The Pond Library

Vraag en Antwoord




Details quarantaine

 Herm
Lid
Berichten: 136
Topic starter

Je bouwt je dure vispopulatie gaandeweg op, je hecht je aan de steeds groter wordende vissen, die je al jaren dagelijks ziet. Je allereerste sanke van 25cm is inmiddels al mooi 80cm geworden. En dan plots brengt een nieuwe aanwinst een vreemde parasiet in het water en sterft alles wat je hebt op een paar dagen tijd. Het klinkt als een horrorverhaal, maar lijkt wel degelijk voor te komen. Vandaar dat er dus vaak over quarantainevijvers wordt gesproken. Nu zou ik daar graag iets meer details over vernemen:

- hoe lang hou je de nieuwe vissen apart? In het laatste vlaamse koi-envijvermagazine stond een artikel waarin iemand vermeldde dat hij z'n nieuwe vissen een jaar (!) afzonderde.
- behandel je de vissen zowiezo tijdens deze quarantaine? Zo ja met wat allemaal?
- hoe voorkom je met quarantaine de fameuze kruisbesmetting, want het is niet omdat een vis lang elders zit, dat hij niet nog steeds drager is van ziektes die schadelijk zijn voor de andere vissen. Per slot van rekening zat hij al zijn ganse leven 'elders' bij de kweker/handelaar.
- hoe voorkom je dat vissen stress krijgen in de quarantainebak en je dus gezonde aankopen zelf ziek maakt (een 2de vijver zo groot als de echte koivijver vind ik niet realistisch voor de doorsnee mens die nooit de lotto won). Wat zijn minimale afmetingen?
- als je meerdere vissen aankoopt, plaats je dan alles bij elkaar in quarantaine 'op hoop van zegen'?
- is het idee 'koop steeds bij eenzelfde handelaar om risico's te reduceren' niet indruisend tegen de logica? Een handelaar koopt toch zelf bij wel 5 of 10 kwekers in Japan, net zoals iedereen, dus...

En een extra vraagje voor Edwig: staat er in je nieuwe boek veel info over dit aspect aub? Het wordt namelijk stilaan tijd dat ik mijn vrouw af en toe hints begin te geven over een goed kerstgeschenk 😉


   
 Herm
Lid
Berichten: 136
Topic starter

Misschien moest ik voor de duidelijkheid nog vermelden dat de vraag meer slaat op de quarantaine & behanmdeling bij aanschaf van NIEUWE vissen en niet zozeer een ziekenboeg (waarvan artikel in dedossiers sectie), waarin de vissen (hopelijk) slechts tijdelijk vertoeven en waarin men vissen plaatst waarvan men reeds merkte dat ze ziek zijn.


   
Berichten: 1

Halo
Je kan er van uit gaan, dat een minimum tijd van quarantaine zeker 3 weken moet zij. Hoe lang jij die Koi wil observeren, dat is voor interpretatie vatbaar. Ik bedoel, dat jij zelf moet beslissen of uw koi oké is voor in uw vijver uit te zetten. Ik vind dat eigenlijk niemand de juiste tijdsduur kan bepalen wanneer een koi klaar is(een zwaar woord vind ik zelf) om in een vijver uit te zetten.
*Behandel je de vissen zowiezo tijdens deze quarantaine? Neen. Zo lang hij geen ziekte syndromen vertoont, niets doen. Maar zorg er wel voor dat de koi UW vijverwater kan gewent worden.
*Hoe voorkom je met quarantaine de fameuze kruisbesmetting? Tja, dat kan door een heel lage preventieve behandeling te geven met bevoorbeeld FMC. Maar nog maals, liever niet preventief behandelen. Waarschijnlijk zullen ander mensen wel preventief behandelen aanbeveel, maar stel dan zelf de vraag aan u zelf. Neem jij preventief medicijnen om maar niet ziek te worden.
*Hoe voorkom je dat vissen stress krijgen in de quarantainebak? Koop een quarantainebak groot genoeg. Mijn moto is minsten 2000 L moet er in een quarantainebak kunnen.
*Als je meerdere vissen aankoopt, plaats je dan alles bij elkaar in quarantaine 'op hoop van zegen'? Je zal niet anders kunnen, of heb je plaat voor meerdere quarantaine bakken?
*Is het idee 'koop steeds bij eenzelfde handelaar om risico's te reduceren' niet indruisend tegen de logica? Tja, dat is kwestie van vertouwen aan die handelaar.
Ik hoop u enkele antwoorden te hebben gegeven.


