The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen




Katvis Koi ?

9 Berichten
4 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
3,662 Bekeken
 PV
(@PV)
New Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 1
Topic starter  

1)Heeft er iemand ervaring met Katvis (Ictalures) en Koikarpers ?
Deze "kleine"katvis wordt in pricipe niet groter als 30cm en kan in koudwater.
Of is dit een absolute afrader !

2)Weet iemand waar ze op dit moment te koop zijn ?

Mvg.
Patrick Verhulst


   
Citeren
 Hugo
(@hugo)
Estimable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 160
 

Hallo Patrick,
Je bedoelt de vissen uit het genus Ictalurus (niet meer geldig, is nu Ameiurus) beter bekend als 'Amerikaanse dwergmeervallen', en dan met name A. melas en A. nebulosus. Wie de Nederlandse naam verzonnen heeft weet ik niet maar het klopt niet: deze roofvissen worden 50 tot 60 cm lang!
Ze zijn redelijk vredelievend maar alle vissen kleiner dan 30% van hun lengte worden allemaal lunch. Dit betekent dus in de praktijk dat je geen vissen kleiner dan zo'n 25 cm in de vijver kan hebben. Overigens is het tamelijk twijfelachtig of je veel van deze meervallen zal zien in de vijver aangezien ze toch vaak schuwe nachtbrakers blijven. Ik heb ze al geen jaren meer in de verkoop gezien.
Groeten
Hugo.


   
BeantwoordenCiteren
(@patver)
Eminent Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 26
 

Hallo Hugo,

Klopt wat je zegt van de benaming. Ik heb destijds een boekje gekocht van de O(rganisatie) ter (V)erbetering van de (B)innenvisserij. Hierin staan ze ook zo genoemd.
Alleen staat hier bij de lengtes 35cm voor de zwarte en 45cm voor de bruine meerval. Ik heb het eens ingescant:

http://www.home.zonnet.nl/sabver/vijver/meerval.htm

De naam Ictalurus werd mij meegedeeld bij een 2tal vijver/aquarium zaken in brabant. Ik zie de naam ook op een van mijn posters uit Denemarken staan (van de Deense OVB).
Ik denk dat de naam voortgekomen is uit Katfish in het Engels of Katzfisch uit het duits.

Ik heb er een aantal jaren geleden 2 gehad in mijn toenmallige siervijver.
Dit waren overigens Albino meervallen.
Maar hebben het helaas niet overleefd, witte stip gekregen maar dit veel te laat ontdekt.
Dit zie ik trouwens een beetje als nadeel dat ze hoofdzakelijk op de bodemvertoeven en als ze bijvoorbeeld witte stip krijgen je dit moeilijk kunt zien (op 2 meter diepte)
Het was nu de bedoeling om 2 van deze erin te zetten maar dan wel met een minnium lengte van 20cm. Anders verdwijnen ze in de bottumdrain.
Aangezien mijn vissen een lengte van minimaal 25cm verwacht geen problemen voor wat betreft dat ze worden opgegeten,met de koi's.
Ik zie trouwens hier staan:
Voedsel: Voornamelijk insectenlarven, slakjes, visjes en soms plantendelen.

Ik ben al bij een aantal zaken geweest en iedereen zegt nog dat ze ze dit jaar niet bij de kweker heben gezien dus als iemand toevallig nog een adresje weet waar ze van die Albino dwergmeervallen hebben dan hoor ik dit graag.

Groeten Patrick


   
BeantwoordenCiteren
 Hugo
(@hugo)
Estimable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 160
 

Hallo Patrick,
Deze meervallen groeien inderdaad uit tot zo'n 55 cm en wegen dan zo'n 3kg. Er wordt veel op gevist in de V.S. Het voedsel wat in je scan staat klopt voor jonge dieren tot een cm of 10. Naarmate ze groter worden worden het echte rovers die desalniettemin tegenover vissen van hun eigen lengte vredelievend zijn.

Ik heb ze al jaren niet meer in de handel gezien, net nog even in de lijsten van de importeur gekeken daar staan ze ook niet in. Ik denk dat ze niet meer verkocht mogen worden, in andere Europese landen is dit n.l. al verboden vanwege het gevaar van faunavervalsing.

