heb hem in een kleine bak gezet met 15L water met 75 gram zout en een luchtsteentje.
Nu 5 dagen later lijkt de vis weer helemaal gezond, de schubben zijn mooi glad en de buik is niet meer opgezwollen. De vis is zeer levendig.
Weet iemand of hij nog enige tijd in het zoutbad moet verblijven en zo ja hoe lang alvorens ik hem terug kan zetten in de vijver zonder risico voor de andere vissen.


   
BeantwoordenCiteren
 Hugo
(@hugo)
Estimable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 160
 

Een uitzonderlijk resultaat. Blij dat het geholpen heeft. Ik zou hem minimaal 4 weken ter observatie in quarantaine houden.
Groeten
Hugo.


   
BeantwoordenCiteren
(@patver)
Eminent Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 26
 

Hallo Francis,

Ik heb hier een aantal jaar terug ook positieve resultaat mee gehad, zie Tread van 22-6-01 (wondjes)
door ongeveer 10gram zout per liter toe te voegen en een thermostaat in de bak gehangen en deze tegen de 28 graden gezet. Het zal wel zwaar zijn geweest voor hem, maar 4 dagen later was 95 procent van de zwelling weg en heb ik hem nog een kleine week laten zitten. Vervolgens heb ik heb nog een week in 3gram per liter laten zitten. Daarna is ie nog een maand in de quarantaine bak gegaan.
Zover ik weet is hij er volledig boven op gekomen.

Maar het probleem zal zich goed kunnen herhalen (bij andere vissen) !!!
Een vis kan natuurlijk altijd ziek worden maar vaak ligt de oorzaak bij de waterkwaliteit welke voor zorgt dat predators kans krijgen. Het gevolg hierop kan weer een bacteriële infectie zijn.
En dit is denk ik toch wat deze vis had. (Aangezien je een virus niet dood met zout lijkt me het dus bacterieel)
Heel soms zie ik enkel een bacteriële infectie zonder predators maar meestal niet !
Ik zou goed de (klinkt afgezaagd) nitriet en ammonia en de PH controleren en alsnog een huidafstrijkje laten maken van een 2 of 3 tal vissen, aangezien voorkomen beter als genezen is !

Gezien dat je koidealer 120km ver weg woont is het misschien een idee om te leren microscopisch onderzoek te doen.

Met Vriendelijke Groet,
Patrick Verhulst


   
BeantwoordenCiteren
(@sauwen-frans)
Eminent Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 30
 

Je hebt inderdaad te maken gehad met waterzucht. Hetgeen ik al ervaren heb hiermee is dat zout inderdaad het enige is dat werkt echter wanneer de ontzwelling heeft plaatsgevonden zou ik de vis toch nog een week op dezelfde hoeveelheid zout houden en daarna stillekes afbouwen. Het heeft echter weinig met waterwaarden te maken hij krijgt het of hij krijgt het niet. Bij ons heeft zelfs een visje 6 weken op zout gezeten vooralleer hij eraf was. Bij deze ziekte speelt het feit hoe sneller je erbij bent hoe sneller en positiever het resultaat. De vissen zwellen omdat ze het watergehalte in hun lichaam niet kunnen regelen met een dosis zout in het water kunnen ze zich beter ontwateren. Groetjes Frans


   
BeantwoordenCiteren
 Hugo
(@hugo)
Estimable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 160
 

Waterzucht is geen ziekte maar een symptoom, welke veroorzaakt kan worden door verscheidene aandoeningen. Dit wordt niet simpelweg veroorzaakt doordat vissen het osmoseproces (=watergehalte) niet meer kunnen regelen.
Waterkwaliteit heeft wel zeker invloed op zulke aandoeningen. Meestal zijn vissen in zo'n stadium als boven werd beschreven ten dode opgeschreven. Lever en/of nieren zijn te ver aangetast om nog te kunnen herstellen. Zout gebruikt men alleen in noodgevallen als er geen antibiotica voorhanden is.
De beste behandeling is om de vis injecties te geven.
Eric Buedts heeft trouwens een artikel hierover geschreven in de afdeling 'ziektes'

Groeten,
Hugo.


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.