   
Lid
Berichten: 257

Het onderwerp dat u aansnijdt mag niet licht opgevat worden en zeker niet onderschat. Door de enorme invoer van koi de laatste jaren worden de risico's groter, zeker als we weten dat niet enkel Japan invoert, maar ook landen zoals Singapore, Taiwan enz.

Een quarantaineperiode moet minstens zes weken bedragen bij de handelaar die de vissen aankoopt. U begrijpt het al... Hoeveel handelaars houden zich aan deze veiligheidsperiode? Daarom moet de vis ook bij u dezelfde termijn in afzondering geplaatst worden.

Een quarantaineperiode dient vooral voor twee dingen. Ten eerste de vis laten wennen aan de nieuwe waterbiotoop en ten tweede de mogelijkheid tot een doorgedreven observatie (zwemt hij goed, eet hij goed, heeft hij geen kwetsuren, heeft hij geen stress). Ziektesymptomen zijn ook niet direct merkbaar, maar kunnen pas na enkele dagen verschijnen.

Het antwoord dat Eric Buedts u geeft op het onderwerp 'kruisbesmetting' is zeker niet toereikend.
Enkele jaren geleden werden alle aangekochte vissen van verschillende kwekers ondergebracht in de stockeertanks van een groothandelaar in Japan. Daar werden ze ontsmet om op een later tijdstip vervoerd te worden.
'Nu' gaan de kwekers bij hun thuis de vissen verzorgen, in zakken met water overbrengen en dan verzamelen ze op een bepaald punt waar de vrachtwagen wacht. Daar wordt afgerekend met de groothandelaar, de zakken worden nagekeken en ondergebracht in dozen die van de nodige labels worden voorzien.
De toekomstige wetgeving zal de handelaars in Europa verplichten om de vissen van elke kweker apart in een stockeertank onder te brengen. Daardoor kan kruisbesmetting zo goed als vermeden worden. Enkele handelaars werken al reeds volgens dit principe, maar het zijn er dan ook maar 'enkele'.
Hopelijk voor ons, worden ze in de toekomst hiertoe verplicht.

De minimale afmetingen van een quarantainetank zijn:
Uw grootste vis moet zonder stresverschijnselen er twee maand in kunnen verblijven. Een jumbo van 70 cm heeft dus zeker 5.000 liter water nodig. Een vis van 40 cm kan het al doen met 3.000 liter.

Je koopt nooit vissen van een verschillende kweker om ze samen te zetten in quarantaine. Je koopt nooit een nieuwe vis als je problemen hebt in uw visbestand (al was het maar één zieke vis). Die zorg komt eerst, voor je een nieuwe aankoopt.

Het idee om bij één handelaar te kopen druist zeker niet in tegen de logica, het 'is' juist een logische redenering. Uw koihandelaar moet te vertrouwen zijn. Hij moet u garanderen dat de vissen van één bepaalde kwekere apart zitten en dat deze uitgerust en stresvrij zijn na de lange reis.

Ja, in 'Koi en Co' staat een hoofdstuk over quarantaine.

Met vriendelijke groeten,
Edwig


   
Berichten: 1

“Het antwoord dat Eric Buedts u geeft op het onderwerp 'kruisbesmetting' is zeker niet toereikend”, is het antwoord van Edwig
Zoals ik had voorspeld, dat mijn antwoord voor de ene geen tevreden antwoord ging zijn, en voor de andere wel . Ik weet wat u verteld, Edwig, ook geheel niet opgaat. In Japan gebeuren dingen die jij nooit te zien krijgt, zelfs wij niet altijd als handelaar. Nu mag u nog 1000 maal naar Japan zelf geweest zijn, met of zonder samen met een handelaar.
Krijsbesmetting zal blijven bestaan. Ik weet namelijk dat het dit jaar weer raak was in Nederland. Er is dit jaar weer een grote besmeting gewest, en daar was een groothandelaar in Nederland de veroorzaker ( besmeter).
Mijn quarantaine bakken hadden altijd een aparte filter, zoals de wet het trouwens nu ook al in België verplicht en omschrijft, maar nog niet echt wordt toegepast bij de handelaars, gewoon omdat deze wet niet echt wordt gecontroleerd en nog door de vingers wordt gezien door de inspectie. Het wordt tijd dat die wet nu eens echt wordt verplicht. Ik stop nu met de zaak, wegens gezondheid reden van mijn vrouw, maar als ik als particulier een koi zal kopen, is het bij een handelaar die zich aan die regels houd en die mijn vertouwen geniet.
Ik weet dat de vraag van Herm niet echt beantwoord, niet door Edwig en niet door mij. Gewoon omdat, nu mag u als particulier en als handelaar alles doen om uw koi goed te verzorgen, wij met een natuur element te doen hebben. En de natuur is een grillig iets. We kunnen u iets adviseren en u laten bij sturen en proberen te voorkomen, zoals Edwig en ik u voorschrijven, maar de natuur heeft steeds het laatste woord. En dat moeten wij nu eens echt leren onthouden.


