The Pond Library

Vraag en Antwoord




Goudvis ziek ?

Lid
Berichten: 9
Topic starter

Hoi,

Ik heb een bescheiden vijvertje van ong. 2,5 meter op 2 meter. Mijn vijvertje is er al een jaar of 3. Het voorbije jaar hebben mijn vissen goed gekweekt, want van de oorspronkelijk populatie van 8 stuks, zit ik nu tegen de 30 stuks.

Helaas is er nu één vis van de oorspronkelijke populatie die zich afzijdig houdt, weinig actief is (al enkele weken) en sinds kort ook openstaande schubben vertoond op het achterlijf.

Moet ik mij zorgen maken ? Het is al eerder gebeurd dat een vis zich tijdelijk minder actief gedraagd, vermoedelijk wegens zwangerschap. Maar dit keer lijkt het toch anders. De vis is wel nog niet abnormaal dik en houdt zich meestal op in het ondiepere gedeelte van de vijver. Als ik in de buurt kom, reageert hij wel en zwemt hij weg.

Heeft iemand raad ?
Een foto zegt altijd meer....

Alvast bedankt.

Bijgevoegde bestanden


   
Lid
Berichten: 370

Plaats de vis appart ( vb metserskuip van 90L) en voeg 3 gr zout per liter toe.


   
 DNNS
Lid
Berichten: 583

Lijkt mij, net als De Rie waarschijnlijk, buikwaterzucht. Veroorzaakt door een verstoorde osmoregulatie dan wel een bacteriële infectie.

Inderdaad behandelen met zout in een behandelbak; zeker niet in de vijver behandelen !

Succes

Dennis


   
Lid
Berichten: 430

DNNS wrote: Lijkt mij, net als De Rie waarschijnlijk, buikwaterzucht. Dennis

Bij buikwaterzucht zetten de schubben symmetrisch op, de buik reikt ook niet zo ver dan tot achteraan waar er op de foto nog schubben open staan.

mvg, Tim


   
 DNNS
Lid
Berichten: 583

Tim,

hoe zou je het diagnostiseren? Is die zoutkuur dan wel aan te raden bijvoorbeeld?

Dennis.


   
Lid
Berichten: 9
Topic starter

Ik ga de zout behandeling proberen.
Doe ik daar vers regen- of kraantjeswater in ?OF neem ik best water uit de vijver ?
En hoe lang moet de vis dan in die zoutoplossing blijven ?


   
Lid
Berichten: 430

DNNS wrote: Tim,

hoe zou je het diagnostiseren? Is die zoutkuur dan wel aan te raden bijvoorbeeld?

Dennis.

Gelijk elke andere vis die ik onderzoek Dennis, eerst denk je aan alles en naargelang je onderzoek vordert sluit je uit.. Is het water wel in orde? Hebben parasieten aandeel in het probleem? Is de plek ontstoken? Hoe zit het met de andere vissen? Enz. enz. .. bij sommige vissen gaan er al eens een paar schubben open staan zonder verder gevolg, of je al dan niet ingrijpt hangt natuurlijk af of hoe de algemene toestand is, of andere factoren (T°, eetgedrag, enz) .. er is geen gouden standaard en alles kan je maar interpreteren naargelang de invloed van andere factoren.
Zo ook bij zout.. Zout zou ik maar gaan toepassen als ik zeker was dat de vissen geen parasieten hebben, of bvb bij een buikwaterzucht waar dat probleem kritischer is dan enkele “ongevaarlijke” parasieten. Ook de dosering kan nogal eens variëren ngl de situatie.
Mvg, Tim


   
Lid
Berichten: 9
Topic starter

Helaas, hij heeft het niet overleefd. Hij was er deze morgen ineens heel zielig aan toe en het zoutbad heeft niet meer mogen baten....

Toch bedankt voor de reacties.


   



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.