Hallo,
Ik neem aan dat de meeste het Alperex topic hebben gelezen. Helaas liep dit helemaal de verkeerde kant op, dus vandaar een nieuw topic.
Ik heb inmiddels een behandeling van de dierenarts gekregen met anti-biotica.
Een week lang drie uur per dag in een bak met anti-biotica. Ik hoop op het beste.
Tevens ben ik begonnen met waterverversing in de vijver. Het is maar een klein bakkie (220 liter) en ik ververs zo'n 3 goede emmers per dag. Hoelang moet ik hiermee doorgaan? Moet in principe de volle 220 liter worden vervangen? En zo ja, is het dan verstandig om nieuwe opstart bacteriën erbij te doen?
Verder zit er eigenlijk niets in de bak aan technische hulpmiddelen (zoals een filter) behalve een luchtpompje. Er zitten zuurstofplantjes in en op de bodem ligt een goede laag substraat. Mij is verteld (en ik lees het ook op fora) dat een filter niet persé nodig is.
Indien ik wel zo'n filter plaats, loop ik dan kans op minder parasieten in de vijver? Is het verstandiger om WEL een filter te plaatsen?
Is er een middel om de vijver preventief tegen parasieten te beschermen?
Voorlopig even genoeg vragen 😀
Alvast dank voor jullie antwoorden,
Peter
Mijn mening is dat je wel beter een filter kunt gebruiken.......dit is wel afhangkelijk van het aantal vissen per m3....heb je één goudvis in 1000 liter water zwemmen dan is een filter inderdaad niet nodig.
Heb je meerdere vissen in die zelfde aantal liters waarde dan zou ik een filter wel aanbevelen, je waterwaarde's zullen dan beter zijn (denk aan ammoniak en nitriet).
Als namelijk de waterwaarde's niet goed zijn zullen de vissen zich ook minder goed voelen, en eventueel meer moeilijkheden hebben met een goede slijmlaag aan te maken tegen parasieten.
Maaaarrrrrrr een goed filtersysteem ....met mooi helder water... geeft nog steeds geen garantie op ziektevrije vijver.
groetjes bert
Dank je wel voor je antwoord, Bert.s
Alle waterwaarden waren in orde; oa ammoniak en nitriet waarden zijn 0.
Aangezien ik nu flink aan het verversen ben om de Cytofex en Alparex eruit te halen, is het nodig/verstandig om opnieuw wat opstartbacteriën toe te voegen?
Groeten,
Peter
zet maar een lamp aan en zuurstof pomp erin dan ben je alparex en cytofex zo kwijt
en inderdaad bacterien erin
tevens filteren met zeoliet of aktieve kool.
Nou ik heb vorige week deel 1 gelezen en ben maar even weg gebleven, maar ik ga toch mijn hoofd in het wespennest steken, want ik ben wel benieuwd naar de afloop.
Zelf heb ik nu 8 jaar een vijver van 3000 liter en kan ook mijn afloop melden, goed of slecht, zodat anderen er ook iets aan hebben, dat is toch de bedoeling van een forum?
