The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Massale sterfte + schimmel op 2 vissen

 

De Paus
(@de-paus)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Berichten: 1
Topic starter  

Hallo

Ik had een vijver met een dertigtal vissen. Vroeger had ik er veel meer, maar nadat een reiger eens lelijk huis heeft gehouden schieten er maar 30 meer over. Ik heb nu alles goed beschermd tegen reigers en vond dat het tijd was voor weer meer vissen.

Ik heb in een winkel een vijftal vissen gekocht. Een paar dagen nadien merkte ik dat álle vissen opeens op hun zij lagen en niet meer zwommen. Als je hen probeerde te vangen met een net zwommen ze ineens wel weer, maar een paar seconden nadien lagen ze daar weer. Allemaal op een hoopje.

Ik heb onmiddellijk een watertest laten doen in een viswinkel en alle waarden waren oké. Ik heb dan naar de dierenarts gebeld die komen kijken is en hij zei dat ik zout moest toevoegen aan het water. Dat heb ik gedaan (de hoeveelheid die hij voorstelde) en een paar dagen nadien lagen er nog maar enkele vissen op hun zij.

Die enkelingen die nog op hun zij lagen stierven dag na dag. Op een tijdspanne van 2 weken zijn er nu al 10 vissen doodgegaan. Langzaamaan sterft mijn complete vijver af! Bij 1 dode vis die ik uit het water haalde viel me echter op dat hij schimmel had op zichzelf.

Nu vandaag sta ik te kijken naar de vissen en ik merk opnieuw een exemplaar met iets wat lijkt op schimmel op zijn staart. Ik heb hem direct uit de vijver gehaald zodat hij andere vissen niet kan mee aansteken. Nu op het eerste zicht zie ik niet direct nog vissen die hetzelfde hebben.

Van de tien dode vissen waren er dus 2 met een schimmelachtig iets op zichzelf.

Hieronder zie je een paar foto's van de vis in kwestie:

Heeft iemand enig idee waarom er zoveel vissen sterven? Wat kan ik doen om dit te stoppen? Vanwaar komt dit schimmel? Is er een product dat ik in het water kan doen om dit alles op te lossen?

Qua filtering zit alles snor (water wordt meerdere keren gefilterd en is 100% klaar) en ze krijgen ook op 4 plaatsen zuurstof. Ik ben ten einde raad.

Hartelijk dank bij voorbaat!!


   
Citeren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Zout in het water is niet hét wondermiddel. Het kan helpen in bepaalde situaties maar zeker niet altijd. Heeft die dierenarts een afstrijkje genomen? Een diagnose gesteld wat de oorzaak is? Kan zijn dat je waterwaardes perfect in orde zijn maar dat een ziekte zich toch manifesteert. Bij het inroduceren van nieuwe vissen kan er kruisbesmetting optreden. De vissen die je laatst kocht kunnen misschien een parasiet of dergelijke met zich meedragen, eventueel zonder problemen maar éénmaal in aanraking met de vissen die al in je vijver zaten kan ineens de ziekte uitbreken omdat je samen met je nieuwe visjes ook de ziekte mee introduceert.

Schimmel is vaak ook een secundaire ziekte. Wil zeggen dat schimmel zich vormt bovenop een andere ziekte of verwonding.

Ik raad een dierenarts gespecialiseerd in visziekten aan om te consulteren. Bekijk op de links pagina van deze site om een dierenarts gespecialiseerd in vissen te vinden.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.