   
Lid
Berichten: 257

Geen commentaar.

Met vriendelijke groeten,
Ed


   
Lid
Berichten: 26

Ik denk dat de meeste vragen al wel beantwoord zijn over de quarantaine (al dan niet synchroon aan elkaar). Ik wilde daar toch graag nog iets aan toevoegen.

Herm, je praat over een behandeling terwijl je niet weet waarvoor of waartegen ?

je zult dus eerst een uitstrijkje moeten maken van de slijmhuid en kieuwen voor dat deze de vijver in wordt gezet...aangezien we VISUEEL niet kunnen uitsluiten of een vis iets bij zich draagt.
Dit is bij MIJ trouwens het belangrijkste criteria ofdat een vis de vijver wordt toegelaten.
Vooral omdat het toch 90% om de parasieten te doen is (ook al is het een "vreemde") en ook meestal als EERSTE uitbreekt bij afzwakking van de vis.
Een simpele kiewworm kan in 1 week de halve vijver uitroeien bijvoorbeeld.(zelf meegemaakt 5jaar terug)

De gevorderde bacteriële infectie is meestal wel te zien, deze zal zich na een maand meestal wel geuit hebben in de quarantaine bak (vooral letten op net achter de vin aanzetten en de bek, ook opletten of dat de staart rafelig is of met bloed doorlopen).

Mocht het uiteindelijk toch gaan om een virale infectie gaan (welke toch alleen met een elektronen microscoop te zien is) welke in de vis zit en uiterlijk niet naar voren komt in de quarantaine periode, dan kun je alleen maar hopen dat je vissen in de vijver sterk zijn en daar niet de dupe van worden...dit zou je enigszins kunnen voorkomen om altijd bij "betrouwbare" dealer de vissen te kopen (ook al zitten ze daar van verschillende kwekers) omdat daar de vissen al wat langer zitten en de ziekte, normaal gesproken, eerder zal uitbreken ivm zwaardere visbezetting en meerdere aantallen als wij ze hebben.

Ik denk verder dat een drager ook IN de vijver KAN zitten. (Zie het als je kleine dochter die voor het eerst naar de peuterschool gaat, zij is nog niet ziek maar hoe vaak zie je weer niet dat ze al vlug ziek thuis komt)
Deze vis heeft er zelf niet genoeg last van om er aan te overlijden en kan deze parasiet ook gedeeltelijk weren zonder dat er een epidemie uitbreekt.
Komt er een "gezonde" vis bij kan het toch zijn dan deze bijgezette vis als eerste overlijdt of als haard kan gaan fungeren.

We zeggen ook al vlug : Het zal wel aan de kwekers in Japan liggen, of ze sturen alleen maar de slechtste kwaliteit vissen naar ons toe." ,vraag jezelf ook eens af waarom er ook veel mensen zijn die nooit geen problemen hebben ? (Stond overging in de laatste KOI van okt-nov van de NVN, een goed artikel over van Louis van Reusel)

Ik denk dus dat je met een quarantaine periode:
-niet kunt uitsluiten dat je geen virale epidemieën zal krijgen,
-de bacteriële infecties met een quarantaine periode eruit zal komen en in de eerste instantie visueel zal moeten worden vastgesteld.
-de parasieten gewoon met een microscoop kan waarnemen (ook al weet je niet welke het is).

Ikzelf heb nu sinds een aantal jaren van ellende geen last meer gehad van ONVERWACHTE epidemieën.
Na jaren van meest uiteenlopende parasieten en bacteriële problemen, heb ik heel de vis populatie eruit gehaald.
Vijver voor een 3tal weken leeg gelaten en de vissen gecontroleerd al voor ik ze weer de vijver terug in heb gezet en de besmette behandeld en een aantal weken veilig gesteld.
Dit om eens een schone start te maken en dit als basis te gebruiken.
Bij nieuwe aankoop controleer ik zoals gezegd met microscoop alle aangekochte vis, vervolgens een paar weken in quarantaine en vervolgens weer uitstrijkje maken alvorens ze de vijver ingaan.
Dit kan gemakkelijk want als hobbyist zetten we toch geen tientallen tegelijk, de vijver in.
Verder TEMPERATUURS overgangen tot het minimum beperken bij het overzetten (ikzelf houd aan maximaal 1 graad), dit doe je dan door te zorgen dat de quarantaine bak dezelfde temperatuur heeft als je vijver.

