The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Slakjes: goed of fout??

 

(@firefighterlady)
Active Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 8
Topic starter  

Hoi,

Ik heb een hele kleine vijver (ca. 2,2x1,5x0,8 m. diepste ged.) met helder water, 4 tal goudvissen, 2 kleine koi's en div. zuurstofplantjes.
Ook zitten er 2 kikkers in en een groot aantal kleine slakjes.

Zijn deze slakjes (met huisje) schadelijk voor de vijver of hebben ze juist nut??? Ze zitten zowel op de plantjes als op het vijverfolie en op de keien in aan de rand van het water. Moet ik ze eruit vangen of niet?

Wie weet het antwoord?

Groet,

Firefighterlady.


   
Citeren
(@etienne)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 363
 

De vijver is zoals je hem wilt . Alles blijkt perfect in evenwicht te zijn. Waarom zou je er dan aan prutsen?
Wees gelukkig met de situatie . Geen enkel diertje is overbodig.


   
BeantwoordenCiteren
(@tekenaar)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 128
 

De slakjes zijn geen probleem: ze eten algen die op het folie en op de planten groeien en zijn dus nuttig voor de vijver. Als je vindt dat het er wel heel erg veel zijn dan kan je er een aantal tussen je vingers pletten: mooi vers visvoer.

Die twee kleine koi kunnen mogelijk wel een probleem gaan vormen als ze groter worden: koi woelen heel erg door de bodem en met name grotere exemplaren zijn verzot op zuurstofplanten. Hierdoor kunnen zij een vijver erg troebel maken. Gespecialiseerde koi-vijvers hebben daarom hooguit een laagje grind op de bodem, planten in een van de vis afgeschermd gedeelte een een aangepaste filtering.


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 25 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Voor meer informatie kunt u er het artikel Slakken, plaag of zegen? er eens op nalezen.


   
BeantwoordenCiteren
(@jochim)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 39
 

bij ons komen die ook voor, maar enkel in het moerasgedeelte, de slakken die het zich wagen om zich mee te laten voeren naar de vijver hebben maar een kort leven meer bechoren


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.