Hoi allemaal,
Eerst even complimenten aan de makers van deze site hij is erg nuttig !!
Nu mijn vraag: ik ben in mijn tuin een nieuwe vijver aan het graven(na de oude vol met gebreken afgebroken te hebben) hij wordt ongeveer 5 bij 4 meter +wordt er nog een ondiepe overgang aan gemaakt dit voor de veiligheid van de kinderen.Nu is mijn vraag hoe diep moet ik deze overgang maken want dit is toch als het ware een moeraszone?
En wat kun je dan het beste doen om bv het woekeren van bepaalde planten tegen te gaan, heb namelijk op deze site ergens gelezen dat de ondiepe zone vol kunt gooien met substraat maar dan heeft iedere plant toch de kans om te gaan en staan waar hij maar wil.
Ik zou graag iets maken wat hierbij in de buurt komt http://pondlibrary.org/ned/fotogalerij/fotodetail.htm?FotoId=3
Ik vraag dit in verband met het schommelen van het waterpeil in de zomer.
Bvd groeten Peter
Hallo,
het systeem van de moerasrand zit ook ergens in de archeievn op deze site (even zoeken dus). Het komt er op neer dat al wat je in die foto als overgangsdeel ziet, nog echt tot de vijver behoort, zei het ondieper. Na het moeras plaats je dan azobe of alu of kunststof strips op hardhoutne paaltjes een paar cm boven de grond. Hier omheen komt de folie. Eens de keiein geplaatst vindt niemand nog een mm folie terug 😉
Een moeraszone hoeft in theorie niet dieper te zijn dan 15 cm. Als u niet wilt dat moerasplanten gaan woekeren plant u ze in vijvermandjes. Maak de moeraszone net diep genoeg zodat u de vijvermandjes kunt camoufleren zodat de randen niet meer zichtbaar zijn.
ik heb zelf de plantjes los in de vijver rand staan de rand is ongeveer 40 cm breed en van 5 tot 15 cm diep waar ik vervolgens substraat en grof grint her en der een grotere kei in heb gelegt
dat de rand en folie mooi weg werkt langs de rand de wortels van de plantjes heb ik zogoed als mogelijk van het zand ontdaan als het nu gaat woekeren trek ik het teveel er gewoon tussen uit en doe er eventueel weer wat nieuw substraat in het lijkt me geen probleem om ze er los in te zetten je kunt immers makelijk bij de vijver rand de planten in de diepere zones staan wel in mandjes met daaraan draden om de plantjes eventueel omhoog te kunnen halen ook die planten hebben alleen substraat in de mandjes
hoop dat je er iets aan hebt vrg peter lowik
Hallo, zelf beplant ik de moerasrand als volgt (kwestie van extra voorbeelden te geven): op e folie ligt een worteldoek (geen antiworteldoek :-): zo'n zwarte wirwar van draden op rol. Daarbovel ligt een laag kiezel van 15-30mm. En dan liggen er grote keien naargelang wat mooi oogt. Als ik een plantje wil bijplaatsen, laat ik het eerst 10 minuten in water liggen zodat alle aarde van de wortels is geweekt. Vervolgens maak ik een putje in de kiezel waar de plant moet komen en plaats hem er in terwijl ik substraat in het putje keil. Nadien komener wat kiezels boben het sdubstraat en wordt de plant gesteund door enkele grotere keien. Een week nadien zit die plant met zijn wortels vastgegroeid in de wortelmat en staat hij stevig tegen de volgende windvlaag. Sommige planten slaan wel lichtjes tilt de eerste 2 weken (aarde naar substraat overgang), maar nadien herpakken ze zich en groeien als kool.
Hoi,
Iedereen alvast bedankt voor de nuttige tips, het zal me zeker helpen. Meer tips zijn natuurlijk welkom, maar ik spit hier nog wel door dit uitgebreide online vijverboek zodat ik de regenbuien die de aanleg stagneren wat beter doorkom.
Er schiet me toch nog een vraagje te binnen:Er wordt hier gesproken over substraat, ik neem aan dat dan de zogenaamde oeversubstraat bedoeld wordt want je hebt ook bodemsubstraat als ik het goed heb.
Als het geheel klaar is zal ik proberen wat foto's te laten zien..
thnx iedereen,
groeten Peter