Opmerking:
Al met al zijn KARPERS zeer sterke vissen ten opzichte van andere vissen.
Ik heb een karper die tot 2 keer toe bijna een uur in het zand had gelegen waarvan de kieuwdeksels niet eens meer bewogen. Ik zag hem omdat onze kat ermee aan het spelen was , de vis leeft nu nog na een zoutbadje en een aantal weken herstel! kat ook trouwens 🙂

Met vriendelijke groeten,
Patrick


   
 Herm
Lid
Berichten: 136
Topic starter

Bedankt voor de interessante reacties.

Antwoord aan Patver ivm. 'waarom ga je preventief behandelen?': dit was vragenderwijs bedoeld als peilstok. Sommige koiliefhebbers plaatsen elke nieuwe koi zowiezo in een zoutbad, lichte fmc-dosering etc. voor een korte tijd. Anderen behandelen dan weer preventief de ganse vijver 2 maal per jaar. Nog anderen doen totaal niets. Er is geen modus vivendi in dergelijke materie en de mens zal vaak (uit onwetendheid?) grijpen naar 'iets doen' om zijn gemoed gerust te stellen.
Wel merkte ik op tijdens de Vlaamse vijvertoer deze zomer (opendeur vijverweekend) dat quarantainevijvers meer uitzondering dan regel zijn.


   
Lid
Berichten: 26

Hallo Herm,

>Sommige koiliefhebbers plaatsen elke nieuwe koi zowiezo in >een zoutbad, lichte fmc-dosering etc. voor een korte tijd.

FMC is eigenlijk bedoeld tegen parassieten(destijds ontwikkeld door Bassleer), deze ZIE je onder de microscoop, dus waarom zou je deze dan niet gewoon eerst controleren dan weet je het.
Je mag gerust weten dat ikzelf als enig suc6 met FMC heb gehad de afgelopen jaren witte stip is geweest, de rest van de eencellige heb ik nooit echt goed kunnen behandelen hiermee.
Verder is Formaline en Methyleen blauw niet echt gezond.
Ik denk dat er toch een soort resistentie door de jaren heen is door ontstaan.
Zout heb ik eveneens geen resultaten geboekt, costia nam zelfs toe...niet met eencellige en niet met meercellige. Dus hier zie ik de reden ook niet helemaal van in.
Waar ik wel veel suc6 mee heb gehad is KMNO4 ofterwijl Kaliumpermanganaat, hier heb ik hardnekkige Trichodina mee bestreden als wel huidworm, Chilodonella en costia waren hiermee ook verleden tijd, dus als ik dan persee preventief zou moeten behandelen zou KMNO4 nemen, maar goed ik behandel niet preventief.

>Anderen behandelen dan weer preventief de ganse vijver 2 >maal per jaar.
1: resistentie.......werk je hiermee in de hand
2: wat doe je dan als het alsnog uitbreekt, goede kans dat je middel niet meer werkt.
3: Wat zal er met de goede organismen gebeuren ?

>Nog anderen doen totaal niets

Heel goed observeren, schuren de vissen overdreven veel (iedere vis schuurt wel eens). Maar eigenlijk heb je al vlug door als je vissen zich anders gaan gedragen, moet je al achterdochtig worden.
Wat ik wel "trickie" vind is gaten ziekte omdat deze vaak net achter de vinaanzet begint en vaak onder zo'n hoek dat je het niet helemaal goed kunt zien. De vissen zwemmen nog vrolijk door.

>Er is geen modus vivendi in dergelijke materie en de mens zal >vaak (uit onwetendheid?) grijpen naar 'iets doen' om zijn >gemoed gerust te stellen.

Ik denk dat je hier de spijker op zijn kop slaat !
Ikzelf probeer het meestal te projecteren naar de natuur en wat men zou doen in "geneeskunde" bij mensen, wat misschien ook niet altijd 100% garantie geeft maar het is wel verder doorgetest.

