The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Vraag Bodemdrain

7 Berichten
4 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
6,244 Bekeken
(@denono)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 8
Topic starter  

Hoi,

Ik heb een paar vraagjes.
Kan ik, als ik een bodemdrain aanleg het water eerst door een UV filter leiden en dan pa na het gewone filter of moet het water gelijk naar het filter?? Als je een bodemdrain hebt heb je dan ook nog een pomp nodig?? En zit in een bodemdrain een motortje of iets dergelijks??
En hoeveel m/cm kan ie omhoog pompen??

MVG Dennis


   
Citeren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 730
 

Moi Dennis,

Een bodemdrain is eigenlijk gewoon een doorvoer van je vijver naar de filter. In de vijver komt er een deksel op, zodat er geen koi in kunnen komen. Via de wet communicerende vaten komt het water in je filter. Tot dan, heb je geen lamp of pomp nodig. Na je filter komt een pomp(het water moet tenslotte terug naar de vijver) en de UV-lamp.
Het water van je vijver dient net zo hoog te zijn als het waterniveau in je filter. Zo loopt hij niet over. Doordat je via comm.vaten werkt, heb je een constante aanvoer in je filter. Het water komt er dus vanzelf.
Hoop je zo antwoorden te hebben gegeven, zijn er nog meer, stel ze gerust.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 1387
 

Nog wat aanvullingen.

Je uv lamp moet altijd na het filter komen als je werkt met een bodemdrain. Waarom? Bodemdrains zijn in staat (en dat is hun grote voordeel) om organisch afval dat op de bodem komt te liggen naar het eerste compartiment in het filter te vervoeren (vortex, zeef,...) Dat kan groot vuil zijn, ik bedoel complete bladeren, takjes enz. Als je nu je uv lamp direct na de bodemdrain plaatst dan heb je een probleem want om technische redenen (uv lampen hebben een te kleine diameter om dit vuil te laten passeren) Ook zal de uv lamp niet goed werken omdat deze te vuil water moet verwerken. Door bladeren en ander organisch vuil kan het uv licht niet voldoende het water bestralen dat passeert.

Dus bij gebruik van bodemdrains altijd de uv lamp compleet op het einde plaatsen net voor de terugvoer in de vijver of voor bijvoorbeeld een druppelfilter.

Bij een bodemdrain heb je een pomp nodig omdat je met een bodemdrain niet het water naar omhoog kunt stuwen, enkel verplaatsen op gelijk waterniveau (communicerende vaten zoals Hokie al zei) Als je gebruik maakt van een bodemdrain dan moet je de pomp achter het filter zetten in droge opstelling.

Om je verder op weg te helpen plaats ik hier een aantal artikels:

Kies ik voor een filtersysteem boven of onder de grond

en

Bodemdrainage


   
BeantwoordenCiteren
(@denono)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 8
Topic starter  

Hoi,

Ik was van plan om zo'n Superfish pondclear filter te nemen een pondclear 2500:rolleyes:. Die moet juist boven het water nivau staan. Kan dit filter dan ook met een bodemdrain?? En is een bodemdrain alleen voor koi? Of kan het ook gebruikt worden met andere vissen :confused:


   
BeantwoordenCiteren
(@denono)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 8
Topic starter  

Graag antwoord van iemand!:)


   
BeantwoordenCiteren
(@misha)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 14
 

Beste Denono,

Ik weet niet hoe groot je vijver is (inhoud). Maar een pondclear is voor vijvers van max. 2500 liter.

In dat formaat vijver (klein) zal je zelden een bodemdrain hebben. (die dingen zijn namelijk best groot en hebben een doorvoer van 110mm)

Jouw filter keuze heeft hier geen aansluiting voor. De aansluiting van een bodemdrain op de filter is 110mm.

Bovendien is het soort filter dat je gekozen hebt van het pompgevoerde type. Je zet een pomp in het water, die pompt het water in de filter en dan stroomt het terug de vijver in.


   
BeantwoordenCiteren
(@denono)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 8
Topic starter  

Hoi,

Is het dan nodig om een bodemdrain te nemen??

En kan ik het water ook eerst oplaten halen via de pomp daarna door het UV filter en als laatste door het gewone filter??:confused:


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.