Pas op bij het kopen van meervallen. Zonder goede kennis van andere sterk gelijkende soorten kan je gemakkelijk een grotere, roofzuchtiger soort worden verkocht. Zoals de kanaalmeerval die 1,5 meter groot wordt en niet zo vriendelijk is als bovengenoemde. Hoe lang heb je die albinomeervallen gehad? Ameiurus sp. zijn zeer taaie vissen die niet zomaar even stip krijgen terwijl de koi het best maken. Als deze albino's niet de winter gered hebben denk ik eerder aan een soort Afrikaanse kieuwzakmeervallen. Deze lijken wat op Ameiurus sp. en albinos worden hier voor consumptie gekweekt. In zo'n geval mag je nog in je handen knijpen dat ze het loodje gelegd hebben want zulke knapen hebben als ze wat groter worden je koivijver in mum van tijd tot een sushibar verbouwd.

Groeten,
Hugo.


   
BeantwoordenCiteren
 PV
(@PV)
New Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 1
 

Hallo Hugo,

Ik zit toch niet te wachten op een meerval van 1,5meter want dan wordt de koivijver inderdaad een sushibar...
De Albino Meervallen heb ik ongeveer een jaar gehad en ik moet zeggen dat ze niet verschrikkelijk hard waren gegroeid dat jaar.
Toen ik ze kocht (Vijverflora in Swolgen) waren ze misschien 10 cm en na een jaar schat ik 12cm.

Een van die meerval is trouwens in de bek van een koi beland en is daar blijven hangen. Op een of andere manier is er een graatje in de bek van die koi blijven steken waardoor deze er heel de dag vast aan zijn bek mee heeft rondgezwomen. Ik heb hem vervolgens uit zijn bek moeten halen.
Waarschijnlijk was de meerval al dood, hoewel de koi rond de 45cm was en het meervalletje mischien een kleine 15cm.
De andere zat vervolgens massaal onder de witte stip en heeft het niet gered (kunnen waarschijnlijk ook slecht medicijnen verdragen, maar dit weet ik niet zeker). Maar ik had toen inderdaad problemen met zieke vissen (Had toen toch een te grote populatie vissen en/of te klein filter)

Ik zal thuis eens kijken of dat ik toevallig niet ergens een foto van gemaakt heb van deze meerval, misschien dat jij hem herkend.

Maar het lijkt me mooi om een 2-tal van deze gabbers in mijn vijver te zetten, als ze tot de 50cm worden is het denk nog wel te doen maar ze moeten dan toch echt niet groter worden.

Heeft de grote van de vijver nog iets te maken met de lengte dat zo'n meerval zal uitgroeien dat jij weet ?

Over 2 weken ga ik starten met de maak van mijn nieuwe vijver welke ongeveer 35m3 moet gaan worden, de filterinhoud zo'n 2,5m3 en er een 20tal koi met een gemiddelde van 30 cm ingaan. Er is nog ruimte voor eventueel 2 meerval(letjes) mits ze niet te gevaarlijk gaan zitten doen. Maar vooralsnog kan ik ze dus nog nergens kopen.

Groeten Patrick


   
BeantwoordenCiteren
 Hugo
(@hugo)
Estimable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 160
 

Hallo Patrick

>Een van die meerval is trouwens in de bek van een koi beland en is daar
>blijven hangen. Op een of andere manier is er een graatje in de bek van die
>koi blijven steken waardoor deze er heel de dag vast aan zijn bek mee
>heeft rondgezwomen. Ik heb hem vervolgens uit zijn bek moeten halen.

Dit komt vaker voor; de meeste meervalsoorten hebben vervaarlijke stekels. De koi is er goed vanaf gekomen, meestal overlijden beide vissen in zo'n geval.

>Heeft de grote van de vijver nog iets te maken met de lengte dat zo'n
>meerval zal uitgroeien dat jij weet ?

De groei van vissen wordt uitsluitend beperkt door de waterkwaliteit en niet door de grootte van hun verblijf.

>Maar het lijkt me mooi om een 2-tal van deze gabbers in mijn vijver te
>zetten, als ze tot de 50cm worden is het denk nog wel te doen maar ze
>moeten dan toch echt niet groter worden.

Echte Ameiurus sp. zullen niet groter dan zo'n 55 cm worden maar pas op, hobbyisten zijn al op menige zeperd getrakteerd doordat hun beoogde 'dwergmeerval' toch een kanaalmeerval bleek. Albino's hiervan worden rond de 5-10 cm verkocht en lijken dan sterk op bovengenoemde. Voor een vijver zijn de goudkleurige Ameiurus sp. het decoratiefst, maar nogmaals ik denk dat ze niet meer verkocht mogen worden, juist daarom ist oppassen als er 'opeens' meervallen verschijnen met dwergmeerval op hun prijskaartje.

Groeten,
Hugo.