PS: Het enigste wat ik "preventief" doe m.b.t. verwondingen :
Wanneer een vis echt een zware wond heeft door bijvoorbeeld een reiger, een breed spectrum antibiotica zetten. Als ik eerlijk ben weet ik dus nog niet dat de schadelijke bacterie de overhand gaat krijgen, wat ik wel weet is dat mocht ik proportioneel dezelfde wond hebben (mijn hand ligt eraf bijvoorbeeld, luguber maargoed), ik in het ziekenhuis ook wordt voorzien van antibiotica, en dit doen ze daar niet voor niets !
Voor wat Antibiotica betreft denk ik dat je het gebruik ervan moet beperken tot het minimum, maar als het goed is heb je niet ieder halfjaar zwaargewonde vissen.

>Wel merkte ik op tijdens de Vlaamse vijvertoer deze zomer
>(opendeur vijverweekend) dat quarantainevijvers meer
>uitzondering dan regel zijn.
Heb ik eerlijk gezegd geen mening over aangezien ikzelf hier geen ervaring mee heb. Ikzelf heb alleen een quarantaine "bak" van 1m3 en een behandel "bak" van 60liter.

Dit alles is uit eigen ervaring, misschien dat personen andere ervaringen hebben gehad , maar zo kijk ik er op DIT moment tegenaan. Ieder jaar leer je weer bij en hoop je weer meer inzicht te hebben.

Groeten Patrick


   
Berichten: 1

Vissen thuis in quarantaine zetten heeft nog andere voordelen.
Ikzelf heb een quarantainevijver in de kelder gebouwd (12.000 liter).
De kostprijs voor een doe het zelfer valt zeer goed mee, volledig gepolyesterd +/- 60.000 bfr.
Ik koop mijn vissen telkens in begin november aan, laat deze bij de handelaar tot de behandeling daar gedaan is (half december) en ga ze dan halen om bij mezelf in quarantaine te zetten.
Omdat ze in de winter niet bij de handelaar moeten blijven geven de handelaars dikwijls een korting van 10 % (dit kan voor duurdere vissen toch een leuke korting betekenen,waardoor al snel je investeering terug betaald word).
De vissen blijven in quarantaine bij mezelf tot de vijver buiten op temperatuur gekomen is (meestal rond begin mei).
Dit betekent dat de vissen bij mezelf toch een 4.5 maanden in quarantaine blijven op +/-18 c°.
Alvorens ze op de vijver gaan word er eerst nog een microscopisch onderzoek gedaan om te kijken of alles in orde is.
Tijdens deze 4.5 maand heb ik ook de gelegenheid gehad om tijdens de wintermaanden van mijn hobby te genieten.

mvg
patrick


   
Lid
Berichten: 30

Graag wil ik het volgende toevoegen. Bij iedere aankoop ontsmet ik mijn vissen en zet ze over in de vijver. met deze ontsmetting zijn de parasieten van de vis en is deze kans bijna nihil. Het probleem zit hem in de bacteriele infecties en die los je niet op met quarantaine hier kweek je eigen cultuur en wanneer je de vissen na 10 weken of 10 jaar overzet dat risico blijft. Quarantaine is fijn en nodig maar gebruik hem nuttig. Bij mij wordt hij gebruikt voor vissen met problemen en niet voor nieuwe als ik nieuwe bij zieke zet gaat er alles aan dan doe je pas olie op het vuur.


   
Lid
Berichten: 257

Antwoord op Frans.

Stressverschijnselen is één van de voornaamste problemen bij pas aangekochte vissen. Daardoor is hun slijmhuid (het schild tegen ziekten) sterk verzwakt. U gaat de vissen in een parasietdodende vloeistof onderbrengen, waardoor de slijmhuid nog meer wordt aangetast.

Een quarantainetank dient voor twee dingen:
Observatie - mogelijke ziekten die meestal na een stressperiode (wanneer de vis verzwakt is) uitbreken.
Watergewenning - elke vis die in een andere watersamenstelling wordt geplaatst heeft de neiging om te springen.

Als u een quarantaineverblijf bezit waar zieke vissen in zijn ondergebracht, dan koopt u geen nieuwe vissen, maar zorgt u er eerst voor dat de oude genezen zijn.

Elk jaar ontvang ik een twintigtal telefoontjes van liefhebbers die hun hele visbestand zagen sterven door de introductie van één nieuw exemplaar. Ze zijn ogenblikkelijk gestart met de bouw van een quarantaineverblijf.

Met vriendelijke groeten,
Edwig


   



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.