Vijver
Er zaten ± 4 windes in 20 a 30 cm, 20 goudvissen (verschillende maten tot ± 20 cm) en 3 ghost kois tot 25 cm. Dit alles draaide met een (oude filterton) met zuurstofplanten eigenlijk probleemloos. De vissen groeide niet erg vond ik, dus ben ik wat meer gaan voeren vanaf vorig jaar. Tevens kreeg dit jaar een aantal vissen aangeboden van een verhuisende buurman (goudvissen 15 en 6 gewone karpers) en van een collega 4 grote goudvissen (hij wil alleen nog kois), tevens heb ik aangegeven dat ik van hem een goudkarper over neem van ± 50 cm, die hij in de sloot had gevangen. Na een week of 3 bleven alle vissen veel op de bodem liggen en rook ik onraad. Tevens bleef het water nogal troebel door de vele vis en misschien teveel voeren. Daarbij komt dat mijn collega parasieten en stip in zijn vijver heeft gekregen. Het tuincentrum (gebeld) waar ik meestal kom vermoedde Nitriet en gaf aan dat ik snel water moest gaan verversen. De volgende dag heb ik ook een groter filter gekocht (Velda 10.000) en deze aan een 4.000 Messler gekoppeld + oude filterton met 3.000 liter pomp en nog een halve filterton die onderwater gaat met 1.500 liter pomp (gokje) het water was de volgende dag kraakhelder en de vissen levendiger. Maar na 4 dagen nog geen optimaal resultaat, toen ben ik er met 2 vissen heen gegaan en werd witte stip geconstateerd. Mij werd hetzelfde aangeraden van deel 1 in dit forum (Alparex toevoegen, alle kool uit de filters en UV lamp uit goed beluchten en vooral de windes in de gaten houden en na een week delen waterverversen) de volgende dag moet je trouwens een 2e behandeling doen. Ook ik heb op internet ondertussen gelezen en zie op dit forum dat je de zieke vissen moet isoleren, maar dat vind ik vreemd, de witte stip valt na een paar dagen van zijn broodheer en zoekt een nieuw slachtoffer. Dus als je de zieke vis eruit haalt, kan de witte stip die in de vijver zwerft toch nog een slachtoffer vinden. Ik heb dinsdag de 1e behandeling in de gedaan en woensdag de 2e behandeling. Ik zal mijn bevindingen hier ook doen, als ik het vergeet, reageer dan even in het forum, dan reageer ik vanzelf weer.
hallo crmtd
Als ik een optelsom maak van jouw aantal vissen kom ik uit op ongeveer 54 vissen
lijkt mij erg veel voor een vijver van 3000 liter.
Ook een vis uit een sloot halen is wat mij betreft spelen met vuur.
Maar dit moet iedereen zelf weten maar ik zou dit zeker niet doen.....
En hoe kan een tuincentrum nitriet vermoeden.... je kan dit gewoon meten met een testset dan heb je zekerheid.....
Je kunt ook een bepaalde ziekte vermoeden en er willekeurig wat medicijnen in gooien.....meten.... , dat is zeker weten.!!!!!
groetjes bert
OK, de afloop
9 van de 11 goudvissen zijn helaas dood.
De anti-biotica van de dierenarts heeft niet geholpen.
De twee overgebleven vissen zien er prachtig uit en mankeren niets.
Water ververst, zeoliet in een netje gedaan en in de vijver gezet, weekje op vakantie geweest.
Toen ik terug kwam zat er wat draadalg in de bak maar verder alles in orde.
Sommigen roepen dat de vis al besmet uit 't tuincentrum kwam omdat de symptomen al snel opkwamen...
Anyway, ik blijf het lekker bij deze twee vissies houden, niets meer erbij. 1) ik durf het risico op besmetting door/van andere vissen niet meer aan, 2) eerst maar 'es een jaartje kijken hoe het verder verloopt met de vijver en 3) eigenlijk is het wel leuk deze twee, het lijkt net alsof ze met elkaar spelen, om elkaar heen draaien enzo.
Ben benieuwd naar de ervaring van CRMTD...
Bushidog wrote: Ben benieuwd naar de ervaring van CRMTD...
Nou hierbij de balans van Aparex.
Van de ± 54 vissen zijn er 4 ter ziele gegaan, de vissen zien er nu al 2 weken erg goed uit. Ik heb behoorlijk in de rats gezeten, zeker na het lezen dat men Aplparex eigenlijk niets vond en dat je naar een dierenarts zou moeten gaan. Ik denk dat de keuze van een tuincentrum i.c.m. met een vijver specialist die daar werkt (moet er wel zijn dan natuurlijk en eerlijk, in mijn geval heeft hij het eerst zonder Aparex geprobeerd) nog niet zo gek was. 4 dode vissen is natuurlijk vervelend/zielig, maar als je beschouwd dat zij het heel zwaar hebben gehad door de slechte vijver waar sommige vissen uit kwamen (was paar maanden niets aan gedaan), het nitriet dat is ontstaan door overbevolking in mijn vijver (te weinig filter capaciteit i.c.m. veel vissen) en daarna de zware medicijnen die zij over zich heen hebben gehad, kun je zeggen dat alleen de echte zwakke broeders het niet hebben gehaald. Wel heb ik na 2 weken na het toevoegen nog flink waterververst, staat niet op de verpakking, maar was mij wel aangeraden in het tuincentrum. Een groot deel van de kikkervissen is of gesneuveld of zijn door al het waterverversen in het deel bij de vissen gekomen en zijn daardoor verdwenen, dat is mij niet duidelijk geworden, er zijn er in ieder geval nog een aantal maar dat zal misschien maar een paar procent zijn van het geheel.