   
BeantwoordenCiteren
Boeykens Edwig
(@boeykens-edwig)
Reputable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 260
 

De Noord-Amerikaanse familie Ictaluridae heeft vier paar tastdraden, één paar op de bovenkaak, twee paar op de onderkaak (buiten en binnenwaarts) en één paar op de top van de snoet. Dit is een goede indicatie om bij aankoop de origine van de katvis te kennen, want dit is het onderscheidt met zijn Zuid-Amerikaanse broertjes die maar drie paar tastdraden bezitten. De enige verwarring die kan ontstaan is met de Aziatische katvis die over het algemeen ook vier tastdraden heeft.
De Ictaluridae soorten zijn inmiddels bijna niet meer te krijgen in Europa en in sommige landen is een licentie nodig om ze te verkopen of te houden. Ze zijn een gevaar voor de introductie van nieuwe ziekten in onze fauna en als predator voor andere vissoorten.

Familie: Ictaluridae, Genus: Amieurus, Specie: melas.
Engelse naam: ‘black bullhead’.

In de beginjaren van de vijverhobby vonden we deze katvissen in de koudwatersectie van de vijverwinkel. Ze zaten er als kleine species tussen de goudvissen! Ze werden plots goedkoop toen iedereen er van af wou. Eenmaal groot vielen ze goudvissen aan en aten ze op. Zelfs in aquariums, waar ze als koppeltje in rondzwommen, kon het gebeuren dat de ene de andere had vermoorde gedurende de nacht.
Van origine komen ze uit Noord- en Centraal Amerika, Canada en Mexico. Ze kunnen tot 40cm groot worden, leven in een watertemperatuur tussen 8 en 30 °C en verkiezen een pH tussen 6 en 7,5. In het wild leggen de vrouwtjes hun eitjes in de bodemsubstraat en een van beide ouders bewaakt ze. Het aantal eitjes kan oplopen tot meer dan duizend. De uitgekomen larven worden beschermd door beide ouders. De volwassen vissen eten bijna alles: korrelvoeding, bevroren bloedwormen, aardwormen, garnalen, steurgarnalen, goudvissen en kleine koi…

Familie: Ictaluridae, Genus: Amieurus, Specie: natalis.
Engelse naam: ‘Yellow bullhead’.

Ligt in groei tussen de A. melas en de grotere A. nebulosus en kan tot 46 cm groot worden. Hij is van origine afkomstig uit Canada en Centraal Amerika. Ze noemen hem daar ook de boterkat, de gele kat of de modderkat. Ook hij leeft in water tussen 8 en 30 °C en verkiest een pH van 6 tot 7,5. Het kuitschieten neemt plaats in mei en juni. Het nest wordt gemaakt door het mannetje en het vrouwtje legt 2.000 tot 5.000 eitjes. De eitjes komen uit na 5 tot 10 dagen en de jongen worden door beide ouders beschermd tot de late zomer.
De Amieurus natalis heeft een bruin tot gele kleur op de bovenzijde en een geelachtige onderbuik. Hij lijkt meer van helder water en zuiver substraat te houden dan de A. melas. Zijn populatie is gedurende de laatste 40 à 50 jaar achteruit gegaan door de destructie van zijn habitat.
Ze bewonen in Noord-Amerika schijnbaar elke farmvijver die niet speciaal is gestockeerd met kanaal-katvis en zijn als voedselvissen waardeloos voor deze mensen omdat hun kop 1/3 van hun lichaam omvat. Ze kunnen overleven in de meest slechte milieuomstandigheden, zelfs in sloten die in de maand augustus bijna droogvallen. In overbevolkte vijvers ontwikkelen ze zich zeer slecht. In een vijver met een gemengd visbestand zijn ze moeilijk te houden omdat ze elke andere vis aanzien als een lekker feestmaal.

Familie: Ictaluridae, Genus: Amieurus, Specie: nebulosus.
Engelse naam: ‘Brown bullhead’.

Wanneer hij klein is kan deze katvis tolerant zijn voor andere species, maar in de groeiperiode kan hij met geen enkele andere vis in de vijver gehouden worden. Zet dus geen goudvissen of koi bij deze veelvraat.
Deze vis wordt commercieel gekweekt in de Verenigde Staten in grote vijvers en meren. De A. nebulosus kan tot 48 cm groot worden, leeft in een watertemperatuur tussen 8 en 30 °C en verkiest een pH van 6 tot 7,5. In de lente leggen de vrouwtjes soms meer dan duizend eitjes en zowel de eitjes als het uitgekomen gebroed worden door beide ouders bewaakt.

Familie: Ictaluridae, Genus: Noturus, Specie: flavus.
Engelse naam:'Stonecat Madtom'.

