een vraagje ik heb gelezen over een marmerkarper die zorgt dat draadalg een beetje binnen de perken blijft. het artikel was uit 1998 is er nu al iets meer over bekent. het lijkt me wel een leuk idee om een marmerkarper in de vijver te hebben maar waar haal ik een marmerkarper vandaan?
Verder hebben wij ook geen informatie meer kunnen verkrijgen over de marmerkarper.
In der tijd toen het in het nieuws was kon je marmerkarpers verkrijgen bij Aqua Hobby en Paradise of Japanese Koi.
Aqua Hobby bevindt zich in de provincie Antwerpen (België) en Paradise of Japanese koi in Oost-Vlaanderen (België)
Van andere zaken is mij niet bekend dat zij ook marmerkarpers zouden hebben. voor de gegevens van beide zaken brengen wij u graag naar onze bedrijfsdbase of klik op de grote banner van Paradise of Japanese Koi voor een directe link met hun site.
Het marmerkarperartikel is inderdaad verouderd. Er wordt aan een nieuw gewerkt. Er is nooit bewezen dat marmerkarpers invloed hebben op de hoeveelheid draadalg. De zilverkarper, welke nauw verwant is aan de marmerkarper en er ook sprekend op lijkt, is hiervoor beter geschikt. Als er successen geboekt worden met marmerkarpers dan is er sprake van persoonsverwisseling met de zilverkarper. Zilverkarpers worden vrij algemeen verkocht, meestal in de lengte rond 15 cm. Pas op met teveel kopen want ze worden enorm, tot 40 kilo zwaar.
Ik heb nu ongeveer vier à vijf jaar in elke vijver twee marmerkarpers zitten. Het zijn planktoneters en dat zie je goed wanneer ze zich gapend door het water verplaatsen. Aan de wanden heb ik ze nooit echt zien grazen, en ik betwijfel dus ook of ze algen als een delicatesse verkiezen.
Het zijn zeer sterke vissen die in harmonie leven met koi. Ze komen ook nooit naar het oppervlak en laten de korrelvoeding van koi onaangeroerd. Naar bezonken voeding durven ze wel een hap wagen, maar daar blijft het bij. De vissen kunnen alleen goed geobserveerd worden in helder water.
Heb je zo'n mormels in de vijver zwemmen dan krijg je die er nooit meer uit, tenzij je de vijver leegpompt. Toen ik de zes exemplaren in een quarantainetank onderbracht ter observatie en ze na een zestal weken wou overbrengen naar de vijvers, had ik daar drie man voor nodig. Als ze een vangnet zien worden ze gek en kunnen ze tot drie meter over het wateroppervlak uitzeilen. Volwassen exemplaren bereiken een lengte van 40 à 50 cm, maar het groeiritme is traag.
Het is geen geschikte keuze in algenbestrijding.
Met vriendelijke groeten,
Edwig
Hallo Edwig,
>Ik heb nu ongeveer vier à vijf jaar in elke vijver twee marmerkarpers zitten.
>Het zijn planktoneters en dat zie je goed wanneer ze zich gapend door het
>water verplaatsen. Aan de wanden heb ik ze nooit echt zien grazen, en ik
>betwijfel dus ook of ze algen als een delicatesse verkiezen.
Dat is een juiste observatie. Marmerkarpers zijn zeer gespecialiseerde vissen die uitsluitend zooplankton eten, hun morfologie stelt ze zelfs niet in staat om draadalgen (of iets anders) te eten.
>Volwassen exemplaren bereiken een lengte van 40 à 50 cm, maar het
>groeiritme is traag.
Dit is niet correct. Het worden reusachtige vissen (je zal je een hoedje schrikken van de foto's in mijn nieuwe marmerkarper artikel) die heel snel groeien, 1 pond per maand.
De reden waarom ze bij jou zo klein zijn, is omdat in je vijvers niet genoeg zooplankton beschikbaar is voor een normale groei.
>Het is geen geschikte keuze in algenbestrijding.