Kortom, Alparex is natuurlijk een zwaar medicijn, niet goedkoop, maar het heeft bij wel gewerkt in tegenstelling tot wat bepaalde specialisten hier op het forum melden.
Het lijkt mij ook vreemd als zo een grote fabrikant een middel op de markt zou brengen dat niet werkt, als ik alleen het forum had gelezen, had ik het er nooit in durven gooien en Bushidog heeft het er zelfs uitgehaald, was misschien achteraf gezien ook niet de beste keuze, maar hij heeft er wel alles aan gedaan door naar een dierenarts te gaan.
Oh ja, ondertussen zit er ook nog een Koi van 50 cm in (was al afgesproken met een collega, voor deze ellende).
Ondanks de nu toch wel flinke filtercapaciteit (tonnetje met 3000 liter pomp en Velda Cross Flow Biofill met 4000 liter pomp) denk ik dat ik de "wilde" karpers er uit ga halen ± 5 stuks van tussen de 20 en 30 cm, je ziet ze haast niet, maar karpers vervuilen natuurlijk behoorlijk door hun stofzuiger gedrag en staartbewegingen over de bodem, misschien ook nog wat kleine goudvissen.
Heeft iemand een idee hoeveel meter vis te doen zou zijn met deze filtercapaciteit?
Gooi de rest van de koi(karpers) er ook maar uit.
Flinke filtratie door een tonnetje zal nooit genoeg zijn.
Tenzij je over regentonnen praat en er 3 aan elkaar hebt gekoppeld.
Veel ziekten in je bak kan je al voorkomen door te kijken waar je je vissen haalt.
Mijn stelling is: Koop ze nooit bij het tuincentrum.
Ik ben inmiddels al bij veel tuincentra binnen geweest en loop altijd even langs de vijver afdeling.
Het is altijd wel raak.
Buikwaterzucht,wittestip,vinrot en de nodige vissen die wel erg stilhangen of op zijn kop zwemmen.
Meet eens de waterwaarde met een teststripje in het tuincentrum.
Nitraat en nitriet worden altijd fluor roze
camiel wrote: Gooi de rest van de koi(karpers) er ook maar uit.
Flinke filtratie door een tonnetje zal nooit genoeg zijn.
Tenzij je over regentonnen praat en er 3 aan elkaar hebt gekoppeld.
Het tonnetje met schuim, kool, buisjes is alleen een aanvulling (met 3000 liter pomp), ook zit er dus een cross flow biofill filter in met japanse matten, kool, substraat stenen en schuimmat (met 4000 liter pomp), dit is eigenlijk het hoofdfilter.
Ik twijfel om ook het halve tonnetje (ook met kool, buisjes, schuim) dat je in de vijver legt en dat water aanzuigt en er door de pomp weer uit gaat weer te plaatsen, deze haalt ook heel erg veel vuil uit de vijver.
Er zit nu dus 1 grote Ghost Koi in van 50 cm en 3 Ghost kois van 15 tot 25 cm, deze wil ik toch graag houden, daarom gaan de gewone karpers eruit.
Misschien doe ik ook nog een flink aantal kleine goudvissen weg, volgens mij moet ik dan toch een heel eind komen.
Camiel, mag ik jouw wat vragen????
Ik weet dat de meeste (bijna allemaal dus;) ) niet erg veel verstand hebben van zaken.
Daarom een vraag aan iedereen die hier een mening over heeft.
De zaak Dino in Breda zit ook in tuincentrum Overvecht. Ik heb er van nature een afkeer tegen maar ik wil een aantal koi kopen.
De meeste die deze zaak kennen zijn er positief over... kunnen jullie mij ervaring delen???:confused:
Thanx:D 😀
dennissmits wrote:
Ik weet dat de meeste (bijna allemaal dus;) ) niet erg veel verstand hebben van zaken.
Ging over tuincentra, niet jullie allemaal hoor!!!!:o
Sorry dit is niet waar dit topic over ging maar wel het wel erg graag weten, ik kan geen andere koi specialisten in de buurt.