The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Alpenwatersalamander

 

(@chris84)
New Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 4
Topic starter  

Sins jaren wordt mijn vijver enorm druk bezocht door salamanders.
De meeste hiervan zijn kleinewatersalamanders. Maar ik zie ook wel eens geregeld een vrouwtjes Alpenwatersalamender. Maar ik heb nog nooit een mannetje gezien dus ging ik er van uit dat ik alleen 1 a 2 vrouwtjes in de vijver heb en dat ze vroeg of laat uitsterven in mijn vijver. Maar laatst zag ik een Alpenwatersalamandervrouwtje eitjes leggen. Betekent dit dat ze bevrucht is en dat er ergens een mannetje in mijn vijver zit? Of kunnen Alpenwatersalamanders ook onbevruchte eitjes leggen? Of kan er nog een oorzaak zijn waar ik geen verstand van heb?


   
Citeren
(@tekenaar)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 128
 

Watersalamanders lopen ook tijdens de voortplantingstijd wel van de ene naar de andere poel (vijver), zelfs wel over enhele honderden meters afstand. Dus je hebt een goede kans dat ze elders bevrucht is.

Dat is overigens ook een van de redenen dat het niet zo zinvol is om salamanders in een vijver 'uit te zetten' als de vijver goed is komen ze vanzelf en als de vijver niet geschikt is zijn ze ook zo weer vertrokken.

Heb je 's nachts al eens met een zaklantaarn in je vijver geschenen? Salamanders laten zich dan veel beter zien als overdag.

Als er echt geen mannetje in de wijde omgeving zit dan zullen de eitjes wel onbevrucht zijn, maar dat kan ik me nauwelijks voorstellen. Ze kunnen het sperma wekenlang opslaan in hun lichaam.


   
BeantwoordenCiteren
(@chris84)
New Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 4
Topic starter  

S'avonds kijk ik bijna nooit in de vijver. Dus zou het kunnen zijn dat, dat ene aanwezige alpenwatersalamander-mannetje alleen 's avonds en 's nachts actief is? Ik dacht er ook nog aan(misschien wel stom, maar ja) dat, omdat het vrouwtje dagelijks tientallen andere salamanders eitjes ziet leggen dat ze misschien dat gedrag imiteert.


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.