The Pond Library

Vraag en Antwoord

Welke betonblokken ...
 




Welke betonblokken hebben jullie gebruikt ?

6 Berichten
6 Gebruikers
0 Reactions
26.1 K Bekeken
Hans__2
(@hans__2)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Hallo,

Voor een koivijver van ongeveer 7m lang, 1m10 breed en 1m20 diep (waarvan 70 bovengronds (50 cm boven grond en terras 20 cm verhoogd met bangkirai terrasplanken) ben ik van plan om standaard "zware" betonblokken van 39 cm lang, 19 cm hoog en 14 cm breed te gebruiken. Dit zou ik metselen op een gewapende bodemplaat van 10 cm dik.

Aangezien ik nog nooit gemetseld heb was ik eerst van plan om van die stapelblokken te gebruiken maar aangezien ik door omstandigheden in diepte beperkt ben en ik volgens de voorschriften van de constructeur verplicht ben om min. 25 cm betonplaat te gieten en 10 cm van de betonplaat te beginnen stapelen heb ik dit maar opgegeven.

Eenmaal ik dergelijke voorschriften gelezen heb zou ik willen weten of betonblokken van 39l, 19h en 14b voldoende stevig zullen zijn. Ik ben van plan om een betonplaat van 10 cm te gebruiken en een cm of 3 van de plaat de blokken te metselen. Iemand dergelijke blokken gebruikt ? Die blokken bestaan ook in type 'Argex' die isoleerde eigenschappen hebben maar die er wel minder stevig uitzien...

Alvast bedankt !

Met vriendelijke groeten,

Hans


   
Citeren
Webmaster
(@webmaster)
Lid Admin
Deelgenomen: 26 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Kan geen probleem zijn Hans. 14 cm breedte is de vereiste dikte laat ons zeggen. Er bestaan ook wel kortere betonblokken 29cm lang, 19 hoog en 14 breed die ook veel gebruikt worden.

Er bestaan ook betonblokken van 9 dikte maar die zijn niet geschikt.


   
BeantwoordenCiteren
Roots
(@roots)
Lid
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 46
 

Ik ben zelf ook een vijver aan het metselen met die blokken 🙂
De blokken van 40 X 20 X 14(met voeg) hebben 2 gaten in het midden, wat denk ik sterker is.
De kortere blokken waar Webmaster het over heeft zijn masief.

Ik metsel zelf ook op een betonplaat met bewapening van 10 cm dik, maar de dikte zal afhangen van de grondsoort waar je op stort, bij mij is het op die diepte zand...maar dikker is natuurlijk altijd beter 🙂


   
BeantwoordenCiteren
14549anonymous
(@Soundstorm)
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 1
 

Onze vijver ons nu ook aangelegt met deze betonblokken. Het is wel het volle model en niet die met 2 gaten in, deze laatste zijn namelijk niet zo sterk.
Wij hebben hem wel laten bouwen door een aannemer die meestal industriële bouwen doet (het is een kennis) en daarom moest alles supersterk zijn.
Een gewapende betonplaat van 15cm met daarop een muur van die stenen gemetselt. Wel op hun zij zodat de muur 20cm dik is.

Hij zal lang blijven staan denk ik...

Veel geluk met jullie vijver!


   
BeantwoordenCiteren
Midorigoi
(@midorigoi)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 193
 

Wel op hun zij zodat de muur 20cm dik is.

Idem hier. De betonblokken van 29/14/19 op hun zijkant gemetst. 15 Cm betonplaat gegoten. Tussen iedere laag betonstenen bewapening aangebracht. (Murfor)


   
BeantwoordenCiteren
etienne
(@etienne)
Lid
Deelgenomen: 21 jaar geleden
Berichten: 363
 

Voor een vijver met een normale ronde vorm is er geen enkele probleem met een muur van 15 cm dik. Wanneer het een strakke vijver betreft met lange rechte muren of een ronde vijver met binnenbocht kan dit wel problemen geven bij het aanvullen met grond tegen de muren.
Dan is het beter het opvullen in fazen te doen en de vijver iedere keer mee te vullen op dezelfde hoogte zodat de buiten en binnendruk op de muur beperkt blijft. Een maal de vijver een aantal jaar geplaatst is vermindert het gevaar tot wegduwen van de muur omdat de vulgrond zich gestabiliseerd heeft!
De wapening met murfor is zeer goed (zelfs noodzakelijk, maar hoe verder de binnen en buitenwapening uit elkaar liggen hoe kleiner de kans op vervorming


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.