Er zijn ongeveer 25 species van het genus Noturus en ze behoren natuurlijk tot dezelfde familie van de ‘bullheads’ en de kanaal-katvissen, de Ictaluridae. De naam Noturus betekent ‘rugstaart’ en refereert naar de fusie van de vetvin met de staartvin (in sommige species) wat hun, als ze klein zijn, doet lijken op een kikkervisje.
Noturus flavus wordt gewoonlijk steenkatvis genoemd door zijn gewoonte om zich te verschuilen onder platte rotsen in de rivierbedding. De meest onaangename kennismaking met de steenkatvis is in aanraking komen met zijn giftige stekels in de rug en borstvinnen. Het gif komt van het toxische slijm dat deze stekels voor een deel bedekt. In de meeste gevallen treed er een zwelling op van de geïnfecteerde plaats en dat kan voor een paar pijnlijke uren zorgen. Dit is natuurlijk een afschrikkingwapen voor grotere predators, maar nieuwsgierige vissen kunnen ook het slachtoffer worden.
Noturus flavus kan tot 23 cm groot worden, leeft in een watertemperatuur tussen 5 tot 23 °C en verkiest een pH van 6,5 tot 7. Het zijn nachtdieren en ze hebben schuilplaatsen nodig tijdens de dag. Ze komen enkel te voorschijn tijdens de nacht om zich te voeden en in een vijver kunnen ze enkel opgemerkt worden door in het donker met een staaflamp op het water te schijnen.
Ze komen voor in bepaalde gebieden van de Verenigde Staten en Canada.
Doordat ze bedreigd zijn in hun eigen habitat en daar ook op de beschermde lijst voortkomen zou het een wonder zijn dat iemand in Europa zo’n exemplaar op de kop kan tikken.
Kuitschieten gebeurt in de lente en de zomer bij hoge temperaturen. De eitjes (tussen 20 en 100) worden in een grot of andere structuur, onder een rots afgelegd. Ze zijn ambergeel en zeer groot, tussen 3,5 en 4mm in diameter. De hele eimassa is omgeven door een gelatineus materiaal. Een vrouwelijke steenkatvis kan tussen 200 en 1.200 eitjes per jaar produceren. Het ouderpaar beschermt zowel de eitjes als de pasgeboren jongen. In het wild leven ze van waterinsecten en schaaldieren.

Om te besluiten
Geen enkele soort van Ictaluridae is geschikt voor een koivijver. Het zijn ofwel roofdieren of nachtdieren en u loopt het risico nieuwe ziekten in de vijver te introduceren. Verder rust er op de meeste soorten een importverbod.

Met vriendelijke groeten,
Edwig


   
BeantwoordenCiteren
 Hugo
(@hugo)
Estimable Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 160
 

Hallo Edwig,
Hier moet ik nog wat aan toevoegen;
Er zijn tevens Afrikaanse meervallen met 4 paar baarddraden, waaronder bovengenoemde kieuwzakmeerval.

A. melas is de grootste van de 3, tot 62 cm en 4kg. A. Natalis is de kleinste, 47 cm en 2 kg. A. nebulosus zit er tussenin. [ Page & Burr, 1991 ]
Dit komt ook overeen met de vangstgegevens van diverse Amerikaanse hengelsport organisaties.

De kleur is geen betrouwbare identificatiemethode. Dit gaat via baarddraden en/of anaalvinstralen. Er zijn tevens kruisingen tussen deze soorten.

Ze zijn in de U.S. wel geliefd als consumptievis, als ze niet uit vervuild water komen (smaak is afhankelijk van de waterkwaliteit).

Wildkleurige zul je in een vijver waarschijnlijk niet meer terugzien.
Ik betwijfel of het door het verbod nog wel mogelijk is om aan albino of goudkleurige vormen te komen.

Groeten,
Hugo.


   
BeantwoordenCiteren
(@Unregistered)
New Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 1
 

Bedankt Edwig voor de zeer uitgebreide informatie, en Hugo natuurlijk ook.

Wist niet dat deze soort vissen ook toxisch slijm bezaten.
Ik blijf het wel komische vissen vinden om te zien maar grappig zijn ze dus alerminst voor vissen die kleiner zij als hemzelf.

Ik kan hier eigenlijk wel uit jullie reacties concluderen dat ik ze dus beter niet kan introduceren in de (koi)vijver, ook al zouden ze een stuk kleiner zijn.
Zal ze dan ook niet aanschaffen mochten ze te koop zijn.
Ik ben weer een stuk wijzer, en nogmaals bedankt voor de uitleg.

Met vriendelijke Groeten,
Patrick Verhulst


   
BeantwoordenCiteren



Deel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.