The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
is dit een koi?

 

(@richardjansen)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 135
Topic starter  

Hey kheb effe een vraagje;

afgelopen zomer heb ik vele jonkies gehad in mijn vijver. Nou heb ik 1 (naar mijn weten) koikarpertje in mijn tropisch aquarium gestopt, samen met drie andere visjes. Nou wil ik graag van jullie weten of jullie kunnnen opmaken uit de foto of de vis inderdaad een koi is.
De foto's zijn niet zo duidelijk maar goed, het kan ermee door :p


   
Citeren
(@de-rie)
Reputable Member
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 370
 

Richard,

Het is op die foto echt niet uit te maken of het visje al dan niet een koi is.

Heeft het visje baarddraden? Zo ja, is het een koi.


   
BeantwoordenCiteren
(@richardjansen)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 135
Topic starter  

ik denk dat het weinig anders kan zijn dan een koi, want er zitten namelijk nagenoeg allemaal koi in mn vijver en een enkele goudvis. Maar aangezien dit niet op een goudvis lijkt (want die jonge goudvisjes zijn allemaal zwart) zal het wel iets van een koi moeten zijn :confused:


   
BeantwoordenCiteren
(@tekenaar)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 128
 

Het is inderdaad lastig te zien omdat de foto net niet scherp genoeg is om eventuele baarddraden te herkennen. Ook zijn schubben niet te tellen (er zit een verschil in het aantal schubben tussen goudvis en karper). Hierdoor blijven alleen lichaamsvorm en vinlengte over om de soort vast te stellen.

Volgens mij is het wel degelijk een goudvis, de vinnen zijn aan de lange kant voor een karper en de buiklijn is wat aan de ronde kant. Als je een scherpere foto weet te maken is een en ander met zekerheld te bepalen. Een kruising tussen goudvis en karper is niet helemaal uit te sluiten maar lijkt me onwaarschijnlijk omdat die ook wat kortere vinnen heeft (onafhankelijk van de vinlengte van de ouders).

Heb je toevallig shubunkins in je vijver? Een deel van de jongen van shubunkins is bruin en een deel wit, slechts de helft is echt 'shubunkinkleurig'.

'Zwarte' jonge goudvisjes zijn eigenlijk bruin, alleen hebben ze hun kleur wat aangepast aan de donkere ondergrond van de vijver waardoor ze van bovenaf gezien zwart lijken. In een aquarium hebben ze precies de kleur van jou visje, maar dat hebben 'wildkleurige' karpertjes ook.


   
BeantwoordenCiteren
(@richardjansen)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 135
Topic starter  

ik heb idd wel 3 shubunkins in de vijver, ik weet wel dat die gele vis (op 1 van die fotóotjes) wel een shubunkin is, wel apart want hij is helemaal geel en een rood stipje bij zn kieuwen. fotos maken gaat heel lastig van dat aquarium, telkens onduidelijke fotos. Op die grote foto met die pijl erop, zie je dat er links een shubunkin zwemt, dat was ook een jonkie uit mn vijver. Ik krijg in de zomer een explosie van jonkies van die shubunkins en goudvissen, maar telkens maar geen koi 😡 ....


   
BeantwoordenCiteren
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 583
 

Hoi Richard,

ik ben ook bijna zeker dat dit een goudvis is...
Maar doet niet onder voor een Koi toch? 😉

Dennis.


   
BeantwoordenCiteren
(@tekenaar)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 128
 

shubunkin x shubunkin = 50 % van de jongen is shubunkin, 25 % wit en 25 % bruin, die bruine worden vaak later nog oranje (= gewone goudvissen dus).

shubunkin x oranje goudvis = 50 % shubunkins en 50% gewone goudvissen (die uiteraard bruin beginnen en dan later meestal oranje worden)

De witte en shubunkinkleurige lopen wel meer risico om opgegeten te worden als de bruine aangezien ze meer opvallen.

(Voor diegenen die zich nog wat van erfelijkheidsregeltjes van school herinneren: een homozygote shubunkin is dus wit. Een shubunkinkleurige vis is heterozygoot voor de shubunkinkleur-eigenschap. Shubunkins zijn dus een kleurvariant van de gewone goudvis...)

P.


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.