Dat is absoluut waar. Sterker nog, ze zijn contraproductief als algenbestrijders.
Groeten,
Hugo.
Bedankt Hugo,
Gelukkig worden ze niet groter in mijn vijver, want anders sleur ik de barbeque buiten...
Met vriendelijke groeten,
Edwig
Da's nog niet eens zo'n slecht idee Edwig, in Z.O. Azie zijn ze een zeer geliefde consumptievis...
Groeten,
Hugo.
Indien je een vis zoekt die draadalg eet neem je best een graskarper 2 exemplaren van 3 kg houden onze vijver van 45 m3 netjes het hele jaar door je vind ze bij kwekers van hengelsportvissen.
Graskarpers zijn geen betrouwbare methode tegen draadalgen. Zie mijn artikel over graskarpers in de sectie 'vijvers'
Jullie krijgen gelijk maar ik vind het mooie beesten en het doet mij een plezier als ik ze aan de draadalgen zie eten ik kan het trouwens met mijn eigen ogen zien en heb hiervoor geen boeken nodig. groetjes Frans.
Frans:
Ik ben blij te horen dat je ze hebt omdat je het mooie vissen vindt. Echter een graskarper eet niet meer draadalgen dan een koi, dat is allemaal wetenschappelijk onderzocht [zie referenties]. Draadalgen vinden ze niet smakelijk ze zullen het waarderen als je ze met groente bijvoert.
Groe(n)ten,
Hugo.
Zoals ik al schreef is wat ik met mijn eigen ogen vaststel voor mij doorslaggevend en de hele literatuur kan me gestolen worden ervaringen die je zelf meemaakt staan voor mij voorop. Als je problemen hebt los je met boeken lezen niks op maar wanneer je een aktie onderneemt kom je tot een oplossing en daarenboven vind ik dat ieders mening gerespecteerd moet worden en niet zoveel met kritiek moet beantwoord worden. Boeken lees ik ook maar het waarheidsgetrouwe hiervan heb ik toch altijd mijn bedenkingen bij, bij een goed boek (literatuur)is het zeker zo belangrijk om de achtergrond te kennen of hoe ik het noem tussen de regels lezen. Daarom in dit geval van graskarpers ik zal ze uw wetenschappelijke literatuur voeren. Groeten Frans.
Frans:
Graskarpers worden al meer dan 25 jaar bestudeerd door de wetenschap, en dan speciaal hun foerageer gedrag (1). Dit om te onderzoeken hoe men graskarpers zo effectief mogelijk kan inzetten als onkruidbestrijdingsmiddel.
Het is tenslotte niet nuttig als men in een meer, waaruit een woekerende uitheemse waterplantensoort verwijderd moet worden, graskarpers uitzet die vervolgens een of meerdere inheemse waterplantensoorten toch smakelijker vinden met alle gevolgen van dien.
Er zijn dan ook verscheidene wetenschappelijke onderzoeken geweest naar de voorkeuren van graskarpers voor diverse waterplanten, en, draadalgen.
Deze onderzoeken hebben aangetoond dat je een graskarper (groter dan +/- 10 cm) eerst moet uithongeren alvorens die intresse voor draadalgen toont. En zelfs in zo'n geval is een graskarper geen goede draadalgenbestrijder. Dit is ook helemaal geen methode waarop wij met onze huisdieren omgaan.
Het is tamelijk kortzichtig, om niet te zeggen erg onwetenschappelijk, om met zo'n anecdotische observatie zonder enige achtergrond decennia lang wetenschappelijk onderzoek naar deze materie van tafel te vegen.
Als je je graskarpers echt een lol wilt doen dan geef je ze groenten.
Literatuur voeren doen we aan boekenwurmen.
Groe(n)ten,
Hugo.
(1) een aardig onderzoek is b.v:
Wynne F. (Area Extension Specialist for Aquaculture), UTILIZING TRIPLOID GRASS CARP FOR AQUATIC VEGETATION CONTROL IN PONDS, Kentucky State University.